Interactionam zilnic cu culorile. In mediul natural precum si in cel artificial, construit de noi, aproximativ 80% din informatia pe care o asimilam prin simturi este cea vizuala. Culoarea face mai mult decat sa ne ofere informatii obiective in legatura cu lumea in care traim. Ea ne influenteaza starile sufletesti si astfel capata o semnificatie speciala in mediul interior unde petrecem mare parte din timp.
Unii cercetatori se intreaba daca exista diferente de perceptie a culorilor intre sexe. Pana in prezent toate rezultatele cercetarilor au fost ambigue insa acestea au aratat ca barbatii si femeile se deosebesc in preferintele lor fata de culori.
Investigatii efectuate in 1934 de cercetatorul Guilford au scos la iveala ca o persoana poate sa observe cu usurinta echilibrul dintre doua culori apropiate sau diferenta totala. Guilford a subliniat si ca unele persoane pot observa diferente foarte mici intre nuante, iar aceasta tendinta este cel mai des intalnita la femei.
Un studiu asupra culorilor efectuat de Eysenck la inceputul anului 1940 a aratat ca exista anumite relatii intre culori si sexe.
Galbenul are o valoare afectiva puternica asupra barbatilor, iar albastrul este distins de barbati de la departare. Un studiu mai recent arata ca barbatii prefera albastru apoi rosu, iar femeile culoarea rosie si apoi albastru.
Alte studii au cercetat comportamentul barbatilor si femeilor in doua medii colorate diferit. Sase barbati si sase femei au stat in doua camere distincte. Una colorata si mobilata complex, iar cealalta gri si foarte simpla.
Analizele medicale facute au aratat ca bataile inimii au fost mai accelerate in camera colorata gri. Totodata barbatii au avut reactii de stres mai accentuate comparativ cu femeile.
Un lucru cunoscut in general, dar si experimentat in 1990 de Radeloff este acela ca femeile au mai degraba culori preferate decat barbatii.
imagini : Eugenia Mangra
Elena Bissinger