inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cultura cu bani de acasa

0 Comentarii
Programul "Sibiu - 2007 Capitala Europeana a Culturii" este sabotat chiar de catre inalti functionari din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Operatorii culturali il considera pe Comisarul Sergiu Nistor (foto) principalul vinovat pentru intarzierea deconturilor pentru 2006 sau chiar pentru neplata acestora. Asa cum ZIUA a atras atentia de mai multe ori anul trecut, abia in noiembrie 2006 au fost semnate contractele cu operatorii culturali din Sibiu. Unele capitole de cheltuieli aprobate initial nu au mai fost decontate insa pentru ca MCC nu a anuntat schimbarea din mers a unor conditii de finantare. Situatia este tragicomica atata vreme cat din cele 75 de miliarde pentru proiectele prevazute pentru anul trecut nu s-au cheltuit decat 54. Restul de 17 a fost virat la bugetul de stat. Acest fapt a starnit nemultumiri in randul operatorilor culturali din Sibiu, care, in 2006, au solicitat fonduri pentru proiecte si investitii in infrastructura.
Printre cele 29 de proiecte finantate in 2006 de catre MCC pentru programul "Sibiu - 2007" figureaza si spectacolul "Goethe in Transilvania" al regizorului Silviu Purcarete. Un eveniment cultural produs de Teatrul National "Radu Stanca" si pentru care MCC a aprobat 900.000 RON. Marele regizor roman a avut nevoie pentru aceasta montare de un spatiu alternativ, special amenajat, Centrala Simerom. Acesta a trebuit inchiriat pentru 80.000 de Euro, suma ce fusese inclusa in bugetul de proiect depus de teatrul din Sibiu. Banii nu au mai fost insa primiti la decont. Asta din cauza unui Ordin al ministrului Culturii emis pe parcursul anului 2006, dupa ce proiectul fusese selectat de catre Juriul national pentru Sibiu-2007. Ordinul prevedea nedecontarea cheltuielilor pentru chirii de spatii. Acesta nu a fost comunicat teatrului, conducerea institutiei fiind pusa in delicata situatie de a acoperi suma prin sponsorizari si prin economiile facute la capitolul productie. Toate acestea s-au intamplat desi Legea 244 prevede ca si inchirierile sunt elegibile. De asemenea, avansul legal pentru proiect, de 30%, 270.000 RON, nu a mai fost dat. Cei 900.000 de RON aprobati de minister pentru spectacolul "Goethe in Transilvania" au fost decontati abia in ultimele zile ale anului 2006.
Gaura de 80.000 de euro
Directorul Teatrului National "Radu Stanca", actorul Constantin Chiriac, cel care a fost initiatorul proiectului Sibiu - Capitala Europeana a Culturii" in fata organismelor europene, ne-a oferit mai multe detalii despre decontul pentru "Goethe in Transilvania". "Din pacate toate contractele pe care trebuia sa le avem cu ministerul au avut o perioada foarte mare de intarziere si s-au semnat abia in 16 noiembrie 2006. Hotararea de Guvern prin care banii au fost atribuiti a fost data in 24 mai 2006. Eu, ca un operator cultural serios ce sunt, am invatat cum se fac deconturile, cum se fac contractele. Am cerut avans. Din pacate, nu mi s-a dat. Contractul a fost semnat foarte tarziu. Eu am inceput programul cu Faust ("Goethe in Transilvania" -n.n.) in 28 septembrie 2006. Ar fi trebuit sa am gata tot spatiul amenajat in uzinele Simerom pe 15 noiembrie 2006, cel mai tarziu, numai ca acolo erau investitii uriase. In acelasi timp, ne-am trezit cu un Ordin al ministrului, care nu mi-a fost transmis. Eu pot sa fiu acuzat ca nu stiu un act legislativ ca ordonator de credite numai in conditiile in care acel act apare in Monitorul Oficial sau se face public. Dar a aparut un Ordin al ministrului, dat special undeva prin mai 2006, ca numai operatorii din Sibiu nu au dreptul sa inchirieze. M-am trezit in noiembrie 2006, cand am semnat cu MCC, ca au disparut cheltuielile de inchiriere, in jur de 80.000 de euro pe tot anul 2007. N-am mai avut cu ce sa acopar si am luat din cheltuielile de productie, din sponsorizare si dintr-un program european. Am avut noroc pentru ca m-am luptat pentru surse adiacente de finantare. Daca nu le-as fi avut, era jale!", ne-a declarat Constantin Chiriac.
Bani din buzunarul propriu pentru regizorul Andrei Serban








