Pornind din sud, foarte aproape de grania cu Mutenegru se afla orasul Dubrovnic, cunoscut in primul rand datorita cetatii si ale sale ziduri ce delimiteaza orasul nou de centrul istoric. Dudrovnicul este de asemenda port la marea Adriatica, aici ajungand unele din cele mai luxoase ambarcatiuni din lume. Inaintand pe coasta Dalmatiei, spre nord, ajungem in Split, orasul in care se poate vizita si astazi Palatul lui Diocletian.
Sursa foto: croatianfesta.org.au
Dincolo de spatiul urban, unde fiecare perioada istorica si-a pus amprenta, ajungem intr-un cadru natural, pastrat neschimbat de secole - Parcul National Plitvice. Acest loc este special datorita cascadelor si lacurilor ce se intind pe suprafete impresionante. Parcul National Plitvice a fost adaugat in lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1979.
Locurile unice si istoria nu sunt singurele atractii ale coastei. Turistii sunt adementi de bucatele traditionale care sunt pregatite dupa retete locale, ale caror secrete au fost transmise din generatie in generatie. Fiecare zona are propriile traditii culinare si difera atat prin produsele folosite cat si prin metodele de gatit.
Bucataria continentala are puternice influente slave, inprumutand de asemenea si din traditiile culinare ale tarilor vecine. Condimentele precum piperul negru, boiaua si usturoiul sunt frecvent folosite. Multe din preparate sunt gatite in untura.
Sursa foto: croatiainside.com
In contrast, regiunea ce coastra a fost influentata de bucataria mediteraneana greceasca si romana unde uleiul de masline, pestele, fructele de mare si condimente precum rozmarinul, oregano, salvia definesc gustul preparatelor locale. Mezelurile sunt de asemenea parte din traditia gastronomica a zonei.
Sursa foto: studyincroatia.hr
In regiunea din jurul Zagrebului, o specialitate este strukli (foi subtiri de branza fierte in apa) iar in zona Istriei calamarii si crevetii sunt unele din cele mai cunoscute specialitati.
Sursa foto: croatiainside.com
Vinul croat are o istorie ce dateaza din vremea colonistilor greci, iar productia de vin are in insule o istorie de peste 2500 de ani. Exista in prezent 300 de regiuni viticole delimitate geografic, precum si un sistem de clasificare ce asigura calitatea si originea productiei.
Gustul croat de acasa poate fi retrait si de cei ce locuiesc in Australia, aici desfasurandu-se anual, la finalul lunii noiembrie, The Croatian Food & Wine Festival, o sarbatoare a culturii croate in care vinul si gastonomia croata sunt serbate printr-o petrece de o zi.
Sursa foto: croatianfesta.org.au
A.I.
Februarie 2016