CHARLES SEIFE - ZERO
Biografia unei idei periculoase
Traducere de Emilia Vasile
In lectura lui Cristian Tudor Popescu
ISBN 978-973-1709- 76-5
Pret in librarii: 90 lei
4 CD-uri
Durata:
Matematica de la zero (dublu CD): 2:01:54
Fizica lui zero (dublu CD): 1:34:57
„Zilele trecute m-am aflat intr-o relatie foarte stransa cu nimicul. M-am plimbat, la brat cu nimicul, pe marginea Big Bangului, i-am facut o vizita scurta lui Pitagora, i-am aruncat o vorba, peste umar, lui Parmenide[…]. Ne-am simtit, cum ar veni, bine. Intre nimic si zero, asa cum pana si cei care nu fac nimic in viata si-ar putea imagina, exista o stransa legatura.
O biografie a numarului zero poate fi, foarte bine, o istorie despre nimic. Insa zero este un nimic ceva mai bine organizat, si cartea lui Charles Seife este in asa fel inchegata, de parca nici n-ar fi vorba despre un numar subversiv, ci despre un umar sugestiv al vreunui
detectiv particular. Desi este despre un numar lipsit de substanta, Seife relateaza, cu umor, dar si foarte convingator, despre lucrurile de care este in stare acest zero narat. “
Iulian Tanase - Academia Catavencu
Clara, instructiva si povestita cu umor, Zero. Biografia unei idei periculoase este istoria celui mai neobisnuit numar din univers si a unuia dintre marile paradoxuri ale gandirii noastre. Charles Seife ne plimba pe urmele lui Zero prin matematica si fizica, de la Pitagora la Einstein, de la descoperirea acestuia in Orient si lupta dusa pentru a fi acceptat in Europa pana la implicarea lui in intelegerea misterioaselor gauri negre si chiar a nasterii universului. Babilonienii l-au inventat, grecii l-au interzis, hindusii l-au preamarit, iar Biserica s-a folosit de el pentru a scapa de eretici. Secole de-a randul, zero a avut o putere cu iz demonic, dar, odata supus, a devenit cel mai important instrument al matematicii. Astazi, zero este cauza uneia dintre cele mai mari controverse stiintifice ale tuturor timpurilor, nascuta din dorinta de a fi formulata o teorie unificatoare, care sa explice orice fenomen din univers.
„Seife le ofera cititorilor care au urmat cursuri de matematica si fizica o fereastra deschisa prin care sa observe, in egala masura, si eficientele tehnici de calcul matematic, dar si dilemele fizicii moderne... Astfel, aceasta carte antrenanta si instructiva reveleaza una dintre radacinile celor mai mari incertitudini si celor mai remarcabile descoperiri ale omenirii.“
Publishers Weekly
Charles Seife, redactor stiintific al revistei Science, a scris articole si pentru New Scientist, Scientific American, The Economist, Science, Wired UK, The Sciences.
Detine diploma de Master of Science, eliberata de Universitatea Yale, iar domeniile lui de studiu includ teoria probabilitatii si inteligenta artificiala.
Sursa : PR Humanitas
Octombrie 2008