Albastru : fie ca este vorba de culoare marilor sau a cerului, albastrul evoca spatiile deschide, calmul, linistea, simbolizand pacea, libertatea. Una dintre cele mai populare culori, a capatat de-a lungul istoriei o gama larga de semnificatii si conotatii simbolice. In perioada Evului Mediu, spre exemplu, lapis-lazuli, pigment albastru folosit in pictura, era atat de pretuit incat valora la fel de mult ca aurul. In Grecia Antica si in Imperiul Roman albastrul deschis era culoarea lui Zeus / Jupiter.
O camera vopsita in albastru inchis are efect de linistire, inspira calm, pace. Albastrul are insa si o latura mai dinamica, ce stimuleaza creativitatea si inspira curatenia si prospetimea, pacea si echilibrul.
Galben : nimic nu lumineaza mai placut un interior decat culoarea galbena, culoarea soarelui, a verii, a luminii, iar multi specialisti in decoratiuni interioare o recomanda ca un aliat de incredere, cand trebuie "deschisa" o camera intunecata sau orientata spre nord. De-a lungul istoriei, culoarea galben a jucat un rol important in numeroase culturi. Era culoarea imperiala in China, marcheaza venirea primaverii si a Sarbatorilor Pascale, bogatia pamantului si a culturilor. Este si o culoare foarte importanta in budism. Puternica, atrage imediat atentia, fiind folosita spre exemplu in publicitate, pentru taxiuri, in diversele sporturi, de la fotbal la ciclism. Pentru unii galbenul are si o conotatie negativa, putand fi o culoare a bolii, a suferintei si a lasitatii.
Portocaliu : culoare asociata traditional cu delicioasele fructe, a inceput sa fie tot mai cunoscuta si mai apreciata dupa ce portocalele s-au gasit mai usor in Europa, iar in scurt timp a devenit si una dintre cele mai apreciate nuante. Inca din 1044 cuvantul "orange" era mentionat in limba engleza, intr-un poem, pe atunci fiind inca o culoare "excentrica", exotica. Simbolizeaza in principal toamna, focul, pamantul, ceramica. Fara a avea aceeasi forta simbolica a rosului sau galbenului, amestec temperat intre cele doua, poate fi in anumite situatii o reprezentare a sigurantei si echilibrului.
Rosu : una dintre cele mai intense culori, se afla in topul preferintelor generale, unii numind-o chiar "culoarea culorilor". Exprima frumusete, forta, senzualitate, dorinta, iubire, dar si joc, daruire, libertate. Jucarii, dulciuri, decoratiuni interioare, haine, masini, practic rosul poate fi folosit in cele mai diverse domenii. Usor de vazut de la mare distanta, folosit pentru a preveni. Un text scris cu rosu iese usor in evidenta si este retinut mai rapid. Este si un simbol al autoritatii, folosit pentru a atrage atentia si a avertiza. Folosita secolul XIX de mai multe armate europene pentru uniforme, unul dintre motive fiind intimidarea adversarilor de culoarea intensa. Dar culoarea rosie poate semnifica si furie, ura, agresivitate, lipsa de control si ratiune, lipsa de limite.
Verde : in Evul Mediu, verdele era considerat o culoare malefica, demonica, anuntand primejdii, boli si calamitati, iar superstitiosii nu doar ca evitau sa o poarte, dar isi doreau sa nu o vada. Mai tarziu, in cultura occidentala aceasta incarcatura negativa s-a disipat, iar verdele a devenit un simbol al destinului si intamplarii, in bine si in rau. In anumite circumstante, verdele este asociat cu nesiguranta, efemerul, lipsa de stabilitate in orice domeniu, cu jocurile de noroc - in definitiv mesele de joc din cazinouri au aceasta culoare, ca si cele de biliard - sau cu sportul in general - terenul de fotbal, masa de ping pong, terenul de baseball. Totul asociat cu sansa, infrangerea sau victoria, in concordanta si cu intensitatea verdelui. Culoarea verde are si numeroase aspecte pozitive, precum forta de a linisti, a calma, a relaxa. Folosit in decoratiunile interioare, verdele construieste un spatiu echilibrat, relaxant, placut, apropiat de natura.
Violet : combinatie de albastru si rosu, culori ce simbolizeaza personalitati in opozitie, violetul cu toate nuantele sale simbolizeaza misterul, bogatia, exotismul, rafinamentul, dar si provocarea, pericolul ascuns sau amenintarea nestiuta. O culoare ce "sufera" de personalitate multipla, dar si o culoare regala, impresionanta, nobila. In perioada de glorie a Imperiului Britanic culoarea mov era una dintre cele mai apreciate si sobre culori. Considerata conservatoare, va deveni insa in secolul XX o culoare a revoltei adolescentine si a nevoii de libertate. Interesanta tranzitie de la o cromatica marcata de conservatorism la una marcata de libertatile si ideile hippy.
Negru : in decoratiuni interioare si in moda, este prin excelenta simbolul elegantei si modernitatii, pierzandu-si astfel conotatiile negative. Negru este folosit pentru hainele elegante, accesoriile de lux, inseamna bogatie, rafinament, gusturi sofisticate, mister. Folosita foarte mult in viata religioasa, pentru imbracamintea clerului, culoarea neagra a ajuns astfel sa simbolizeze autoritatea, demnitatea, puterea, dar si pericolul, pedeapsa, interdictia. In plan negativ este un simbol al tristetii, ruinei, saraciei. Ideala pentru ca completa si echilibra nuantele mai palide, pentru un interior elegant si sobru.
imagine: tablou Elena Bissinger