Vineri, 8 septembrie 2006, libraria Carturesti Verona a gazduit lansarea volumului "Orasul gravat" de K. J. Bishop, la care au participat autoarea, Bogdan Hrib (presedintele editurii), Michael Haulica (scriitor si editor Tritonic) si actrita Lorena Lupu, care a citit un fragment al romanului. Organizata in mansarda librariei, un spatiu ideal pentru iubitorii cartii, a fost o lansare necesara pe piata romaneasca si ar putea servi ca model. In spatiul delimitat de rafturile de carti, intr-o atmosfera care a incantat-o pe autoare, chiar daca publicul a fost mai numeros decat la multe lansari indelung mediatizate, a fost un eveniment marca Tritonic. Micuta, fragila, mereu zambitoare, era perceptibil ca autoarea se simtea mai mult decat bine intr-un asemenea cadru - a vorbit mereu cu oricine, a dat autografe, a multumit tuturor pentru prezenta si pentru amabilitate. In locul "scortoseniei" unor evenimente similare, a fost locul de intalnire al unor prieteni. Ceea ce poate insemna adesea mai mult decat orice pentru relatia dintre autor si cititori.
K. J. Bishop este unul dintre cei mai importanti autori de fantasy ai momentului, iar "Orasul gravat" (The Etched City) este romanul de debut, publicat in numeroase tari si ajuns in sfarsit datorita editurii Tritonic si pe piata romaneasca. Nascuta la Melbourne, Bishop este licentiata in limba engleza, a lucrat ca web designer, inainte de a incepe sa scrie, la inceput ca o evadare, ca un joc, ca o forma de a da glas personajelor din vis, apoi tot mai pasionat, mai dens, creand lumi fantastice si fascinante. Primele sale povestiri aveau sa fie publicate tot mai des in reviste, in volume colective, pentru ca marele succes sa vina odata cu "Orasul gravat". Publicul roman pasionat de fantasy a putut citi povestirea "Maldoror in lumea larga" de K. J. Bishop in antologia "Transformarea lui Martin Lake", publicata tot la editura Tritonic.
Directorul Tritonic, Bogdan Hrib s-a declarat mai mult decat incantat de aceasta noua aparitie, pe care a caracterizat-o inspirat ca un amestec intre "Clint Eastwood si Micul Print", un melanj inedit intre atmosfera din celebrele westernuri - spaghetti si atmosfera de vis din capodopera lui Saint-Exupery. Michael Haulica, a vorbit la randul sau despre "Orasul gravat", cea de a 13-a aparitie din Coletia Fiction.ro a editurii, un pariu riscant la inceput, dar care s-a dovedit castigator pe termen lung, aducand in atentia publicului literatura fantasy, ceruta si gustata dar din pacate putin prezenta pe piata romaneasca in trecut, cel putin nu intr-o colectie Scriitorul a vorbit si despre cum a descoperit K. J. Bishop Romania, atat cat a putut intr-un timp atat de scurt, si se pare ca dincolo de imaginile livrate de massmedia, Romania are farmecul sau, care - cine stie - isi va gasi poate un loc printre sursele de inspiratie pentru o noua carte.
K. J. Bishop a preferat sa povesteasca celor prezenti incepurile sale scriitoricesti, spunand ca la inceput nu s-ar fi gandit niciodata ca va incepe sa scrie, si mai mult, ca va avea succes. La inceput isi dorea sa ajunga pur si simplu "graphic designer" sau sa isi urmeze pasiunea pentru muzica (a cantat mult timp intr-o trupa). Treptat insa, simtind ca ii lipseste ceva, a inceput sa descopere literatura de calitate, de unde pana atunci citise cam orice. Si in scurt timp cartile citite au ajutat-o sa se redescopere, sa se reinventeze, sa gaseasca magia jocului cu cuvintele si atentia cu care asculti acea voce micuta si pierduta undeva in sinele tau. Prima sa povestire, scrisa mai mult in joaca si intitulata "The Art of Dying" (Arta de a muri), avea personaje care se intalneau intr-o stare de exil. Influentele au fost diverse si eclectice, de la westernurile-spaggheti (care nu ar fi existat fara iconicul Clint Eastwood) la literatura europeana "decadenta" a secolului XIX, pentru care Bishop si-a marturisit fascinatia. In completare, Bishop a citit un fragment din editia in engleza a cartii, un moment care a impresionat, pentru ca se simtea cat de multa pasiune a pus scriitoarea in elaborarea acelor pagini si, mai ales, cat de mari ii erau emotiile.
Dupa prezentarea primita cu aplauze, a venit randul actritei Lorena Lupu, care a citit acelasi fragment al cartii, de aceasta data din editia romana, transpunand prin emotia artistica lumea fantastica a "Orasului gravat". A fost o idee excelenta a organizatorilor sa prezinte "in oglinda" acest fragment din "Orasul gravat", un joc al textului si interpretarii care a fost un adevarat spectacol. Si nu este usor de uitat ca la plecare aveai cu tine un exemplar din "Orasul gravat", cu autograful autoarei si amintirea unei seri placute, petrecute la Carturesti, impreuna cu Tritonic si carti fantasy.
Septembrie 2006