Este aprecierea organizatorilor acestei manifestări pentru marele succes de la Cannes, unde filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a obţinut "Palme d'Or".
Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2006 la Constanţa, în luna septembrie, organizatorii luând decizia ca manifestarea să se desfăşoare în perioada estivală şi în staţiunea cea mai solicitată de pe litoralul românesc.
Festivalul este structurat în patru secţiuni: Competiţie, Gala Filmului Românesc, Panorama şi secţiunea dedicată şcolilor de film.
Filmele selectate în competiţie şi pentru programele paralele vor fi proiectate în spaţii închise şi în aer liber, intrarea fiind gratuită. Un program de filme va putea fi văzut şi în Constanţa, altul la Vama Veche.
În staţiunea Vama Veche vor fi prezentate filme de şcoală ale studenţilor de la facultăţile de film. Aici, evenimentul va fi intercalat cu o manifestare de "rock tânăr", proiecţiile urmând să aibă loc după concerte, de la ora 12 noaptea.
Filmele din competiţie şi cele din cadrul Galei Filmului Românesc vor fi vizionate la Palatul Festivalului (Teatrul de vară din Mamaia), iar la Grădina Cinema Albatros sunt programate filmele din secţiunea Panorama.
Un alt spaţiu atractiv, din punctul de vedere al organizatorilor, va fi spaţiul în aer liber "La Fântâni - Casino", unde vor rula scurtmetrajele. De asemenea, vor exista proiecţii ale scurtmetrajelor în Vama Veche şi ale filmelor din secţiunea Panorama, la Arenele Tomis din Constanţa.
La secţiunea Competiţie vor fi zece filme - producţii ale anilor 2006-2007. Majoritatea au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes. Printre acestea se numără "Iklimler"/Climates (Turcia - Franţa 2006, regia Nuri Bilge Ceylan, câştigător al Premiului FIPRESCI la Cannes în 2006), "Den Brysomme mannen"/The Bothersome Man/ (Norvegia - Irlanda 2006, regia Jens Lien, câştigător al Premiului ACID la Cannes 2007), precum şi "California Dreamin' (nesfârşit)", regia Cristian Nemescu - câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, ediţia 2007, singurul lungmetraj românesc din competiţia oficială IPIFF din acest an.
Gala Filmului Românesc include cinci lungmetraje româneşti: "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regia Cristian Mungiu (Palme d'Or în acest an, "California Dreamin' (nesfârşit)", "Îngerul necesar", regia Gheorghe Preda, "Cocoşul decapitat", regia Radu Gabrea şi "Pescuit sportiv", regia Adrian Sitaru - film prezentat în avanpremieră.
Pentru secţiunea Panorama, au fost selectate cele mai premiate filme din Europa şi de peste Ocean, printre care "The Departed", regia Martin Scorsese - patru Premii Oscar, "Venus", regia Roger Michell, "Little Miss Sunshine", regia Jonathan Dayton şi Valerie Faris, "The Last King of Scotland", regia Kevin Macdonald, "Volver", regia Pedro Almodóvar.
Totodată, vor fi prezentate peste 40 de scurtmetraje ale şcolilor de film din ţară şi din străinătate, unele realizate de tineri cineaşti în afirmare.
Şi la această ediţie va fi organizat training-ul de producţie de film, cu sprijinul organizaţiei britanice New Producers Alliance (NPA), care se ocupă de zece ani cu organizarea de programe de pregătire în materie de producţie pentru tineri cineaşti. Training-ul va fi susţinut, ca şi anul trecut, de Anita Lewton, membră a Comitetului Director al NPA şi producătoare independentă.
Festivalul IPIFF este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi produs de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - UPFAR, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Producătorul festivalului este regizorul Dinu Tănase. Potrivit acestuia, pentru organizarea manifestării este necesară suma de 300.000 euro.
La final se vor acorda, ca şi anul trecut, Marele Premiu pentru lungmetraj, Premiul pentru scurtmetraj, Premiul criticii de film şi Premiul Şcolilor de Film.