ZIUA Foto




Lipsa unui avans al MCC pentru proiectele culturale privind Sibiu-2007, l-a obligat in 2006 pe directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu sa vina cu bani de acasa pentru a putea plati onorariul marelui regizor Andrei Serban.
Multi operatori culturali, atat din Sibiu, cat si din tara s-au lovit de sistemul haotic, birocratic si rau platnic al MCC. Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca", ne-a marturisit propria sa experienta. "N-au fost nebuni precum sunt eu ca sa faca cheltuieli in plus si sa zica: mai, tata, daca nu-mi dau banii asta e, intru la parnaie, ma spanzur! Pana la urma n-au avut ce sa-mi faca. Mi-au dat banii pentru ca erau prevazuti in contract. Aveam anexa, care era bugetul, si bugetul avea toate cheltuielile prevazute. Ca am facut acea rocada si am bagat cheltuielile de productie, ca am avut de unde, dar daca nu as fi avut alte cheltuieli eligibile pe care sa le bag in locul alora de chirie ma impuscam de 80.000 de Euro!", ne-a spus directorul.
Piesa "Pescarusul" de Cehov in regia lui Andrei Serban, care a avut recent premiera la Sibiu, a demarat productia in 2006. "E adevarat ca Pescarusul lui Serban l-am terminat la 1 august 2006 si asta era un proiect de trei miliarde. Va dati seama ca am luat de unde am putut, ca Serban nu punea spectacolul daca eu nu-i dadeam banul. Onorariul integral al lui Serban a fost platit de mine", ne-a declarat Constantin Chiriac. Onorariul platit lui Andrei Serban in iunie 2006 a fost recuperat de Constantin Chiriac la decontarile facute de catre MCC abia pe 28 decembrie 2006! "Eu mi-am amanetat de trei ori casa de-a lungul timpului ca sa fac Festivalulul International de Teatru de la Sibiu", a mai adaugat initiatorul programului Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007.
Comisarul Sergiu Nistor acuzat de rea-credinta
Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu a semnat contractul MCC abia in noiembrie anul trecut. Un contract, cum a scris si ZIUA la vremea respectiva, ce avea o clauza anticonstitutionala, "de moralitate".
Prin aceasta li se impunea celor ce vor primi bani publici interdictia formularii oricarei opinii critice si atitudini publice in media fata de finantatori. Muzeul ASTRA a semnat in cele din urma contractul fara aceasta prevedere, dar nesupunerea a fost pedepsita cu nefinantarea a trei proiecte derulate in 2006.
Muzeul ASTRA din Sibiu a trimis in repetate randuri adrese ministerului in care dezvaluia situatia dramatica a decontarilor pentru trei proiecte. Comisarul pentru programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, Sergiu Nistor, a raspuns "operatorului cultural" din Sibiu, la 19 decembrie 2006, cu cateva zile inainte de incheierea anului bugetar. Practic scrisoarea lui Sergiu Nistor ia act de solicitarile muzeului sibian, dar nu da nici un fel de solutie de rezolvare a decontarii celor 111.600 RON. Sergiu Nistor ii informeaza pe cei de la ASTRA Sibiu ca exista un protocol din 26.07.2006 intre MCC si autoritatile locale conform caruia proiectele institutiilor publice aflate in subordinea acestor autoritati locale vor fi finantate in cursul anului 2007 din bugetul local. Nimic despre decontarea pentru proiecte realizate in 2006 si care trebuiau finantate exclusiv de catre MCC.
La 27 decembrie 2006, directorul general al Muzeului ASTRA, Corneliu Bucur, a trimis o scrisoare lamuritoare comisarului Sergiu Nistor. "V-am informat ca proiectele Etno Tehno Parc si Mobilier pictat transilvanean nu pot fi finalizate pana la sfarsitul anului in curs (2006 - n.r.), cu depunerea decontului la data de 30.11.2006, in conditiile in care ati acceptat obiectiunile noastre la contractele de finantare doar la data de 14.11.2006. V-am solicitat, de asemenea, acordul pentru depunerea decontului pentru proiectul Tezaure Umane Vii la data de 10.12.2006, in loc de data de 30.11.2006. Raspunsul la adresele noastre l-am primit dupa trecerea a mai mult de o luna, cand, este evident, nu se mai poate face nimic in sensul decontarii partiale a celor trei proiecte, context in care este evidenta reaua-credinta in intarzierea raspunsului Dvs. la aceste adrese. La data de 03.11.2006, prin Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, v-am retransmis contractele de finantare a tuturor proiectelor institutiei noastre, incluse in programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, in forma agreata de catre Dvs., semnandu-le cu obiectiunile referitoare la clauza prevazuta la art. 10.2.14 ( "Clauza morala" - n.r.). Acceptarea obiectiunilor noastre de catre Dvs., la data de 14.11.2006, marcheaza momentul de la care contractele pot produce efecte juridice. Cu toate acestea, s-a intarziat din rea-vointa si semnarea contractelor, neprimindu-le (semnate de catre Dvs.) nici pana in ziua de astazi", se arata in scrisoarea lui Bucur.
Directorul general al Muzeului ASTRA a solicitat si reportarea banilor din 2006 pentru cele trei proiecte ce se deruleaza in 2007 si care, fara finantare, sunt pe cale de a fi compromise. Sergiu Nistor nu a dat insa nici un raspuns.
Marile hibe ale finantarii proiectelor culturale
MCC a anuntat public lista proiectelor culturale pentru Sibiu-2007 care au primit finantare in 2006. 29 de proiecte au fost finantate cu suma totala de 3.305.800 RON. Ce nu mediatizeaza MCC sunt conditiile de contractare si decont ale proiectelor selectate. Aceleasi mari hibe cu care se confrunta sustinerea de la bugetul de stat a proiectului cultural sunt de cercetat si in derularea programului Sibiu-2007: comisii de selectie care habar n-au ce a fost selectat si in ce conditii; criterii si mecanisme de selectie si bugetare neclare si netransparente; semnarea contractelor la sfarsitul anului bugetar; schimbarea unor conditii de decontare si a unor criterii de eligibilitate in timpul desfasurarii contractului si a proiectului; lipsa unui avans care sa sustina nu doar pe hartie proiectul cultural si care sa nu oblige la fel de fel de improvizatii financiare; decontarea pe ultima suta de metri a anului in conditii umilitoare pentru operatorii culturali. Toate aceste hibe despre care s-a tot vorbit in 2006 au fost vopsite de catre oficialii MCC cu deziderate si modele europene. Un proiect selectat primeste un avans de 70-80 % in finantarile europene, pe cand la noi abia dupa ce-l ai poti spera la recuperararea banilor.
Critici pentru coordonarea de la centru
Operatorii culturali si autoritatile locale din Sibiu au privit si privesc cu ochi rai coordonarea proiectului de la centru, printr-o structura guvernamentala, special creata pentru Sibiu-2007. In practica organizarii unei capitale europene a culturii, banii, de la bugetul national ori european, merg exlusiv la o organizatie nonguvernamentala special creata de autoritatile locale si societatea civila a orasului desemnat. Oficialitatile de la Luxembourg au criticat de mai multe ori struto-camila organizarii de la centru a programului Sibiu 2007. La Pecs, in Ungaria, care va fi Capitala Europeana a Culturii in 2010, banii merg exclusiv la autoritatile si operatorii culturali locali.
Raspunsul lui Nistor
ZIUA i-a trimis comisarului Sergiu Nistor mai multe intrebari referitoare la acuzatiile care ii sunt aduse si la situatia programului "Sibiu - 2007 Capitala Europeana a Culturii". Dupa ceva timp am raspunsul lui Nistor prin intermediul unui email. Comisarul a precizat ca "nu exista nici o plangere inregistrata la noi din partea Directiei Teatrului "Radu Stanca"; nu exista nici o declaratie oficiala a vreunei personalitati politice din Luxemburg referitoare la problema ridicata la pct. 3. Ministerul Culturii si Cultelor nu a primit asa ceva". "In ce priveste decontul pentru cele trei proiecte ale CNM ASTRA mentionate, este de spus ca a deconta inseamna a avea un contract. Pentru cele trei proiecte nu avem contract semnat cu CNM Astra", a mai precizat Sergiu Nistor. ZIUA a incercat sa afle si parerea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, despre ceea ce se intampla cu programul Sibiu 2007.
I-am trimis mai multe intrebari dar nu am primit nici un raspuns.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Noaptea Alba a Celor Mai Cool Localuri din Bucuresti
Noaptea Alba a Celor Mai Cool Localuri din Bucuresti

Bucharest KoolHunt 2012 Pe 14 iulie, Raluk.ro te invita sa descoperi esenta Bucurestiului cool, acea parte a orasului care nu e de gasit in Centrul Istoric, dimpotriva: coolhunterii plimbareti ai ...

Sarbatori de iarna la Muzeul National de Arta al Romaniei
Sarbatori de iarna la Muzeul National de Arta al Romaniei

În perioada sărbătorilor de iarnă Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi următoarele expoziţii temporare: CĂLĂTORIE ÎN BRETANIA. Artişti francezi ...

Tabara Nationala de Astronomie

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), organizatie neguvernamentala de tineret si societatea nationala de astronomie din Romania, organizeaza Perseide 2006-Tabara Nationala de Astronomie, ...

Despre reciclare si De cati arbori este nevoie pentru o tona de hartieA
Despre reciclare si ... De cati arbori este nevoie pentru o tona de hartie?

Peste 60 la suta din gunoiul produs in fiecare zi in lume ar putea fi reciclat. Pana la 80 la suta din componentele unui automobil pot fi reciclate. De fapt, potrivit statisticile, masinile sunt ...

Expozitie De la sublim la ridicol 70 de ani de reclama in Romania
Expozitie "De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclama in Romania"

De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România - Reclame interbelice şi din perioadaunistă, expuse la Institutul Cultural Român Joi, 29 aprilie 2010, de la ora 18.00, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline