Scriitor, publicist, editor, traducator si artist plastic roman, Cristian Petru Balan s-a nascut pe 27 iunie 1936 la Sibiu. Scriitorul este cunoscut in special pentru scrierile: "Enciclopedia Imnurilor de Stat ale tarilor lumii" (2008) si "Ghid de conversatie roman-latin/ Latinum Romanicumque colloquii enchiridion" (2007).
Stabilit in Statele Unite ale Americii, Cristian Petru Balan este membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Academiei Americano-Romane de Stiinte si Arte. Scriitorul a urmat studiile secundare in Ploiesti, absolvind liceul IL Caragiale in 1954.
A urmat apoi cursurile Facultatii de Zootehnie si cele ale Facultatii de romana-istorie din Bucuresti, precum si Colegiul Harry S. Truman din Chicago (1989). Dupa finalizarea studiilor a activat timp de 26 de ani ca profesor de limba romana, limba latina si istorie, la diferite scoli si licee din judetul Prahova.
Primele versuri ale poetului au aparut in ziarul "Flamura Prahovei". A colaborat si la alte periodice, "Romania literara", "Flacara", "Magazin", "Romania libera" si "Telegraful roman" in care a publicat versuri, proza si articole de popularizare a stiintei.
Cristian Petru Balan a fost nevoit sa paraseasca Romania in urma persecutiilor si amenintarilor organelor romane de securitate, din perioada dictaturii comuniste. In 1985 a emigrat mai intai in Austria, apoi in Statele Unite unde i s-a acordat cetatenie americana.
Infiinteaza pentru romanii din Cicago prima emisiune de televiziune in limba romana, intitulata "Suflet romanesc". De asemenea, editeaza impreuna cu Nicolae N. Manolescu ziarul "Datoria romaneasca", care apare in anul 1996 tot la Chicago.
Cristian Petru Balan este autorul a patru romane: "Dincolo de curcubeu", "Zborul destinului", "Oaspetii din Elizeu" si "Razbunatorii", a doua piese de teatru: "Ispita si virtute" (Una storia veneziana) si drama de inspirtie biblica "Neprihanitul Iov", a unui jurnal de calatorii: "Vagabond pe mapamond" (Jurnal de calatorii in Hong Kong, Noua Zeelanda si Australia; 2003), precum si a unui volum de versuri, "Stindarde transparente".
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro