Clubul Prometheus a fost animat miercuri seara de unii dintre cei mai cunoscuti intelectuali ai momentului atit din generatia tinara, cit si din rindul seniorilor, cei mai multi dintre ei fiind nominalizati pentru Marile Premii Prometheus. Intr-o atmosfera intima si relaxata, premiile au fost decernate fara interminabile discursuri elogioase si fara ceremonii inutile. Juriul, ales in 2002 pentru o perioada de cinci ani de catre Fundatia Anonimul, a fost alcatuit din cite un reprezentant pentru fiecare domeniu si prezidat de Andrei Plesu. Sectiunea muzica a fost jurizata de Ada Brumaru, sectiunea artele spectacolului de catre Marina Constantinescu, premiile pentru arte vizuale au fost acordate de catre Mihai Oroveanu si cele pentru literatura de Mircea Martin.
'Lucrurile merg mai departe'
Finalistii pentru Opera Prima au fost Tiberiu Soare (sectiunea muzica), Cristian Nemescu (sectiunea artele spectacolului), Catalin Ghita (literatura) si Alina Popa (arte vizuale). Desi au recunoscut ca le-a fost foarte greu sa ia aceasta decizie, membrii juriului au votat in favoarea regretatului regizor Cristian Nemescu. Premiul a fost ridicat de catre producatoarea ultimelor sale filme, Ada Solomon. 'Cristian continua sa fie alaturi de noi prin acest premiu. Am infiintat, in memoria lui, fundatia culturala Next, pentru ajutorul tinerilor cineasti', a spus Ada Solomon dupa ce i-a fost inminat premiul. 'Lucrurile merg mai departe. Exista intotdeauna pasul urmator si un next', a completat ea.
Temuta Ileana Malancioiu
Pentru Marele Premiu Opera Omnia au fost propusi compozitorul Aurel Stroe, regizorul Radu Penciulescu, scriitoarea Ileana Malancioiu si pictorul Ovidiu Maitec. 'Stiu ca Mircea Martin va suferi niste consecinte nu tocmai placute ca m-a ales pe mine pentru sectiunea de literatura, mai ales ca printre nominalizati erau un prozator precum Nicolae Breban si un critic precum Gheorghe Grigurcu, care nu se sfiesc niciodata sa reactioneze atunci cind nu le convine ceva', a spus Ileana Malancioiu la primirea diplomei. 'Pentru mine continui sa ramii o tinara speranta. Martin s-a temut mai mult de eventuala ta reactie decit de a lui Breban sau Grigurcu', i-a replicat cordial Andrei Plesu.
Intre Mahler si Beethoven
Marele cistigator al Premiului Opera Omnia este compozitorul, profesorul si muzicologul Aurel Stroe. Ideea principala a discursului compozitorului, la primirea premiului, a fost ca nu exista nici o baza pe care sa atribuim valori in muzica. 'Mi se pare ridicol sa impui criterii dupa valoare, pentru ca masurarea valorii este un proces esentialmente subiectiv.' Pentru a-si ilustra punctul de vedere, Stroe a povestit despre doua dintre grupele de studenti cu care a lucrat la o universitate americana, care s-au certat un semestru intreg pe tema 'Care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor: Mahler sau Beethoven', disputa in care republicanii tineau cu Beethoven si democratii cu Mahler. 'De aceea sint intotdeauna jenat cind trebuie sa fac parte dintr-un juriu sau dintr-o comisie', a completat compozitorul.
Premii in bani
Fundatia Anonimul acorda premii in fiecare an, incepind cu 2002, unor artisti romani din muzica, literatura, arte vizuale si artele spectacolului. Cele doua premii acordate sint pentru Opera Omnia (pentru intrega activitate) si Opera Prima (pentru artistii debutanti), de catre un juriu alcatuit din cite un reprezentant al fiecarui domeniu. Marele premiu pentru Opera Omnia consta in 100.000 de lei si trofeul, iar pentru Opera Prima se acorda 10.000 de lei si trofeul.
Marele premiu se da pentru muzica
Aurel Stroe si-a inceput studiile muzicale la Scoala de educatie muzicala 'Manya Botez' din Bucuresti (1939), dupa care a urmat 'Internazonale Ferienkurse fur neue Musik' din Darnstadt. Asistent, lector, conferentiar si profesor la cursurile de orchestratie si compozitie la Conservatorul din Bucuresti, profesor asociat la Universitatea Illinois din SUA la cursul de Sisteme de acordaj si compozitie muzicala, Aurel Stroe este unul dintre cei mai prolifici muzicieni romani in viata. 'Dintre marii compozitori contemporani romani, Aurel Stroe ramine unul dintre cei mai interesanti, dar si cel mai complex creator, fiindca a facut din muzica stiinta si viceversa, atingind performante de nivel mondial din aceasta sinteza pe cit de originala, pe atit de surprinzatoare', a spus Ada Brumaru in prezentarea sa.
Ioana Calen