Filmarile au inceput pe 13 iulie si se vor incheia pe 14 august. Din distributie fac parte actori cunoscuti ca Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu, Dan Condurache, Luminita Gheorghiu, Valentin Teodosiu, Doru Ana, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, George Mihaita si tinerii Alexandru Potoceanu (care a jucat recent si in "Hartia va fi albastra"), Meda Victor, Ioana Anton. Filmarile au loc, in cea mai mare parte, in studiorile Castel Film, dar si la Balta Doamnei si in padurea Snagov. La o zi de turnaj de la Ciolpani au fost invitati si ziaristii - filmarile erau dedicate unei secvente din "Nunta muta" cu afectiune desemnata ca "Fenomenul musca".
Pelicula pleaca de la o intamplare adevarata, petrecuta intr-un sat romanesc, in 1953, al carei punct central e o nunta cu urmari tragice. La petrecerea de cununie participa cateva zeci de oameni, cand primarul satului, impreuna cu comandantul regimentului de tancuri, anunta moartea lui Stalin si declararea doliului international de sapte zile. Disperat ca li se strica bucatele pregatite pentru nunta si ca trebuie sa-si expedieze rudele acasa, socrul mic are ideea sa continue nunta in interiorul casei, captusind-o, pe dinafara, cu scanduri pentru ca din interior sa nu razbata zgomotul. Pe masura ce bautura incepe sa-si faca efectul, mesenii uita de tacerea pe care si-au impus-o, si "nunta muta" devine o petrecere in toata regula. La apogeul petrecerii, turela unui tanc sovietic intra in incapere, toti barbatii sunt deportati, iar mireasa isi revede sotul peste 13 ani, cand acesta, eliberat, se intoarce sa moara acasa.
O poveste spusa de Cotescu
Horatiu Malaele a auzit povestea, cu ani in urma, de la profesorul lui, actorul Octavian Cotescu, si la randu-i i-a povestit-o dramaturgului Adrian Lustig, cu care a lucrat apoi la scenariu.
Despre experienta lui lucrand la "Nunta muta", Malaele, "debutant" in regie cinematografica, spune ca "A fost groaznic, pentru ca e foarte greu sa faci regie de film, am descoperit eu, dupa ce i-am injurat pe multi regizori". Cea mai dificila s-a dovedit "secventa nuntii propriu-zise, care e sectiunea a filmului, si se turneaza cu toti actorii - 40, plus inca vreo zece figuranti". Actorii au fost alesi dupa o sesiune de casting, iar regizorul a decis sa nu joace el insusi in film din cauza ca efortul de a alerga de o parte si de alta a camerei ar fi fost prea mare. "Daca in teatru e de o suta de ori mai obositor decat sa ramai de-o singura parte, in cinematografie e de un milion de ori.", spune el. Cat despre elementul picant al filmului, tancul sovietic daramand casa de tara, comentariile - si ale lui Malaele, si ale producatorului de la Castel, Bogdan Moncea - se limiteaza la admiterea dificultatii unui asemenea exercitiu: "E greu sa aduci un tanc la tine acasa, sa vii cu el in dormitor". Ce-si doresc cu totii e ca "Nunta muta" sa nu ramana un film doar pentru publicul romanesc, iar atmosfera lui sa nu fie excesiv locala.
Despre ritmul turnajelor pe platourile de la Castel Film, Bogdan Moncea spune: "Acum se filmeaza doar "Nunta...", acum o saptamana s-au terminat alte filmari, urmeaza "Anaconda". In ce priveste filmele romanesti, cu care casa de productie e abia la inceput, la Castel "sunt cateva proiecte, dar nu ne bagam decat atunci cand ne place cu adevarat ceva. Exista viitor pentru cinematograful romanesc, asta cu siguranta. Ca vom fi din ce in ce mai implicati in filmul romanesc e la fel de sigur, asta ca strategie; tactica n-o stim inca. Cred ca cinematografia romaneasca are cu adevarat o sansa. Ma bucur ca au inceput sa apara subiecte, povesti care lipseau pana acum, pentru ca restul conditiilor - tehnice, actorii etc. - sunt deja". Problema e in continuare distributia si numarul de spectatori care vin la filme romanesti, in conditiile in care cea mai vizionata productie autohtona - cu 250.000 de bilete vandute - ramane "Garcea...".
"Nunta muta" va fi lansat, cel mai probabil, la primavara, distribuitorul nefiind cunoscut inca.