inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cui ii este teama de homosexuali?

0 Comentarii
Circotasii spun ca nu fac decit satira atunci cind vorbesc despre gay. CNA ii amendeaza, iar specialistii in monitorizare constata atitudinea discriminatorie majoritara in media romanesti.

 


Dupa ce au fost amendati de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru doua emisiuni cu mesaj homofob, Circotasii ies la contraatac. In numele dreptului la libera exprimare, ei protesteaza fata de interventia abuziva a CNA in politica editoriala a 'Cronicii Circotasilor'. Ultimul prilej pentru noi reactii a venit acum doua zile, o data cu publicarea in 'Cotidianul' a comentariului 'Circotasii homofobi'.


Drepturi sfinte


La sfirsitul lui martie, membrii CNA au decis sa amendeze postul Prima TV cu 10.000 de lei pentru editiile din 14 si 21 martie. Motivele: discriminarea homosexualilor si 'nerespectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului', se spune in comunicatul de presa al CNA. Ironiile in cauza vin dupa ce prezentatorul Mircea Solcanu de la Acasa TV a recunoscut, in direct, ca este gay.


Ca replica la sanctiune si la ceea ce considera a fi o incalcare la dreptul de exprimare, Circotasii au expus pe tot parcursul editiei din 28 martie un poster cu imaginea presedintelui CNA, Ralu Filip, asociata cu numele 'Suzana Gidea', cenzorul cultural numarul unu din perioada comunista. Protestul lui Huidu si Gainusa este sustinut si de criticul literar Dan C. Mihailescu, care crede ca nu este deloc echitabil sa pui calus ironiilor homofobe. 'Daca eu le dau dreptul minoritarilor sa se exprime, si ei trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic antipatia fata de homosexuali', argumenteaza omul de litere.


Cu toate acestea, argumentul dreptului la libertatea opiniei are nevoie de niste nuante, observa juristul Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. 'Libertatea de exprimare nu este un drept absolut, ci are limitele sale in masura in care nu poate sa incalce alte drepturi fundamentale, cum este dreptul la egalitatea de sanse', sustine Asztalos.


Target: gay


'In presa romaneasca, homofobia este o stare de fapt', sustine Ioana Avadani, director executiv al Centrului de Jurnalism Independent. Un exemplu relevant il constituie relatarile despre paradele gay. Daca stirea este despre un eveniment de peste hotare, media autohtone prezinta imagini telegenice pe un ton neutru. In schimb, 'cind relateaza despre parada gay din Bucuresti, jurnalistii se refera la eveniment pe un ton satiric si de sanctionare, ajungindu-se in acest fel la un tratament dublu al minoritatilor sexuale', spune Avadani. Pe de alta parte, media occidentale sint mult mai relaxate cind vine vorba despre comunitatea gay. 'Acolo exista chiar si programe dedicate anume acestui gen de public, care, se stie, are gusturi mai rafinate, venituri peste medie si un comportament specific de cumparare', adauga Avadani.


Toleranta de tip occidental ascunde, de fapt, un 'terorism al minoritarilor', crede Dan C. Mihailescu. 'De ce un ortodox poate fi persiflat oricind pe motiv ca ar fi bigot sau un patriot poate fi luat peste picior in numele mondializarii, in timp ce oricine se leaga de un orfan, un handicapat, un homosexual sau un tigan este imediat taxat?', se intreaba criticul literar.


La nemti e altfel


Pe linga argumentul dreptului la libera exprimare, Circotasii isi justifica politica editoriala, sustinind ca satira la adresa homosexualilor se intilneste chiar si la case mai mari. 'Glume cu sau fara perdea legate de minoritati sexuale mai gasiti si la Jay Leno, David Letterman sau Seinfeld', spun vedetele de la Prima TV in dreptul la replica trimis ziarului nostru. De cealalta parte, oficialii CNA spun ca aceasta comparatie este eronata, pentru ca homofobia de la noi este mult mai puternica decit in tarile occidentale. 'Intr-o tara unde toleranta fata de homosexuali este atit de mica, media ar trebui sa dea semnale care sa contracareze aceasta atitudine. Degeaba se fac paralele cu ironiile la adresa turcilor din Germania. Cind homosexualii din Romania vor avea tot atitea drepturi cite au acei turci, atunci poate deciziile noastre nu vor mai fi atit de aspre', contracareaza Attila Gasparik, vicepresedinte CNA. Pina atunci, insa, Circotasii vor fi tinuti sub stricta observatie, nu din ranchiuna, ci 'pentru ca au un impact foarte mare, motiv pentru care trebuie sa fim foarte rigurosi in monitorizare', explica Attila Gasparik. In plus, oficialul afirma ca nu doar Circotasii au fost amendati pentru discriminarea homosexualilor, ci si alte posturi care au gazduit opiniile homofobe ale lui Gigi Becali.


