"Este cea mai fericită zi din viaţa mea de cineast. Sunt foarte mulţumit că nu i-am dezamăgit pe cei de acasă. Este un premiu al întregii echipe care a lucrat la film, dar şi al întregii generaţii de cineaşti români. Mă bucur că am făcut mulţi români să se bucure şi de altceva în afară de fotbal", a declarat Cristian Mungiu, într-o emisiune televizată.
Filmul "Patru luni, trei săptămâni şi două zile" a fost vândut deja în aproape întreaga Europă - Anglia, Franţa, Italia, Germania - SUA, America de Sud, Japonia şi Coreea.
Regizorul filmului şi-a exprimat speranţa ca pelicula să aibă foarte mulţi spectatori şi în România.
"Am plecat (în realizarea filmului - n.r.) de la o poveste reală care m-a urmărit mult timp. Este un film despre oameni, despre alegeri în viaţă şi despre asumarea responsabilităţilor acestor alegeri", a spus Mungiu despre filmul câştigător.
Acţiunea filmului se petrece înainte de '89, într-un sistem totalitar, Cristian Mungiu dorind să arunce un ochi asupra modului de viaţă din ultimii ani sub comunism. Este povestea disperării forţate a două tinere ghinioniste. Titlul descrie lungimea exactă a perioadei în care Găbiţa (Laura Vasiliu) a lăsat ca lucrurile să se deruleze până să caute o persoană care face avorturi ilegale.
Otilia, prietena sa, nu numai că o ajută pe Găbiţa să găsească banii necesari pentru procedură, dar se şi duce să se întâlnească cu omul care urmează să facă avortul.
Palme d'Or este cea mai importantă distincţie a festivalului de film de la Cannes, aflat în acesta an la cea de-a 60-a ediţie.
"Pentru mine e ca un basm. Acum un an, încă nici nu ne gândeam la acest proiect, acum şase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram să ajungem la Cannes, indiferent la ce secţiune", a mărturisit Cristian Mungiu la ceremonia de premiere.
El a mulţumit juriului şi organizatorilor festivalului pentru că a fost selecţionat.
"Pentru noi a contat enom şi atenţia care ne-a fost dată aici de-a lungul festivalului. Este un proiect în care am crezut foarte mult. Sper ca acest film să ajungă la un public cât mai larg. Acest Palme d'Or va fi o veste bună pentru filmele fără un buget foarte mare. Am arătat că nu e nevoie de mari bugete şi mari vedete ca să iei Palme d'Or", a mai spus Cristian Mungiu.
De altfel, numele lui Cristian Mungiu a fost vehiculat pe tot parcursul festivalului ca fiind marele favorit la Palme d'Or şi a primit şi alte două distincţii, precum şi recenzii excepţionale.
"Patru luni, trei săptămâni şi două zile" este primul film românesc intrat în competiţia pentru Palmes d'Or după 11 ani.
Filmul ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' al regizorului român Cristian Mungiu a fost distins la Cannes cu premiul criticii internaţionale şi cu premiul pentru Educaţie naţională.
Agenţiile internaţionale de presă au comentat duminică faptul că filmul lui Cristian Mungiu are statutul de favorit incontestabil în cadrul unei ediţii a Festivalului de la Cannes care s-a bucurat de aprecieri foarte bune din partea criticilor cu privire la calitatea celor 22 de producţii intrate în cursa pentru Palme d'Or.
Filmul lui Cristian Mungiu a fost considerat favorit şi de publicaţia britanică The Guardian, care l-a calificat duminică drept ''cel mai bun'' dintre cele 22 de producţii intrate în competiţie.
Alături de filmul lui Cristian Mungiu, printre favorite s-au numărat şi peliculele "De l'autre cote" (De cealaltă parte), semnat de cineastul turco-german Fatih Akin, dar şi filmul american "No country for old men" (Nu există ţară pentru bătrâni), realizat de magistral de fraţii Coen.
În aşteptarea atribuirii Palme d'Or, premiul ''Un certain regard'' - secţiune care face parte din selecţia oficială - a fost remis sâmbătă seara filmului "California dreamin", primul lung-metraj al realizatorului român Cristian Nemescu, decedat în august 2006, la 27 de ani.
Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat "Amintiri din epoca de aur - o istorie subiectivă a comunismului în România spusă prin intermediul legendelor urbane".
Ţelul proiectului este acela de a vorbi despre această perioadă fără referiri directe la comunism, ci doar prin diferite poveşti concentrate pe opţiuni personale într-un timp al întâmplărilor nefericite pe care lumea trebuia să le trăiască de parcă ar fi fost fireşti.
Cristian Mungiu s-a născut la Iaşi în 1968 şi este unul din cei mai reputaţi regizori români reprezentând generaţia postdecembristă.
A absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în anul 1998, după care a contribuit, în calitate de regizor secund, la realizarea unor filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) şi Train de Vie (1998, regia Radu Mihăileanu). De asemenea, a regizat câteva filme de scurt-metraj înainte de lansarea filmului "Occident".
De curând, Cristian Mungiu a colaborat împreună cu alţi cinci regizori est-europeni în cadrul unui ciclu intitulat Lost and Found, care este alcătuit din patru scurt-metraje, un documentar şi un film de animaţie.
Filmografia sa de regizor numără creaţiile: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007),
Obiecte pierdute - segmentul "Curcanii nu zboară" (2005), Lost and Found - segment "Turkey Girl", Occident (2002), Corul Pompierilor (2000), Zapping (2000), Nicio întâmplare (1999), Mâna lui Paulista (1999), Mariana (1998).
A fost producătorul filmelor Offset (2006) şi APARTAMENT 19 (2005), precum şi scenaristul peliculelor 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), Obiecte pierdute (2005), Canton (2005), Occident (2002), Zapping (2000) şi Mariana (1998).