Vechiul oras Cuenca din Spania este pozitionat la inaltime pe o stanca asemenea unui cuib de vultur constituind una dintre cele mai indragite destinatii de weekend pentru spaniolii vitetuitori in marile orase.
Madrilenii au acees la oras prin intermediul cailor rutiere cat si feroviare. Cel mai rapid transport intre capitala Spaniei si Cuenca se realizeaza in doar 45 minute gratie trenurilor de mare viteza.
Provenienta numelui sau nu a fost inca pe deplin elucidata, unii specialisti impartansind ideea ca numele "Cuenco" provine din latinescul "conca" ce inseamna bazin hidrografic, in timp ce altii il pun pe seama castelului arab Conca, astazi ruinat.
Visul arabilor de a fi stapani ai aceastei asezari intarite care prezenta o mare improtanta strategica s-a implinit in anul 714. Acestia aveau sa constuiasca Cetatea araba(Conca Alcazaba) intre cheile adanci ale raurilor Jucar si Huecar pe care o vor si inconjura cu un zid puternic de aparare.
In secolul al XII-lea crestinii retrasi in nordul Spaniei din timpul ocupatiei musulmane au inceput sa recupereze lent Peninsula Iberica, iar in jurul anului 1100 erau aproape de Conca. Cetatea arabilor a fost cucerita in cele din urma de Alfonso VIII, regele Castiliei.
In secolele urmatoare Cuenca s-a bucurat de prosperitate, oamenii de aici fiind ocupati cu confectiile textile si cresterea animalelor.
In zilele noastre asezarea este impartita in doua parti distincte, si anume: din orasul vechi situat asa cum am spus, la inaltime, si din orasul modern situat la baza stancii. Centrul istoric adaposteste inca numeroase obiective istorice de valoare care creeaza senzatia unei calatorii peste veacuri. Strazile inguste sunt ingradite de-o parte si de alta de case care vadesc interferenta a doua mari culturi.
Las Casas Colgadas (Casele Suspedate) sunt considerate cele mai frumoase cladiri civile din Cuenca. Construite in secolul XV pe marginea unei stanci deasupra raului Huecar, acestea au reprezentat pentru mult timp tipul de locuinta caracteristic al acestei regiuni.
Biserica Sf. Mihail a fost ridicata in secolul XIII intr-o forma simplista dar a fost completata in secolul XV si in cele care au urmat. Veritabilul monument de arhitectura a fost restaurat de curand pentru a capata din nou stralucirea initiala.
Un alt lacas de cult, Biserica Sf Petru pe care o vizitam astazi a fost reconstuita in secolul XVIII in timpul lui Jose Martin de la Aldehuela cand i s-a oferit frumoasa fatada in stil baroc.
"Castelul" este numele celor mai vechi ruine din Cuenca, despre care se cunoaste ca au apartinut arabilor. Mai tarziu, dupa anul 1583 cladirea a fost gazda cumplitei inchizitii iar in secolul XIX a fost distrusa de francezi in timpul Razboiului de Independenta al Spaniei. Orasul Cuenca a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1996.
Sursa foto