Muzeul Satului „Dimitrie Gusti" din Bucuresti o va avea, luna viitoare, invitata speciala pe creatoare buzoiana Adela Petre, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor. Tesatoarea originara din satul Valea Sibiciului, comuna Patarlagele, se va alatura astfel pe 17 mai zecilor de mesteri si creatori populari din toate zonele tarii, care vor face o demonstratie a talentului lor. 'Sunt invitati cei mai valorosi pastratori ai traditiilor romanesti, care in fata publicului numeros vor face dovada mestesugului lor. In decorul unic din curtea Muzeului Satului vor lua parte de la tesatori, sculptori, pictori, olari pana la ansambluri folclorice. In ceea ce ma priveste, voi arata publicului procedeul de realizare a tesaturilor in par de capra, incepand cu torsul firului si pana la tesutul la razboi", a declarat Adela Petre.
Cunoscuta creatoare populara va fi prezenta la eveniment insotita de nepoata sa, Cristina Delciza Mares, si de stranepotul de numai doi ani, Matei Pavel Mares. Cristina va face si ea o demonstratie de tesut, dar va prezenta si oua decorate cu margele dupa o tehnica proprie si obiecte de podoaba (margele, bratari coliere, inele pentru copii, toate cu motive traditionale ale satului buzoian).
„Prima intrare a noastra, a celor trei generatii, pe atunci bunica, fiica si nepoata, la Muzeul Satului, a avut loc in anul 1982, cand am fost primite cu multa caldura. Fostul director George Focsa a ramas impresionat de tinuta in care noi am pasit pe poarta muzeului si m-a rugat sa iau un caiet studentesc, pentru ca el sa fie primul care va scrie in caietul meu de impresii. Asa am si facut, ajungand acum deja la sfarsitul celui de-al doilea caiet, dupa vizitele in America si in alte parti ale lumii. Dupa disparitia fiicei mele, cele trei generatii de creatori populari sper sa fie din nou refacute odata cu nasterea stranepotului meu, Matei", a mai declarat Adela Petre.
Ritualul taierii motului in fata publicului de la Muzeului Satului
Tot la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti", cunoscuta creatoare populara a impresionat anul trecut sutele de vizitatori romani si din strainatate prezenti cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a institutiei. Adela Petre si nepoata sa Cristina au ales sa organizeze unul dintre cele mai vechi obiceiuri traditionale, „taierea motului", chiar in curtea muzeului.
„Actualul director al muzeului, doamna Popoiu, cautand prin documentele muzeului, si-a dat seama ca nu a fost niciodata comentat acest obicei al taierii motului. Aflandu-ne toti trei la cea de-a 70-a sarbatoare a Muzeului Satului, am acceptat si chiar am comentat ritualul pentru cei prezenti. Matei a luat dupa tava o iconita, o flasneta si un ou incondeiat cu margele, ceea ce ma face sa fiu sigura ca va duce mai departe traditia familiei. Publicul s-a aratat incantat, amintindu-si de anii din urma si asta pentru ca obiceiurile noastre romanesti raman mari simboluri care trezesc in suflete amintiri frumoase", a declarat creatoarea buzoiana.
Cristian IONESCU