Cristian Mungiu a adus pentru Romania cea mai importanta distinctie primita vreodata de un film autohton, premiul Palme d`Or, castigat de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".
Cine este Cristian Mungiu, noul lider al cinematografului european? Cum s-a format regizorul de forta? Cum s-a transformat un copil absolut obisnuit intr-un cineast-vedeta?
Nu i-a placut niciodata matematica. Nu a fost un elev eminent. Cristian Mungiu a crescut intr-un mediu tolerant, in care nimeni nu i-a cerut sa fie premiant. S-a nascut in Iasi, in 1968, intr-o familie de intelectuali. Tatal sau este medic, iar mama, profesoara de limba romana.
A fost un copil creativ, cu multa imaginatie, pasionat de fotografie, fotbal sau badminton, care se prefacea ca il doare capul ca sa nu se duca la scoala. Un pusti sincer, care spunea ca nu-i plac serbarile de sfarsit de an, pentru ca lua mereu `premiul IV". "Nu l-a stresat nimeni, niciodata. A facut tot ce i-a placut, mai ales fotografie", ne-a povestit mama regizorului, Maria Mungiu.
"Noi, parintii, faceam foarte multe fotografii de amator si i-am transmis si lui pasiunea, mai ales ca aveam si un atelier de developat". Prima camera de luat vederi a fost ruseasca, apoi, sora lui, Alina Mungiu-Pippidi, i-a adus in anii `90 un aparat de filmat din Elvetia. "Ne fotografia peste tot, ne facea instantanee, iar acum il filmeaza pe fiul sau". De aici si pana la film nu a fost decat un pas.
Mungiu, un fost ziarist
Trofeul Palme d’Or, in mainile ... Dupa terminarea Facultatii de Limbi Straine, Cristian Mungiu a lucrat ca profesor si s-a format ca ziarist. A scris la "Opinia Studenteasca", "Monitorul" si a avut emisiune la Radio Nord-Est. Apoi a plecat la Bucuresti, unde a absolvit Academia de Teatru si Film, in 1998.
Dupa absolvire, a regizat scurtmetraje, iar primul lui lungmetraj, `Occident", a avut premiera la Cannes in 2002, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs. Desi intre primul si al doilea sau lungmetraj au trecut cinci ani, Mungiu n-a stat degeaba in aceasta perioada: a realizat scurtmetrajul `Curcanii nu zboara" inclus in filmul `Lost and Found" (ce a avut premiera la Berlinala in 2005) si si-a facut un nume in publicitate. Acum, cineastul in varsta de 39 de ani isi scrie singur scenariile si are propria Casa de productie, Mobra Films, infiintata in 2003.
Gandul numarul 1 al celui pe care prietenii si familia il alinta "Kiki" a fost sa sune acasa, imediat dupa ce a luat Palme d`Or. "Prima lui grija a fost sa ne intrebe cum se simte bunica lui, in varsta de 91 de ani, care
l-a crescut. Era ingrijorat ca emotia pozitiva sa nu-i creeze un soc. Dar bunica lui a suportat foarte bine vestea", ne-a declarat mama regizorului.
Prietenii si familia il alinta `Kiki"
Maria Mungiu
Piata de film de la Cannes devine cea mai importanta din lume
"Palme d’Or-ul este mult mai important decat Oscarul pentru ca arata ca suntem adevarati oameni de film", declara regizorul Cristi Mungiu dupa victoria filmului sau. Aceasta este probabil diferenta intre festivalul de la Cannes si concurenta sa, premiile Oscar.
Primul este o certificare a valorii artistice a celor premiati, in timp ce al doilea este deseori criticat ca promoveaza criteriul comercialitatii sau pe cel al corectitudinii politice fara alte virtuti. Cu toate acestea, ca nivel financiar, Festivalul de la Cannes a avut pana acum o relevanta inferioara celui american. Acest lucru este pe cale sa se schimbe, se pare, caci anul acesta festivalul a beneficiat de un buget de doua milioane de euro, iar interesul presei fata de eveniment este intr-o continua crestere, de la 700 de jurnalisti in 1966, la aproximativ 3.500 anul trecut. "Marche du film" sau "piata de cinematografie" a devenit cel mai important loc de intalnire intre diversele parti implicate in productia de film din lume.
Este o ocazie unica, de a face parte din reteaua de servicii, contacte si oferte, pusa la dispozitie de acest eveniment.
660.000 de euro, pentru un film de milioane
Pelicula lui Cristian Mungiu a avut un buget de peste doua milioane de lei (660.000 de euro) si a fost produsa de Mobra Films, casa de productie a regizorului. Din aceasta suma, 1,15 milioane de lei (350.000 de euro) reprezinta un credit obtinut din partea Consiliului National al Cinematografiei. Filmul are un buget infim, chiar si fata de o pelicula cu un venit sub mediu pentru standardele obisnuite hollywoodiene. Astfel, productia 20th Century Fox "The dark is rising", filmata la Studiourile Media Pro, a fost de aproximativ 30 milioane de dolari, adica de 33 de ori mai mare decat castigatorul de la Cannes. Cum filmul a fost extrem de vanat de agentii americani, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va fi in curand o mina de aur pentru producatori.
Finantare cu peripetii
"Suntem perceputi ca o generatie de cineasti care face diferenta in momentul de fata. Anul acesta am concretizat cu cele mai bune rezultate succesele din anii trecuti", a spus Mungiu cu referire la filmele lui Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Cristian Nemescu, prezente in ultimii ani la Festivalul de la Cannes si fara de care el nu ar fi ajuns acolo. Drumul catre varful cinematografiei europene a fost presarat insa cu multe obstacole. Cristian Mungiu a lansat acuzatii foarte dure la adresa conducerii Centrului National al Cinematografiei, care ar fi taraganat finantarea proiectului. La sfarsitul lunii aprilie, cineastul a spus ca "la finantarile de la CNC e vorba de infractiuni, de interesul producatorilor, de valize cu bani, de ilegalitati si trafic de influenta". In replica, Eugen Şerbanescu, directorul Centrului, a spus ca CNC il va da in judecata pe Mungiu. Problema a fost discutata insa si in Consiliul de Administratie al CNC, unde "s-a ajuns la concluzia ca nu e necesara escaladarea acestor declaratii facute, probabil, intempestiv".
Laudat de laureatul cu Nobel
Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatura, a spus ca a fost o placere sa urmareasca pelicula romaneasca: "Este un film minunat. Fiecare secunda din el a fost o placere", a spus Pamuk. Ieri, presedintele Basescu l-a decorat pe regizorul Cristian Mungiu cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, si postmortem, pe regizorul Cristian Nemescu, cu Ordinul National Pentru Merit. Pelicula lui Mungiu se va difuza in premiera romaneasca pe 1 iunie, in deschiderea Festivalului International de Film Transilvania.
O distributie de valoare face un film bun
Anamaria Marinca si Vlad IvanovCristi Mungiu a multumit actorilor sai, fara de care, a spus el, realizarea filmului nu ar fi fost posibila. Distributia principala a premiatului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este alcatuita din Anamaria Marinca, in rolul Otiliei, Laura Vasiliu, in rolul lui Gabita, si Vlad Ivanov, in rolul domnului Bebe. Anamaria Marinca s-a remarcat in filmul britanic "Sex traffic", pentru care a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna interpretare feminina al Academiei Britanice de film (BAFTA). Laura Vasiliu a mai aparut in filmul "Second Hand", regizat de Dan Pita, si in "Callas Forever" al lui Franco Zeffirelli. Vlad Ivanov va este cunoscut din filmele "Le Pere Goriot", "Nature Morte" si `The Embassy". Luminita Gheorghiu interpreteaza rolul doamnei Radu, fiind cunoscuta in primul rand pentru filmul "Moartea domnului Lazarescu", pentru care a primit numeroase premii de interpretare.
Tinerii cineasti romani, premiati in intreaga lume
Cristian Mungiu spunea despre filmul sau ca dovedeste ca se poate face film si cu bugete mici. Din aceeasi noua "generatie de aur", de cineasti romani, mai fac parte alti tineri regizori romani, care au castigat premii importante:
Cristian Nemescu: : "California dreaming" - premiul "Un Certain Regard" la Cannes, 2007
: "Marilena de la P7"- marele premiu la NY International Student Film Festival, premiul special al juriului la Bruxelles Short film festival, Public’s choice la Milano Film Festival etc.
Cristi Puiu, castigatorul sectiunii 'Un ... Cristi Puiu : "Moartea domnului Lazarescu" - premiul "Un Certain Regard" la Cannes, 2006 si numeroase alte premii
Nae Caranfil : "Filantropica", premiata la festivalurile de la Paris, Wiesbaden, Montreal, Berlin
Catalin Mitulescu: : "Traffic", "Palme d’Or" pentru scurtmetraj, 2004
: "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", premiul pentru "cel mai bun proiect european" la Festivalul Sundance, 2005
Corneliu Porumboiu : "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" - cel mai bun film la Festivalul de la Copenhaga si "Camera d’Or" la Cannes
Radu Jude : Scurtmetrajul "Lampa cu caciula" : premiul cel mare la Festivalul Sundance si la Festivalul de film de la Montpellier.
Presa internationala, la picioarele romanilor
Presa internationala are o reactie la unison la adresa covarsitoarei victorii romanesti la Cannes: admiratie… Numele Romaniei si al regizorului premiat Cristian Mungiu sunt mentionate cu admiratie in cele mai importante publicatii din lume:
TimesOnLine
"Triumful realismului la Cannes", Romania "a furat show-ul noaptea trecuta la cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes."
The Washington Post
"Traiasca Romania!", "Criticii internationali pot fi duri, dar cei mai multi au fost de acord ca la cea de-a 60-a aniversare a Festivalului de Film de la Cannes s-au prezentat filme foarte puternice".
The New York Times
"In cadrul ceremoniei sale de inchidere, de duminica seara, au fost decernate doua din cele mai importante premii din festival unor filme romanesti, afirmand vitalitatea acestei cinematografii recent aparute. Publicul de la Palais des Festivals si-a facut in mod zgomotos auzita bucuria in momentul decernarii. Filmul a fost inca de la inceput fervent sustinut de critici."
Xinhua News Agency
"Triumful romanesc de la Cannes scoate in evidenta industria de film din Romania ca fiind noua stea a cinematografiei europene".
AFP
"Mica tara care a putut: Romania straluceste la Cannes… cu un film devastator".
Liberation
"un nou si talentat regizor", ce "beneficiaza" de "o industrie care, ca toate cele din fostele tari din Est, incepe sa renasca din apocalipsa nu atat estetica, cat financiara."
Reuters
"Alegerea (filmului regizat de Cristian Mungiu) este un exemplu rar de o situatie in care juriul format din cei 9 membri si membrii publicului larg, fie ei jurnalisti sau critici, au cazut de acord in legatura cu castigatorul premiului Palme d’Or.
CNN
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile": "un portret sfasietor al unui avort ilegal in era comunista din Romania"; "pelicula a reusit sa invinga alte 21 de filme ale unor regizori mult mai cunoscuti, precum Quentin Tarantino sau fratii Coen".