Localizare si cadru natural
Croatia este o republica parlamentara democratica si unitara ce are ca vecini pe Slovenia, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru. Croatia acopera 56.594 km patrati si are o clima variata, predominant temperat continentala si mediteraneana. Altitudinea variaza de la muntii Alpilor Dinarici, cu cel mai inalt punct in varful Dinara (1.831 m) la frontiera cu Bosnia si Hertegovina in sud, pana la tarmul Marii Adriatice, care compune intreaga frontiera sud-vestica.
Stancile Alpilor Dinarici prelungesc formatiunile calcaroase ale Alpilor si formeaza o adevarata linie de demarcatie intre tarmul marii si nordul in care se afla capitala. In Croatia exista multe pesteri de mare adancime, 14 dintre acestea depasind 500 m si 3 avand mai bine de 1.000 m.
Din punct de vedere geologic, intreaga coasta e marcata de calcarul carstic erodat in multe locuri de alunecarile de teren, de valurile marii sau de infiltratiile apei de ploaie. Nu exista pesteri mari cu stalactite ca in nordul Sloveniei, insa grotele Baredine din Istria si Spiljia Biserujka din Krk sunt locuri ce merita vizitate. Croatia insulara consta din peste o mie de insule si insulite de diverse dimensiuni.
Cele mai mari insule sunt Cres si Krk, fiecare dintre ele cu o suprafata de 405 km patrati. Interiorul si coasta de nord-vest au o flora bogata in maquis, goruni, pini si maslini. Cele mai cunoscute lacuri din Croatia sunt lacurile Plitvice. Acestea sunt renumite pentru culorile lor distinctive, de la turcoaz, la verde inchis, cenusiu si albastru. Cel mai vechi parc national din Croatia este, dealtfel, Parcul National Lacurile Plitvice, inclus in patrimoniul mondial UNESCO
Populatie
Cu o populatie de 4,29 milioane de locuitori in 2011, Croatia se afla pe locul 125 in lume. Limba croata este limba oficiala a Croatiei, si a 24-a limba oficiala a Uniunii Europene. Datorita pozitiei sale geografice, Croatia reprezinta un amestec de patru sfere culturale diferite. A fost o rascruce a influentelor culturilor occidentale si orientale—inca de la impartirea Imperiului Roman—precum si intre Mitteleuropa si cultura mediteraneana. Limbile minoritare, adica ceha, maghiara, italiana, ruteana, sarba si slovaca, sunt intrebuintate oficial in administratia publica locala, precum si in alte cazuri stabilite prin hotarari locale.
Topul oraselor de vizitat
Croatia se claseaza pe locul 18 in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume. Grosul activitatii turistice se concentreaza de-a lungul coastei Marii Adriatice. Opatija a fost prima statiune deschisa, la jumatatea secolului al XIX-lea. Pana in anii 1890, ea a devenit una dintre cele mai importante statiuni balneare din intreaga Europa.
Zagreb este si el o destinatie turistica importanta, comparabil cu orasele si statiunile de pe coasta. Croatia se lauda cu marea nepoluata, lucru dovedit de numeroasele rezervatii naturale si cu cele 116 de plaje cu steag albastru.
Brac, cea mai mare insula din Dalmatia, si una dintre cele mai mari de la Marea Adriatica, se afla intre Split si insula Hvar. Brac este cunoscuta la nivel mondial prin piatra alba de Brac din care sunt facute unele dintre cele mai cunoscute cladiri din lume cum ar fi Casa Alba, Reichstag din Berlin sau Parlamentul din Viena. Alte orase reprezentative pentru cultura corata sunt: Hvar, Pag si Korcula.
Insula Korcula, in traducere "Corfu Negru", numita astfel din pricina padurilor sale de pin negru, este situata pe coasta Dalmatiei. Insula apartine arhipelagului central Dalmat, si este separata de peninsula Peljesac de Stramtoarea Peljesac. Este cea de-a sasea insula adriatica, ca marime.
Croatia este o tara cu importante contributii culturale, artistice, stiintifice si in domeniul sportului, la nivel mondial. Ea este totodata renumita pentru gastronomia traditionala si calitatea vinurilor locale.
Personalitati
Nikola Tesla, care in Serbia este adorat ca un semizeu, este considerat cea mai importanta personalitate din istoria tarii vecine, Croatia. Inventiile, precum si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne de fizica ce au declansat a doua Revolutie Industriala.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.