Concertul Orchestrei de Camera Radio de miercuri, 15 februarie 2012, ora 19.00 le are in prim-plan pe cunoscuta violonista Cristina Anghelescu, solista-concertista a Formatiilor Muzicale Radio si pe fiica sa, violonista Ioana Cristina Goicea. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Oprea, prim-dirijor al Filarmonicii din Pitesti.
In deschiderea concertului va fi interpretata lucrarea Intermezzi, op.12 de G. Enescu, apoi publicul va putea audia Melodie pentru vioara si orchestra op.42 nr.3 si Vals scherzo pentru vioara si orchestra, op.34 de P. I. Ceaikovski, iar in incheierea primei parti Fantezia Faust pentru vioara si orchestra, op.20 de H. Wieniawski. in partea a doua a programului va fi interpretata Simfonia nr. 104 in re major, London de J. Haydn.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe eventim.ro.
Cristina Anghelescu a inceput studiul viorii la virsta de 6 ani cu tatal sau, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a indrumat cu atentie si profesionalism formarea artistica. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti la clasa prof. Stefan Gheorghiu si in prezent este solista Formatiilor Muzicale Radio. Este castigatoarea concursurilor internationale “Jean Sibelius” – Helsinki 1990, “Alberto Curci” – Napoli 1983, “Dr. Luis Sigall” – Viña del Mar 1985 - Chile si Andria 1991. A mai castigat de asemenea premiul V la Concursul “J. Thibaud” Paris 1981, premiul IV la “Tibor Varga” – Sion 1983 si premiul IV la Concursul “P. I. Ceaikovski” – Moscova 1986. Prezenta activa pe toate scenele din Romania inca din perioada studentiei, Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Ceaikovsky Hall din Moscova, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall din Praga, St. John’s Smith Square din Londra, Finlandia Hall din Helsinki, cu orchestre importante. A colaborat cu maestri cunoscuti ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov si cu toti dirijorii romani. A sustinut numeroase turnee de concerte si recitaluri in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud. A realizat numeroase inregistrari, multe dintre ele aparand pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, ”Anotimpurile” de Vivaldi si cu cele doua Concerte de George Lloyd, alaturi de renumita orchestra “Philharmonia” din Londra.
Violonista Ioana Cristina Goicea este in prezent studenta la "Hochschule für Musik und Theater Rostock", Germania, la clasa prof. Petru Munteanu si este bursiera a fundatiei "Matzen Stiftung" - Hamburg. Este absolventa a Liceului de muzica „Dinu Lipatti” din Bucuresti, unde i-a avut profesori de vioara pe Radu Popescu si Rudolf Stamm. Din 2007 a beneficiat si de indrumarea maestrului stefan Gheorghiu. Vioara a fost o prezenta permanenta in viata sa caci de la varsta de patru ani a inceput studiul acestui instrument sub atenta supraveghere a bunicului sau si a mamei sale, violonista Cristina Anghelescu. Palmaresul sau de distinctii este impresionant, peste 25 de premii nationale si internationale: Premiul I si Premiul Special “Reinhold Würth” la Concursul International “Kloster Schontal”, Germania (2011), Premiul I la Concursul international „Jaroslav Kocian” Usti nad Orlici, Cehia (2008), Premiul III la Concursul international “Andrea Postacchini” Italia (2006), premii la Concursul International “Ion Voicu” Iasi (2009), Concursul International „George Georgescu” din Tulcea (2000, 2002), Concursul „Garabet Avachian” Bucuresti (2000, 2002, 2003, 2004, 2005), Concursul International „Paul Constantinescu” Ploiesti (2003, 2004, 2005). Tinerei violoniste i-a fost acordat si Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (2005). in tara Ioana Cristina Goicea a fost invitata ca solista in concertele Orchestrei de Camera Radio, ale Orchestrei Nationale de Tineret, ale orchestrelor Filarmonicilor "George Enescu" Bucuresti, "Moldova” Iasi, “Mihail Jora” Bacau, “Oltenia” Craiova, "Transilvania" Cluj-Napoca, ale Orchestrelor Simfonice din Brasov, Galati, "Paul Constantinescu" Ploiesti, Botosani, Targoviste, Oradea, Pitesti, iar strainatate in Italia, Germania, China, Rep. Moldova. Violonista Ioana Cristina Goicea canta pe o vioara Vincenzo Rugieri (1720), oferita de fundatia "Sinfonima Stiftung" din Mannheim.
Tiberiu Oprea este prim-dirijor al Filarmonicii Pitesti – contribuind la infiintarea institutiei in 2007 si ocupand postul de director artistic pana in 2010 – dar si dirijor colaborator al Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti. A inceput sa studieze vioara la Liceul de muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti cu prof. Georgeta Atanasiu si din anii de gimnaziu cu prof. Adriana Carpen. in paralel a participat la concursuri si a concertat ca violonist solist cu Filarmonica "Oltenia" Craiova (1987). in anul 1990 a inceput colaborarea cu prof. Mircea Constantinescu si seria turneelor in strainatate alaturi de Orchestra Filarmonica a Tineretului Bucurestean. Dupa trei ani Tiberiu Oprea a devenit concertmaestru si solist al acestui ansamblu. in tot acest timp a participat la concerte in transmisiune directa la Radio Romania si recitaluri in cadrul Fundatiei Mihail Jora, pe scena Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Tanarul Tiberiu Oprea a optat sa-si faca studiile universitare specializandu-se in dirijatul de orchestra. Este licentiat al Universitatii Nationale de Muzica - Bucuresti, Facultatea de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala, la clasa maestrului Ludovic Bacs, sub indrumarea caruia a absolvit si cursurile de Master. Dirijorul Tiberiu Oprea este invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor Mihail Jora Bacau, Paul Constantinescu Ploiesti, Oltenia Craiova, Muntenia Targoviste, Ion Dumitrescu Ramnicu-Valcea, Botosani si a altor institutii muzicale din tara. A colaborat cu muzicieni renumiti: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Mirabela Dina, Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. Din anul 2002 a activat ca asistent universitar al Catedrei de Muzica a Universitatii Pitesti si este initiator al orchestrei universitatii. Pentru contributia sa ca dirijor si organizator, primaria Pitesti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor”, iar in 2008, Tiberiu Oprea a primit “Premiul de Excelenta” pentru “performanta de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multa vreme pitestenii doar au visat-o”.
I. C.
editor artline.ro
13 februarie 2012