Alex. Leo Serban - "De ce vedem filme"
Alex. Leo Serban este cel mai cunoscut critic roman de film, dar volumul de fata (editat de Polirom, in Colectia "Ego. Publicistica") e primul care ii aduna cronicile, si anume texte publicate in ultimii 16 ani in diverse reviste culturale. Textele - care umplu peste 500 de pagini (!) - sunt impartite pe capitole: "De ce vedem filme", "Mitologii", "Cronici", "Memorii", "Directii". Ultimul eseu din capitolul "Memorii" este "Juste une image: l'Hermeneutique de Jean-Luc Godard dans Histoire(s) du cinema", teza GE/NEC sustinuta in 2004 la Colegiul Noua Europa. Volumul e intitulat "De ce vedem filme", probabil ca o parafraza la titlul volumului lui Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile". Amandoua par mai degraba intrebari retorice.
Alex. Leo Serban este tipul jovial de critic de film. Nu e savant si incrancenat, dar tine la opiniile si la flerul lui si, mai ales, nu se opreste cu judecata in ecran. Iubeste filmul - e evident - dar nu-l separa nici de celelalte arte, nici de viata. Il foloseste ca pe un instrument de (auto)cunoastere. Asta ii permite sa-si mentina viu spiritul ludic, chiar si cand scrie despre lucruri foarte serioase.
Mihai Fulger - "Noul val" romanesc, in interviuri
Tanarul critic de film Mihai Fulger a publicat la Grupul Editorial ART volumul ""Noul val" in cinematografia romaneasca". Dincolo de ghilimelele (oarecum interogative) din titlu, autorul volumului considera anul 2006 definitoriu pentru "impunerea unei noi cinematografii romanesti". Cartea contine interviuri cu 12 cineasti: Nae Caranfil, Thomas Ciulei, Alexandru Solomon, Cristi Puiu, Hanno Hofer, Cristian Mungiu, Florin Iepan, Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Tudor Giurgiu, Constantin Popescu si Corneliu Porumboiu. Fiecare interviu e insotit de un scurt CV si de un scurt text scris de un critic. Este primul volum care aduna interviuri cu mai multi regizori romani, iar in contextul disputei in jurul ideii de generatie, pledeaza in favoarea existentei unei noi generatii in filmul romanesc. Volumul are insa o iremediabila lacuna: Cristian Nemescu, pe care autorul nu s-a gandit cat mai era vreme - din varii motive - sa-l intervieveze.
Iulia Blaga