"Am crezut ca anii 2004-2005 au produs o revolutie in acest sistem pe care eu il cred corupt, in care cei care trageau sforile erau oameni iremediabil mediocri, dovada filmele pe care le-au facut. Am crezut ca am avut realmente parte de o revolutie, ca ei n-or sa mai aiba acces la finantari. Dar uite ca au acces. Mi-am permis sa imprumut un termen din istorie, numind asta restauratie - intoarcerea la putere, dupa o revolutie, a vechiului regim inseamna restauratie", spune autorul "Mortii domnului Lazarescu".
Puiu inscrisese la concursul CNC (desfasurat in octombrie-decembrie 2006) doua scenarii nefinalizate - "Dupa blocuri" si "Tanti Geta" - pentru a obtine credite de dezvoltare, dar nici unul dintre acestea nu a trecut de selectie, fiind notate cu 5.75, respectiv 5.50. Parte a proiectului de "Sase povesti de la marginea Bucurestiului" (din care Cristi Puiu a realizat, cu "Moartea domnului Lazarescu", doar primul episod), "Tanti Geta" e un film de interior, "un fel de comedie", iar "Dupa ploaie", un "road-movie" prin mijloacele de transport din Capitala.
Acordate anul acesta pentru prima data la concursul CNC, creditele de dezvoltare se dau pentru scrierea sau rescrierea scenariului, documentare, intocmirea bugetului si a planului de finantare si identificarea surselor de finantare.
Si anterioara participare a lui Cristi Puiu la un concurs al CNC (in 2004) s-a soldat cu respingerea proiectului, desi, la vremea aceea, regizorul tocmai castigase Ursul de Aur pentru scurtmetraj la Berlin cu "Un cartus de Kent si un pachet de cafea". Finantat, pana la urma, la interventia directa a ministrului Culturii de atunci, Razvan Theodorescu, "Moartea domnului Lazarescu" avea sa castige in 2005 premiul sectiunii "Un Certain Regard" la Festivalul de la Cannes 2005 si multe alte premii internationale. La concursul CNC incheiat in decembrie, cel mai mare credit pentru productie - 1,8 milioane lei - l-a obtinut Sergiu Nicolaescu pentru "Supravietuitorul", considerat un fel de "Comisarul Moldovan reloaded".
Printre cei depunctati sever la editia 2006 a concursului Centrului National al Cinematografiei se numara si regizorul Radu Jude (al carui scurt-metraj, "Lampa cu caciula", a obtinut recunoastere internationala; scenaristul proiectului depus la CNC era acelasi Florin Lazarescu, autorul "Lampii...") si scenaristul Razvan Radulescu ("Niki Ardelean, colonel in rezerva", "Moartea domnului Lazarescu"), care nu a primit finantare pentru dezvoltarea nici unuia dintre cele doua scenarii pe care le-a depus (in paranteza fie zis, unul il avea ca regizor pe autorul "Mariei", Calin Netzer).
Comisia (numita de ministrul Culturii si Cultelor) care a stabilit lista celor 49 de proiecte ce vor primi credite de productie si dezvoltare a fost alcatuita din George Balaita (scriitor), Constantin Chelba (director de imagine si regizor), Marin Vladimir (distribuitor), Dinu Tanase (regizor si producator) si Radu Nicolae (actor) la fictiune si Radu Igaszag (regizor), Gabriela Albu (director de productie) si Mircea Sampetru (un personaj atat de putin cunoscut, incat nimeni nu stie cu precizie cum se scrie numele sau de familie) la documentare si animatie.
Cristi Puiu a declarat, de asemenea, ca nu va depune o contestatie oficiala la CNC.