'Ne smintesc adolescentii'


Persiflarea homosexualilor nu trebuie transformata intr-un tabu, chiar daca suscita controverse, afirma Huidu si Gainusa. In plus, amendarea exprimarii publice a orientarii homosexuale este cit se poate de indreptatita, de vreme ce aceasta poate avea influente sociale negative, intareste Dan C. Mihailescu. 'Recunosc ca jumatate din arta lumii pleaca de la homosexuali, dar ii blamez in momentul in care ies pe strada si vor sa faca prozelitism. Au ajuns sa sustina ca e timpul sa explicam adolescentilor, aflati la virsta in care au o sexualitate incerta, ca nu este ceva patologic ca un barbat sa opteze pentru homosexualitate. Homosexualii pot sa sminteasca adolescentii, dar daca este pus Iisus pe perete, toti incep sa urle ca trebuie scoase insemnele religioase', precizeaza Mihailescu.


Pe de alta parte, ironiile si maimutarelile minoritatilor sexuale sau etnice din emisiunile de divertisment au devenit anoste si depasite, crede Csaba Asztalos. 'Divertismentul la radio si televiziune pluseaza foarte mult prin tratarea satirica a acestor subiecte, ajungindu-se pina la urma la o plafonare. Daca ascultati dimineata emisiunile radio, veti auzi destui prezentatori care imita dictia sau pronuntia romilor', observa Asztalos. Juristul crede ca reteta de entertainment pe seama minoritatilor merge pe formula urmatoare: 'Incerci sa faci glume cu romi, daca nu merge cu romi, incerci cu ungurii si apoi cu femeile'.



Drept la replica

In urma unui articol de opinie din 'Cotidianul', critic la adresa atitudinii discriminatorii a 'Cronicii Circotasilor', Serban Huidu si Mihai Gainusa au transmis ziarului nostru un drept la replica semnat in numele 'bunului-simt' si al dreptului la propria opinie. 'Am citit cu interes opiniile domnului Costi Rogozanu referitoare la emisiunea homofoba a circotasilor si am ajuns la concluzia trista ca nevoia de politically correct tinde sa reduca la tacere cea mai importanta arma a democratiei: libertatea de exprimare!', scriu Huidu si Gainusa. Mai departe, ei afirma ca emisiunea lor 'a protestat fata de parada si bravada cu care dl Solcanu si-a anuntat cu emfaza apartenenta sexuala, desi nici un roman homofob nu l-a condamnat sau nu era curios sa afle ce face omul in intimitatea sa! O s-o vedem si pe Esca anuntind ca este heterosexuala si apoi sa prezinte stirile? Unde o sa ajungem?', se intreaba Circotasii.




N-as locui linga un gay!




Barometrul de opinie realizat toamna trecuta de Fundatia Soros indica un nivel crescut al intolerantei fata de comunitatea gay. Astfel, 62% dintre romani cred ca homosexualitatea ar trebui interzisa prin lege, in vreme ce 61% dintre respondenti spun ca nu doresc sa locuiasca in vecinatatea unui homosexual. Mai mult, 82% dintre romani se declara contra casatoriei dintre homosexuali, conform unui studiu recent al Biroului de Cercetari Sociale.




Victor Borza
Voteaza


Pe acelasi subiect: perioada comunista | lege
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 Engolpionul de la Dinogetia Exponatul lunii aprilie la Muzeul National de Istorie a Romaniei
"Engolpionul de la Dinogetia" - Exponatul lunii aprilie la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta continuarea seriei de evenimente reunite sub genericul "Exponatul Lunii", dorind astfel sa readuca in atentia publicului o serie de bunuri ...

Zilele Filmului Israelian in Capitala

In perioada 29 martie-2 aprilie, se desfasoara la Bucuresti manifestarea “Zilele Filmului Israelian", gazduita in cele doua sali ale Cinematecii Romane, Union si Eforie. Publicul va avea ...

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri la MTR

12 - 14 septembrie, între 10:00 şi 18:00 Ce se întîmplă la MŢR de Ziua Crucii: ca în anii trecuţi se prăznuieşte cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. ...

Scoala dauneaza grav creativitatii?

Asociatia PERSONA, Teatrul ACT, ARCUB si BANCA ITALO-ROMENA organizeaza luni, 22 mai, ora 11,00 o intalnire-dezbatere organizata in intampinarea spectacolului OLEANNA de David Mamet, ...

Diamantul Beau Sancy, scos la licitatie la Geneva

Diamantul Beau Sancy, care a ornat coroana purtata de Maria de Medici pe 13 mai 1610, data la care a fost incoronata regina a Frantei, va fi scos la licitatie pe 15 mai, la Geneva. Potrivit AFP, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline