Imaginile suferintei: Casa memoriala `Alecsandri", napadita de buruieni, sobolani în cinematografe, teatru doar toamna
Nu am intrat în Europa doar cu Bucurestiul, Sibiul, Clujul sau Timisoara. Pe harta mica si colorata a tarii noastre mai sunt trecute si orasele Focsani, Târgu Jiu, Bacau sau Pitesti. La Focsani, cinematograful s-a transformat în discoteca. La Pitesti se anuleaza spectacole de teatru pentru ca nu se vând suficiente bilete. Casele memoriale din Bacau îsi dau duhul sub darâmaturi, doar câinii vagabonzi le mai viziteaza, iar la Mehedinti toate cele trei cinematografe au lacatul pus.
În judetul Arges, foamea de bani e infinit mai mare decât cea de cultura. Intelectualii locului, si asa putini, sunt revoltati ca multe dintre spectacolele trupelor de teatru din Bucuresti au fost anulate pentru ca nu s-au vândut suficiente bilete.
Doar sexul mai vinde
Casa Sindicatelor Pitesti s-a aflat de nenumarate ori în situatia de a refuza reprezentatiile teatrelor de prestigiu din tara. În ciuda mediatizarii, argesenii nu s-au urnit la o reprezentatie de valoare nici macar atunci când aceasta a venit la ei acasa. Cât despre teatrul pitestean "Alexandru Davila", valoarea acestuia a scazut direct proportional cu interesul manifestat de public. Piesele sunt aceleasi de ani de zile. Pâna si cei câtiva iubitori de cultura din judet s-au saturat sa tot bata drumul pâna la teatru si sa vada afise noi cu titluri vechi. Din când în când, o piesa cu tenta sexuala mai reuseste sa umple jumatate de sala. În rest... pauza, pâna la Festivalul International de Teatru care are loc anual la Pitesti. Situatia cinematografelor este si mai jalnica. Doua si-au schimbat obiectul de activitate, iar alte doua îsi asteapta iminentul faliment.
Cinci spectatori: record pentru un film
Daca aveti pofta sa vedeti un film la cinema, riscati sa faceti cale întoarsa. Regula e stricta: e nevoie de minimum cinci spectatori ca sa ruleze un film. Or, aceasta cifra-"record" rareori este atinsa. La Scoala Populara de Arte si Meserii sau la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii suiera vântul. S-a asezat praful si pe ele, si pe angajatii de acolo. Din când în când, câte un scriitoras fertil mai scoate o placheta de versuri sau epigrame. De abia atunci se aduna oamenii de cultura, la o aluna si-un un pahar de tuica. În orasul în care maneaua este la rang de cinste, doar Centrul Cultural Pitesti se mai lupta sa înfiinteze o filarmonica. Pentru cine? Cât va functiona si aceasta? Nimeni nu stie sa dea un raspuns concret. Doar bâjbâili, de care, sincer, s-a saturat toata lumea. Nici la Bacau viata culturala nu se bucura de mare interes. Asta în parte din cauza publicului care absoarbe tot ce poate de la televizor, dar si din vina autoritatilor, care se intereseaza prea putin sa îmbunatateasca acest aspect. La Teatrul "Bacovia", cândva o institutie culturala de prestigiu, vin în medie 155 de persoane la fiecare spectacol, în conditiile în care sala are o capacitate de 400 de locuri. Principala sursa de venit a Filarmonicii o reprezinta turneele în strainatate. Autoritatile locale nu vad sau se fac ca nu vad starea dezastruoasa în care au ajuns si asa putinele case memoriale din oras (George Bacovia si Vasile Alecsandri). De ani de zile zac neputincioase sub mormanele de gunoi.
La cinema cu sobolanii
Daca pâna de curând functionau în Bacau patru cinematografe, în prezent a mai ramas unul singur (ca prin minune), însa multe role de film au ramas neatinse deoarece nimeni nu s-a înghesuit la ghiseu sa cumpere un bilet. Si, slava Domnului, filme de Oscar au existat. Mizeria si frigul din sala alunga publicul. "Ultima data când am fost la cinema, acum un an, mi-a trecut un sobolan pe la picioare", declara o bacauanca.
Atentie! Cade tencuiala!
Vaduvita timp de peste 80 de ani de reparatiile necesare, cladirea Palatului "Teodor Costescu" din Severin, punct de atractie al orasului, se degradeaza într-un ritm accelerat. Apa de ploaie se infiltreaza nestingherita prin acoperis. Cad bucati din tencuiala, atât în interior, cât si la exterior. `În anul 2004, reprezentantii primariei au întocmit un proiect cu finantare PHARE pentru 175 miliarde de lei, însa proiectul a cazut, fiind prost facut. Acum, pentru ca palatul sa poata intra într-un real proces de reabilitare este nevoie de peste 200 miliarde de lei vechi. Cum întregul nostru buget nu depaseste 800 de miliarde, este foarte greu sa alocam aceasta suma", ne-a declarat viceprimarul Severinului, Constantin Gherghe. Mehedintenii au spus adio semintelor aruncate pe jos sau fumatului în sala de cinema. Ultimele trei cinematografe din judet s-au închis acum patru ani când s-a ajuns în situatia ridicola ca un spectacol sa ruleze cu trei-patru oameni în sala, iar casiera sa faca si munca unei femei de serviciu. Unele au ajuns ruine, altele - baruri si restaurante.
Filme în weekend si teatru toamna
Viata culturala a Vrancei nu este nici pe departe cea la care multi dintre intelectualii locului ar visa. De multa vreme, aceste tinuturi nu mai sunt o atractie pentru trupele de actori din tara. De sala de cinema nici nu se poate vorbi. Unul dintre cinematografele din municipiul Focsani, "Unirea", a fost transformat în discoteca, în urma cu mai bine de 10 ani, iar cel de-al doilea a devenit sediul unui ansamblu folcloric. Aici se mai proiecteaza un film, dar în weekend, si asta doar daca sunt mai mult de cinci spectatori în sala - lucru care se întâmpla foarte rar. Afectat de cutremurul din 1987, Teatrul municipal "Maior Gh. Pastia" si-a redeschis portile în 2004, însa si aici au loc manifestari culturale doar toamna.
Bugete grase pentru proiecte-fantoma
Desi evenimentele artistice din Focsani si din judet nu sunt foarte frecvente, an de an, bugetele institutiilor de cultura sunt extrem de consistente. Pentru 2007, ansamblul Tara Vrancei are alocat un buget de 1.000.000 lei si estimeaza sa aiba venituri proprii de numai 100.000 lei. Acelasi buget si pentru Teatrul municipal "Maior Gh. Pastia", chiar daca se joaca un spectacol de joi în Pasti. Viata culturala a judetului Gorj ar fi aproape inexistenta daca nu si-ar da silinta sa o mentina pe linia de plutire angajatii Teatrului Dramatic `Elvira Godeanu" din municipiul Târgu Jiu. În niciunul dintre cele opt orase ale judetului nu exista cinematograf sau teatru. Doar case de cultura uitate de lume... Locuitorii din Târgu Jiu s-au obisnuit sa mearga la teatru, acest lucru fiind demonstrat de cele aproximativ 3.000 de abonamente, dar si de biletele vândute la fiecare spectacol. Soarta celor doua cinematografe e la fel de crunta ca a multora din tara. Unul a fost închis, celalalt se afla în renovare. `Nu as mai merge la cinema, m-am dezobisnuit. Sunt destule filme la televizor. Ultima data când am mers era mizerie. Pe timpul lui Ceausescu mergeam în fiecare saptamâna, era un deliciu", spune Liliana Govor, din Târgu Jiu. `La teatru merg când ma mai invita prietenii. Doar acolo mai gasesti lucruri de calitate", recunoaste Georgiana Coman.
Grupaj realizat de Mihaela Floroiu, Stefan Ionescu, Iulia Cojocaru, Codrin Pop, Iulian Gogonea, Nicoleta Zaharia, Dan Boicea