Internetul cultural: cat % internet si cat % cultural
Razvan Tupa
Luni, 26 februarie a.c., Teatrul Desant din Bucuresti a lansat seria de intalniri lunare Cultor. Este vorba despre un pachet de zece evenimente organizate in ultima zi de luni a fiecarei luni, dedicate cate unui subiect considerat esential pentru situatia actuala a culturii. Prima tema de cercetare pentru Cultor a fost "cultura pe internet". Evenimentul conceput de Teatrul Desant si Asociatia Persona, cu sprijinul revistei "Cuvantul", a adunat in seara inaugurala in salile teatrului din bulevardul Ion Mihalache o buna parte din cele mai importante personalitati ale zonei culturale de pe internet. "In lumea culturala actuala s-a impus obisnuinta promovarii de nume, inventarea de simboluri care sa raspunda unei prezumtive nevoi de modele. Inevitabil, construirea si daramarea unor astfel de statui au impins in plan secund discutarea principalelor mobiluri, care aduc in prim-plan o personalitate: mesajul, elementele care dinamizeaza, leaga si dau nastere la discutii", declara organizatorii Cultor.
Performance, instalatie, dezbatere
Prima intalnire propusa de Teatrul Desant a fost impartita in trei momente distincte. Regizorul Adriana Zaharia a pus la punct un performance pornind de la poeziile lui Robert Mandroiu. Robert Mandroiu este unul dintre scriitorii care au debutat si s-au afirmat pe internet. Performance-ul care a deschis prima seara Cultor a fost realizat in colaborare cu echipa de artisti vizuali Peer to Peer (Catalin Ilie, Madalina Zaharia, Carmen Dobre, Diana Duta) si actorii Teatrului Desant Carmen Lopazan, Carmen Florescu, Maria Obretin, Paula Gherghe, Adrian Anghel, Mihai Marinescu si Virgil Aioanei. In prima sala a Teatrului Desant, actorii si artistii vizuali au pus in scena textele unei constiinte marcate de traficul de informatie si de posibilitatea de a te defini in raport cu evenimente care se petrec in diferite zone ale lumii in acelasi timp. Londra, Irak,
Bucuresti si Targoviste au fost scenele pe care poemele au fost citite si au evoluat de la o prezentare a individului reflectat in oglinzile stirilor la definirea intimista a flashurilor cotidiene. In a doua parte a intalnirii a fost prezentata o selectie de blog-uri si site-uri alese de Stefan Tiron. Una dintre incaperile teatrului a fost transformata in sala de proiectie, in locul obisnuitului monitor al computerului, selectia curata de Tiron fiind expusa pe unul dintre pereti.
Martie 2007