Imagini de la ceremonia de premiere
Secventa din filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile"
Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes, Palme d’Or, pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Performanta lui Mungiu nu are corespondent in filmografia din Romania, doar
Liviu Ciulei reusind sa castige premiul pentru cea mai buna regie, in anul 1965, pentru filmul Padurea Spanzuratilor. Filmul lui Cristi Mungiu va fi prezentat in premiera pentru Romania in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).
Pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (puteti vedea aici o secventa din film) prezinta povestea unei tinere (interpretata de Laura Vasiliu) care avorteaza un copil nedorit si suporta apoi consecintele, intr-o Romanie comunista si dezumanizata.
X1_AdParams =
{
'pub':'1212121112121',
'site':'romanialibera',
'section':'site',
'zone':'rectangle',
'size':'300x250'
};
Actiunea se petrece inainte de '89, intr-un sistem totalitar. Titlul descrie lungimea exacta a perioadei in care Gabita (Laura Vasiliu) a lasat ca lucrurile sa se deruleze pana sa caute o persoana care face avorturi ilegale.Otilia, prietena sa, nu numai ca o ajuta pe Gabita sa gaseasca banii necesari pentru procedura, dar se si duce sa se intalneasca cu omul care urmeaza sa realizeze operatiaFilmul lui Mungiu a mai castigat la Cannes filmul FIPRESCI, decernat de Federatia internationala a criticilor de film.Aceasta editie a Cannes-ului a mai adus un premiu important pentru filmul romanesc, regretatul regizor Cristian Nemescu obtinand distinctia "Un certain regard" pentru pelicula "California dreaming (nesfarsit)".Aceeasi distinctie (Un certain regard), fusese obtinuta si de Cristi Puiu pentru filmul "Moartea domnului Lazarescu", in anul 2005.
Un vis devenit realitate
'Pentru mine e ca un basm. Acum un an, inca nici nu ne gandeam la acest proiect, acum sase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram sa ajungem la Cannes, indiferent la ce sectiune', a marturisit Cristian Mungiu la ceremonia de premiere. Mungiu a multumit juriului si organizatorilor festivalului pentru ca a fost selectionat.'Pentru noi a contat enom si atentia care ne-a fost data aici de-a lungul festivalului. Este un proiect in care am crezut foarte mult. Sper ca acest film sa ajunga la un public cat mai larg. Acest Palme d'Or va fi o veste buna pentru filmele fara un buget foarte mare. Am aratat ca nu e nevoie de mari bugete si mari vedete ca sa iei Palme d'Or', a mai spus Cristian Mungiu El a primit distinctia din partea celebrei actrite Jane Fonda.
AFP: "Cristian Mungiu, un cineast emblematic"
Cineast, dar si scenarist si producator, Cristian Mungiu, care la 39 de ani primeste Palme d'or pentru 'Patru luni, trei saptamani si doua zile', cel de-al doilea sau film, este emblematic pentru tanara cinematografie romaneasca infloritoare in ultimii ani, scrie AFP.Cristian Mungiu este unul dintre realizatorii miscarii 'Post-decembrie', o expresie care desemneaza perioada de dupa caderea regimului Ceausescu in decembrie 1989.Nascut in 1968, la Iasi, in Romania, Cristian Mungiu studiaza literatura engleza si americana la universitatea din acest oras, inainte de a se forma in regie cinematografica la scoala de film din Bucuresti. El lucreaza mai intai ca profesor, apoi ca ziarist in presa scrisa, radio si televiziune pana in 1994. In timpul studiilor sale cinematografice, Mungiu lucreaza ca asistent de regie in productii straine turnate in Romania, in special 'Capitanul Conan' de Bertrand Tavernier si 'Trenul vietii' de Radu Mihaileanu.Dupa ce isi obtine diploma, el realizeaza scurt-metraje.Primul sau lung-metraj, 'Occident', este remarcat la "Cei 15 realizatori", in sectiunea paralela a Festivalului de la Cannes, in 2002.Dupa "Occident", Cristian Mungiu isi fondeaza propria societate de productie Mobra Films in 2003.El isi afiseaza gustul pentru decoruri naturale si fuge din studiouri, afirmand: "Imi place cand mediul inconjurator isi povesteste si el istoria lui", si prefera planurile-secvente lungi pentru a obtine o regie fluida si naturala."Patru luni, trei saptamani si doua zile", cel de-al doilea lung-metraj al sau, este o cronica impresionanta a anilor Ceausescu prin portretele a doua tinere femei solidare in efectuarea unui avort clandestin.Filmul s-a nascut dintr-o "experienta atat de personala incat nu o impartasesti in general cu altii", a explicat Cristian Mungiu, adaugand: "Cand am povestit-o catorva persoane, s-a dovedit ca traisera o experienta similara".Cineastul a decis sa-si consacre cel de-al doilea film avorturilor sub regimul comunist cand a aflat ca acestea au costat viata o jumatate de milion de femei romane, a explicat el la Cannes. "Din cauza presiunilor exercitate de regim, femeile si familiile erau atat de ingrijorate sa nu fie prinse facand un avort ilegal incat nu-si consacrau nici macat un singur minut pentru a-si pune intrebari morale", a spus el.