Reprezentantul Greciei, Christos Zahoupoulos, secretar general la Ministerul elen al Culturii, a apreciat că forumul de la Bucureşti ilustrează eforturile comune făcute de statele participante pentru a-şi consolida patrimoniul cultural, pentru a încuraja dialogul, dar şi pentru a combate traficul ilicit de obiecte culturale.
El a adăugat că următoarea ediţie a acestui summit va avea loc în 2008 la Atena, având drept temă "Mările, căile navigabile şi lacurile din Sud-Estul Europei".
Pe de altă parte, ministrul de stat turc Mehmet Aydin, a cărui ţară va găzdui summit-ul în 2010, a precizat că lucrările acestui forum se vor axa mai ales asupra folosirii comunicării şi a tehnologiilor noi pentru a încuraja păstrarea patrimoniului cultural şi dialogul între state.
În opinia ministrul bulgar al Culturii, Ştefan Lambov Danailov, cultura este un factor decisiv în depăşirea conflictelor, contribuind totodată la consolidarea cooperării sociale şi economice.
El a apreciat că, printr-un efort comun, statele participante la acest summit pot crea o imagine reală şi plăcută a Europei de Sud-Est.
Katalin Bogyay, secretar de stat pentru relaţii internaţionale la Ministerul Educaţiei şi Culturii din Ungaria, a insistat asupra faptului că în ceea ce priveşte cultura, nu trebuie încurajat "consumerismul" excesiv, luându-se măsuri pentru păstrarea unicităţii naţionale.
Totodată, ea a apreciat că fiecare cultură trebuie să fie conştientă de faptul că reprezintă o resursă de inspiraţie pentru cultura europeană, dar a atras atenţia şi asupra pericolului pe care îl reprezintă preluarea excesivă a unor influenţe străine.
Viceministrul Culturi şi Turismului din Albania, Suzana Turku, a apreciat că statele din sud-estul Europei sunt martorii unui proces de globalizare, diversitatea culturală creând "un adevărat mozaic".