inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cristian Mungiu: E cea mai fericită zi din viaţa mea de cineast

0 Comentarii
Regizorul român Cristian Mungiu, care a câştigat duminică seara marele premiu de la Cannes - Palme d'Or, cu filmul "Patru luni, trei săptămâni şi două zile", a mărturisit că premiul nu este doar al lui, ci al întregii echipe care a lucrat la peliculă, dar şi al întregii generaţii de cineaşti români.

"Este cea mai fericită zi din viaţa mea de cineast. Sunt foarte mulţumit că nu i-am dezamăgit pe cei de acasă. Este un premiu al întregii echipe care a lucrat la film, dar şi al întregii generaţii de cineaşti români. Mă bucur că am făcut mulţi români să se bucure şi de altceva în afară de fotbal", a declarat Cristian Mungiu, într-o emisiune televizată.

Filmul "Patru luni, trei săptămâni şi două zile" a fost vândut deja în aproape întreaga Europă - Anglia, Franţa, Italia, Germania - SUA, America de Sud, Japonia şi Coreea.

Regizorul filmului şi-a exprimat speranţa ca pelicula să aibă foarte mulţi spectatori şi în România.

"Am plecat (în realizarea filmului - n.r.) de la o poveste reală care m-a urmărit mult timp. Este un film despre oameni, despre alegeri în viaţă şi despre asumarea responsabilităţilor acestor alegeri", a spus Mungiu despre filmul câştigător.

Acţiunea filmului se petrece înainte de '89, într-un sistem totalitar, Cristian Mungiu dorind să arunce un ochi asupra modului de viaţă din ultimii ani sub comunism. Este povestea disperării forţate a două tinere ghinioniste. Titlul descrie lungimea exactă a perioadei în care Găbiţa (Laura Vasiliu) a lăsat ca lucrurile să se deruleze până să caute o persoană care face avorturi ilegale.

Otilia, prietena sa, nu numai că o ajută pe Găbiţa să găsească banii necesari pentru procedură, dar se şi duce să se întâlnească cu omul care urmează să facă avortul.

Palme d'Or este cea mai importantă distincţie a festivalului de film de la Cannes, aflat în acesta an la cea de-a 60-a ediţie.
"Pentru mine e ca un basm. Acum un an, încă nici nu ne gândeam la acest proiect, acum şase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram să ajungem la Cannes, indiferent la ce secţiune", a mărturisit Cristian Mungiu la ceremonia de premiere.

El a mulţumit juriului şi organizatorilor festivalului pentru că a fost selecţionat.

"Pentru noi a contat enom şi atenţia care ne-a fost dată aici de-a lungul festivalului. Este un proiect în care am crezut foarte mult. Sper ca acest film să ajungă la un public cât mai larg. Acest Palme d'Or va fi o veste bună pentru filmele fără un buget foarte mare. Am arătat că nu e nevoie de mari bugete şi mari vedete ca să iei Palme d'Or", a mai spus Cristian Mungiu.

De altfel, numele lui Cristian Mungiu a fost vehiculat pe tot parcursul festivalului ca fiind marele favorit la Palme d'Or şi a primit şi alte două distincţii, precum şi recenzii excepţionale.

"Patru luni, trei săptămâni şi două zile" este primul film românesc intrat în competiţia pentru Palmes d'Or după 11 ani.
Filmul ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' al regizorului român Cristian Mungiu a fost distins la Cannes cu premiul criticii internaţionale şi cu premiul pentru Educaţie naţională.

Agenţiile internaţionale de presă au comentat duminică faptul că filmul lui Cristian Mungiu are statutul de favorit incontestabil în cadrul unei ediţii a Festivalului de la Cannes care s-a bucurat de aprecieri foarte bune din partea criticilor cu privire la calitatea celor 22 de producţii intrate în cursa pentru Palme d'Or.

Filmul lui Cristian Mungiu a fost considerat favorit şi de publicaţia britanică The Guardian, care l-a calificat duminică drept ''cel mai bun'' dintre cele 22 de producţii intrate în competiţie.

Alături de filmul lui Cristian Mungiu, printre favorite s-au numărat şi peliculele "De l'autre cote" (De cealaltă parte), semnat de cineastul turco-german Fatih Akin, dar şi filmul american "No country for old men" (Nu există ţară pentru bătrâni), realizat de magistral de fraţii Coen.
În aşteptarea atribuirii Palme d'Or, premiul ''Un certain regard'' - secţiune care face parte din selecţia oficială - a fost remis sâmbătă seara filmului "California dreamin", primul lung-metraj al realizatorului român Cristian Nemescu, decedat în august 2006, la 27 de ani.

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat "Amintiri din epoca de aur - o istorie subiectivă a comunismului în România spusă prin intermediul legendelor urbane".
Ţelul proiectului este acela de a vorbi despre această perioadă fără referiri directe la comunism, ci doar prin diferite poveşti concentrate pe opţiuni personale într-un timp al întâmplărilor nefericite pe care lumea trebuia să le trăiască de parcă ar fi fost fireşti.

Cristian Mungiu s-a născut la Iaşi în 1968 şi este unul din cei mai reputaţi regizori români reprezentând generaţia postdecembristă.

A absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în anul 1998, după care a contribuit, în calitate de regizor secund, la realizarea unor filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) şi Train de Vie (1998, regia Radu Mihăileanu). De asemenea, a regizat câteva filme de scurt-metraj înainte de lansarea filmului "Occident".

De curând, Cristian Mungiu a colaborat împreună cu alţi cinci regizori est-europeni în cadrul unui ciclu intitulat Lost and Found, care este alcătuit din patru scurt-metraje, un documentar şi un film de animaţie.
Filmografia sa de regizor numără creaţiile: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007),
Obiecte pierdute - segmentul "Curcanii nu zboară" (2005), Lost and Found - segment "Turkey Girl", Occident (2002), Corul Pompierilor (2000), Zapping (2000), Nicio întâmplare (1999), Mâna lui Paulista (1999), Mariana (1998).

A fost producătorul filmelor Offset (2006) şi APARTAMENT 19 (2005), precum şi scenaristul peliculelor 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), Obiecte pierdute (2005), Canton (2005), Occident (2002), Zapping (2000) şi Mariana (1998).
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Arhiva Gusti salvata cu bani americani

Aproximativ 3300 de fotografii realizate de Dimitrie Gusti si echipele sale de sociologi in perioada 1928-1936, cu ocazia cercetarilor monografice in diverse sate romanesti, pot fi vazute de publicul ...

"Lista neagra" a lui Verhoeven la TIFF

Dupa 20 de ani de blockbuster-uri americane, Paul Verhoeven, s-a intors in Olanda natala pentru a demonstra ca experienta hollywoodiana si sensibilitatea europeana pot da nastere unei capodopere. ...

Shakespeare ia caimacul

Anul acesta, Gala Premiilor UNITER se va desfasura pe 23 aprilie, la Sibiu, in cadrul programului "Capitala Culturala Europeana". Senatul Uniunii Teatrale a decis ieri ca editia din 2006 a ...

Trei pentru interimatul TVR

Tudor Giurgiu, Stelian Tanase sau Titi Dinca ar putea asigura interimatul TVR. Intre timp insa, PSD trage sforile pentru numirea viitorului presedinte-director general. Directorul postului public, ...

Se deschide sezonul de muzica veche

Dezvaluirea unei alte lumi a muzicii, a unor compozitori si a unor maniere de interpretare, acestea sunt scopurile acestui proiect initiat de Institutul Cultural Francez, in parteneriat cu MNAR, care ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline