inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Culisele unei productii semnate Tudor Giurgiu

0 Comentarii
Regizat de Anca Damian, lungmetrajul A'Intilniri incrucisateA', un triptic cu o distributie romaneasca si finlandeza, e in plina filmare. Cotidianul a facut o incursiune pe platou.






La filmatul secventei cu lautari, actorul finlandez Mati Ristinen nu i-a scapat din ochi pe muzicieni
Cineastei Anca Damian i-a venit ideea filmului cu doi ani in urma, in timp ce citea un articol semnat de Mihai Dobrovolschi in A'B-24FUNA'. Vedeta radio povestea in acel text despre A'siamezul-problemaA', adica un detinut dintr-o puscarie din Romania care si-a dorit foarte mult sa poarte numele Dobrovolschi. Intimplarea i-a amintit Ancai Damian, dupa cum relateaza ea pentru Cotidianul, de A'filmul ARashomonA al lui Akira Kurosawa, care reprezinta cea de-a doua sursa de inspiratie pentru aceasta productie, prin ideea relativitatii adevarului, in functie de optica subiectiva a unui personaj sau altulA'. Sinopsisul A'Intilnirilor incrucisateA' anunta o pelicula conceputa sub forma unui triptic: citeva povesti distincte, petrecute in Romania, se intersecteaza neasteptat in puncte tensionate, ciocniri care schimba intelesul intimplarilor.

Actiunea se petrece in Bucuresti pe parcursul a 24 de ore, iar scenariul reuneste medii sociale foarte diferite. Una dintre secvente il are ca personaj central chiar pe Mihai Dobrovolschi, care se hotaraste sa isi cunoasca A'dublulA' din puscarie, poreclit de ceilalti A'vietasiA' de la Penitenciarul Rahova A'DobrovolschiA', din pricina simpatiei acestuia pentru vedeta radio, la fel ca in cazul real. Episodul a fost filmat pe parcursul a zece zile, la insistentele Ancai Damian, chiar la Penitenciarul Rahova, unde, asa cum era de asteptat, echipa de filmari nu a dus lipsa de peripetii. Cei mai multi membri ai echipei se pling de faptul ca regulile penitenciarului presupun atitea verificari, formalitati si restrictii incit nu se poate patrunde inauntru decit dupa cel putin o ora de asteptare. Fiecare zi de filmare din cele zece a insemnat intre zece si douasprezece ore petrecute printre A'vietasiA'.



Dimpotriva, actorii, regizoarea si cei din echipa de filmare au inceput sa empatizeze cu detinutii. Acestia au intrat in vorba cu neobisnuitii vizitatori si au inceput sa le ceara detalii despre actiunea filmului. A'Este un mediu extrem de dur si, indiferent ce vina poarta acesti oameni, este imposibil sa nu te impresioneze viata lor atit de grea, in conditiile de acolo, ingramaditi foarte multi intr-o celula, privati de libertate pentru totdeauna. Pentru noi, cel putin, a fost un moment care ne-a schimbat unele mentalitati si prejudecatiA', povesteste Anca Damian.



Un alt episod al productiei, o conferinta internationala pe tema infractionalitatii juvenile, desfasurata la Amara, aduce in scena o poveste de dragoste intre directoarea Penitenciarului Rahova si Thorbjorn Jacobsen, un autointitulat ironic A'birocratA' din Finlanda, care vine pentru prima oara intr-o tara din estul Europei. In rolul lui a fost distribuit chiar un actor finlandez, Matti Ristinen, care a declarat pentru Cotidianul ca a cunoscut-o pe Anca Damian la Helsinki. Desi marturiseste rizind ca nu si-a imaginat niciodata ca va juca intr-un film romanesc, pentru ca nu are A'o imaginatie atit de dezvoltataA', Matti Ristinen se considera A'norocosA' pentru ca a fost selectat pentru acest rol. Anca Damian povesteste cum au decurs lucrurile: A'Un producator finlandez a facut un casting pentru mine si a selectat patru-cinci actori, dintre care urma ca eu sa aleg mai departeA'.



Intimplator, in perioada castingului final, ceilalti patru actori erau ocupati cu diferite alte proiecte cinematografice. A'Matti era efectiv singurul care putea sa vina in acea perioada si era un pic speriat. La un moment dat, m-a intrebat chiar daca cred ca el poate sa interpreteze rolul in care l-am distribuitA', mai arata regizoarea. Matti Ristinen va participa la filmari timp de opt sau noua zile, in conditii care, asa cum povestesc cei din echipa de filmare, l-au cam alarmat: trebuie sa lucreze timp de douasprezece ore pe zi. Actorul finlandez, bine cotat si popular in cinematografia nordica, ne-a declarat ca, A'in Finlanda, o zi de filmari nu dureaza mai mult de zece oreA'. Ca sa preintimpine oboseala, actorul se retrage dupa fiecare A'dublaA' intr-un colt mai izolat de linga platourile de filmare, pentru ca suetele obisnuite ale actorilor romani din pauzele de filmare i-ar A'secatui energiaA'.



