Stilul cinematografic foarte simplu, dezvoltat într-o manieră personală, subiectul general valabil, depăşind diferitele contexte istorice sunt argumentele hotărâtoare care, în opinia regizorului Cristian Mungiu, au cucerit juriul.
''Este o simplitate la care am ajuns foarte greu, lucrând foarte mult. E o poveste universală, până la urmă, e o poveste despre solidaritate, e o poveste despre alegeri în viaţă şi despre faptul că trebuie să-ţi asumi de fiecare dată răspunderea'', a explicat Mungiu, într-un interviu acordat postului Radio România Actualităţi.
El a dezvăluit că, din lipsă de timp, a scris scenariul filmului pe măsură ce filma, pentru a comprima etapele de realizare a peliculei. Potrivit declaraţiilor sale, bugetul filmului - 600.000 de euro - este în exclusivitate românesc şi provine din fondul pentru cinematografie la care regizorul a avut acces în urma câştigării în luna decembrie a concursului CNC.
Cristian Mungiu a anunţat, în acelaşi interviu, că filmul va fi proiectat în premieră în România la Cluj, în deschiderea Festivalul Transilvania, la data de 1 iunie. Apoi sunt programate încă două proiecţii la Sibiu şi încă o dată la Cluj. Data de lansare în cinematografe nu a fost stabilită încă, cel mai probabil urmând să poată fi vizionat de publicul larg din luna septembrie.
Conform regizorului român, acest triumf de la Cannes a făcut ca filmul să fie deja vândut pentru distribuţie în peste 30 de ţări din America de Sud, Europa, Asia dar şi în Statele Unite ale Americii şi Israel.
Referindu-se la planurile sale de viitor, Cristian Mungiu a vorbit despre o continuare a seriei deschise de ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' în cadrul unui proiect intitulat ''Amintiri din Epoca de Aur'', care va continua să pună laolaltă poveşti adevărate din ultimii ani ai comunismului. Următorul film, ce poartă chiar denumirea de ''Amintiri din Epoca de Aur'', se află în faza de postproducţie, urmând să fie finalizat montajul şi să fie lansat până la sfârşitul anului.
Din cariera lui Cristian Mungiu mai fac parte producţiile ''Zapping'' (2000), ''Nici o întâmplare'' (2000), ''Corul pompierilor'' (2000), ''Occident'' (2002) şi ''Obiecte pierdute - segmentul 'Curcanii nu zboară''' (2005).
Produs de studiourile Mobra Films, ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' a fost regizat de Cristian Mungiu care a semnat în acelaşi timp şi scenariul. În distribuţia filmului se regăsesc actori români exponenţiali pentru noua generaţie a cinematografiei române:
Anamaria Marinca, interpreta rolului Otilia, a mai jucat în ''Sex Traffic'' (2004) şi sub bagheta marelui regizor Francis Ford Coppola în ''Tinereţe fără Tinereţe'' (2007).
Laura Vasiliu, interpreta rolului Găbiţa, a mai jucat în ''Binecuvântată fii, închisoare'' (2002), ''Second hand'' (2005).
Vlad Ivanov a interpretat rolul Domnu' Bebe şi a mai jucat în ''Le Pere Goriot'' (2004), ''Viaţa fără ea'' (2006) şi ''Şi totul era nimic'' (2006).
Adi Cărăuleanu, interpretul rolului Dl. Radu, a mai jucat în ''Hârtia va fi Albastră'' (2006)
Alexandru Potocean, interpretul rolului Adi, se află la filmul său de debut
Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului Doamna Radu, este actriţa cu cea mai mare experienţă din film, ea debutând în 1980 cu filmul ''Labirintul''. În cariera sa a mai jucat în producţii precum ''Moromeţii'' (1987 - rolul Catrinei Moromete), ''Priveşte înainte cu mânie'' (1992), ''Train de Vie'' (1998), ''Marfa şi Banii'' (2001), ''Sex traffic'' (2004), ''Moartea Domnului Lăzărescu'' (2005) sau ''A fost sau n-a fost? (2006). Luminiţa Gheorgiu a mai colaborat cu Cristian Mungiu la producţia ''Obiecte pierdute - segmentul 'Curcanii nu zboară''' (2005).
Din echipa cu care regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a colaborat pentru filmul ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' fac parte Dana Bunescu - montaj, Oleg Mutu - imagine, Mihaela Poenaru - scenografie şi Titi Fleancu - sunet.
După Premiile Academiei Americane de Film, cel mai aşteptat festival internaţional, unde se întrec cele mai valoroase producţii cinematografice este Festivalul de Film de la Cannes. Cel mai important premiu al acestui Festival, celebrul Palme d'Or, este echivalentul european al premiului Oscar şi a fost acordat pentru prima oară în 1955, câştigătorul fiind filmul ''Marty'' în regia lui Delbert Mann. În perioada 1902 - 1954 cel mai important premiu al Festivalului de la Cannes purta denumirea de ''Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film''. De asemenea, după 1963 şi până în 1974 la Cannes nu s-a mai acordat trofeul Palme d'Or, revenindu-se la denumirea iniţială de ''Marele Premiu''.
Festivalul de Film de la Cannes este uneori criticat pentru ''eurocentrism'', pentru că, deşi este organizat ca un festival internaţional, aproape toţi laureaţii Palme d'Or provin de pe continentul european. Din 1975 şi până în prezent doar şapte premii Palme d'Or au fost câştigate de cineaşti din afara Europei.