Revistele culturale din Republica Moldova de-abia razbat pe piata si cu greu tin piept publicatiilor de gen în limba rusa, net numerice.
"Statul basarabean nu sustine revistele, asa cum nu sustine în general cultura scrisa, pe care o considera recalcitranta fata de ideea de statalitate moldoveneasca", declara Vitalie Ciobanu, redactor-sef la revista `Contrafort". Daca nu ar fi primit finantare, cele cinci reviste coeditate de Institutul Cultural Român (ICR) nu s-ar fi putut sustine singure.
Începând din acest an, ICR a initiat un concurs pentru publicatiile de cultura din Republica Moldova. Vor primi finantare sapte reviste culturale. Bugetul alocat programului este de 100.000 de euro. Pâna la sfârsitul anului 2006, ICR a coeditat o publicatie în limba româna în Ucraina, "Glasul Bucovinei", si cinci din Republica Molodova ("Contrafort", "Destin românesc", "Sud-Est Cultural", "Semn", "Clipa siderala"). "Marea problema a celor sapte-opt reviste de cultura (dintre care cinci sustinute de ICR) o reprezinta supravietuirea economica", afirma Vitalie Ciobanu.
Intelectualii din Chisinau, fata în fata cu cenzura
În 2007, când avem pretentia ca am depasit anumite etape si, în sfârsit, ne-am integrat printre europeni, intelectualii din Chisinau nu se bucura nici pe departe de `confortul" celor de la Bucuresti, daramite sa comparam cu ceea ce se întâmpla în celelalte capitale mari ale lumii. La toate neajunsurile oamenilor de cultura de peste Prut se adauga `climatul politic ostil culturii române, nivelul mediu de cultura mai scazut, agresiunea informationala a mediilor electronice rusofone, cenzura crunta la televiziunea de stat, unde intelectualii independenti nu au acces", se destainuie Vitalie Ciobanu. Cam asta înseamna sa fii scriitor si redactor la o publicatie literara în Basarabia anului 2007. Daca nu ar exista ajutorul financiar al ICR, s-ar alege praful de putinele publicatii din Republica Moldova.
Problemele au început deja sa apara. Concursul anuntat de ICR a întârziat aparitia pe piata a revistei `Contrafort", în lunile ianuarie si februarie. `Vom depune, fara îndoiala, un dosar de participare. (...) Sunt probleme foarte mari legate de rata de schimb, RON-leu moldovenesc, care ne cauzeaza importante pierderi financiare. Ar trebui luate masuri în acest sens", marturiseste Vitalie Ciobanu. Dosarele se pot depune pâna pe 22 februarie. Pâna acum doua zile nu se înscrisesera decât doua publicatii, însa `cu siguranta, cele mai multe se vor aduna în ultimele zile", declara Valentin Sandulescu, coordonatorul proiectului. La concurs se pot înscrie si cele cinci publicatii coeditate anterior de ICR. `Obiectivul nostru, prin lege, este de a asigura asistenta identitara si culturala, în primul rând, comunitatilor românesti din afara tarii", explica Valentin Sandulescu.
Presa româneasca, ca si inexistenta în Moldova
La ora actuala nu sunt finantate publicatii ale comunitatilor de români din alte state. `Domeniul de interes pentru acest an si pentru urmatorii este Republica Moldova. Presa în limba rusa are o circulatie foarte raspândita în Moldova. Circulatia presei românesti este ca si inexistenta. Cred ca si acesta este un argument în plus pentru sustinerea unor asemenea publicatii", mai spune Valentin Sandulescu. Contrastele dintre diferitele publicatii care apar în Republica Moldova sunt izbitoare.
`În Basarabia exista publicatii care afiseaza un nationalism anacronic si nociv, care perpetueaza stari de spirit premoderne, autarhice, chiar antieuropene, desi fac parada de 'românismul' lor. La celalat pol se gasesc reviste al caror program cultural este unul perfect sincronizat cu cel al publicatiilor culturale din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara", apreciaza Vitalie Ciobanu.
Fara subventia acordata de Institutul Cultural Român, revista 'Contrafort' nu ar putea sa apara. La fel pot spune despre celelalte publicatii sprijinite de ICR. Este vital ca aceasta finantare sa continue.
Vitalie Ciobanu
scriitor