Actrita Oxana Moravec, distribuita in rolul directoarei penitenciarului, care va fi si primul rol principal din cariera sa, considera ca metoda de conservare a energiei folosita de actorul finlandez este atit de buna incit a adoptat-o la rindul sau, motiv pentru care nu a acceptat sa faca alte marturisiri pentru Cotidianul. Distribuirea lui Matti intr-un rol principal a antrenat citeva schimbari: daca personajul din scenariu are in jur de cincizeci de ani, actorul finlandez are mai putin de patruzeci, A'ceea ce m-a facut sa caut si o actrita mai apropiata ca virsta de el, pentru ca povestea de dragoste sa devina credibilaA', explica Anca Damian.



Matti Ristinen nu este insa singurul finlandez implicat in aceasta productie, pentru ca un compozitor de aceeasi nationalitate a realizat coloana sonora a filmului. Initial, regizoarea nu si-a dorit o pelicula cu o componenta muzicala importanta, insa producatorul care a ajutat-o sa isi gaseasca un actor finlandez i-a sugerat ca anumite momente ale filmului, cu actiune mai slaba, dar cu o latura emotionala puternica, ar trebui sa fie condimentate cu asa ceva. Partea muzicala nu va fi insa una de provenienta exclusiv finlandeza, pentru ca intr-o anumita scena va aparea Caliu, membru al Tarafului haiducilor, cintind la vioara, spre deliciul lui Matti Ristinen, foarte atent la aceasta parte a repetitiilor.



Dupa ce spune din rarunchi pentru a mia oara A'Liniste!A' si Motor!A', motiv de amuzament pentru intreaga echipa de filmare, regizorul secund, Mircea Ghinescu, mare amator de dansuri populare pe platou, arata ca A'numai regizorul principal poate sti care este viziunea globala a filmului, care sint mesajele transmise, pentru ca, foarte des, ceilalti oameni de pe platouri fac lucrurile cu un fel de automatismA'. Productia va fi realizata in doar 19 zile de filmare si are un buget de 600.000 de euro. Actiunea este plasata in Romania anului 2007, cu un timp liniar, petrecut intr-o atmosfera puternic realista. Regizoarea povesteste ca, pentru a conferi o impresie mai puternica de realitate sociala contemporana romaneasca, a folosit in film diferite evenimente adevarate, pe care le-a selectat chiar ascultind buletinele de stiri. A'InsaA', subliniaza Anca Damian, A'in acest film nu mizez pe latura sociala, pe realitatile de tranzitie, dupa tendinta ultimelor productii romanesti, ci pe personaje ca individualitati puternice si pe relatiile care se stabilesc intre eleA'.





Glasul actorilor adevar graieste


Ion Sapdaru si Anca Damianvad similar punctele tariale lungmetrajului
Distributia lungmetrajului produs de Libra Films A adica de Tudor Giurgiu si de Oana Bujgoi A cuprinde 26 de actori, dintre care fac parte si Ana Maria Moldovan, Mimi Branescu, Andi Vasluianu si Ion Sapdaru. Acesta din urma puncteaza faptul ca va avea un rol secundar si ca A'este primul film in care nu mai este vorba despre Revolutie (ride), postrevolutie etc. Este o premiera absoluta si dintr-un alt punct de vedere: n-am mai jucat pina acum intr-o productie regizata de o femeieA'. Actorul adauga ca va interpreta rolul unui inalt functionar roman care va tine un discurs la conferinta internationala despre infractionalitatea juvenila: A'Am vazut la televizor foarte des oameni cu aceasta pozitie care vorbesc despre probleme sociale grave fara sa se implice in nici un fel, detasati sau, pur si simplu, nepotriviti pentru aceasta responsabilitate. Ei insisi au devenit buni actori, joaca foarte bine compasiunea, pe mine insa atitudinea asta nu ma duce cu presulA'.




Cum afecteaza razboiul din Irak festivalul de film de la Venetia aflati pe www.cotidianul.ro/selectLucia Popa
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"World Trade Center", filmul-balsam in America

Superproductia despre Turnurile Gemene are premiera vineri. Unul dintre cele mai pro-americane filme", "filmul despre 9/11 de care aveam ...

Uniunea Compozitorilor nu i-a dat in gat pe cantaretii lui Ceausescu

Dand dovada de „constiinciozitate“, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) a luat de bun indemnul ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, referitor la ...

Demonstratii de istorie date de unguri pe Calea Victoriei

Un întreg regiment roman format din maghiari a defilat şi a facut demonstratii de lupta ieri în Bucureşti, pe Calea Victoriei, cu ocazia marcarii a 1.900 de ani de la transformarea ...

Brumaru pentru internauti

Integrala poetica Emil Brumaru, ilustrata de Devis Grebu si Mihaela Schiopu la ICR "Intreaga opera de pana acum a lui Emil Brumaru - mult mai intinsa decat ne-am astepta de la lenesul care se lauda ...

Romanii din Israel, invitati la Festivalul povestitorilor

Pe data de 13 octombrie va avea loc la Teatrul din Ghivataim, Tel Aviv, in cadrul Festivalului povestitorilor, o seara romaneasca, la care sunt invitati toti romanii din Israel. Evenimentul, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline