Ne aflam la Cricova, localitate in apropiere de Chisinau, care adaposteste kilometri intregi de galerii subterane destinate conservarii celui mai gustos vin din Republica Moldova. Rodul podgoriilor locale, adica strugurii mangaiati de razele soarelui, au legatura cu arta vinificatiei din cele mai vechi timpuri si constituie prilej de mandrie nationala.
La intrare, pe unul dintre pereti stau scrise pe o foaie cuvintele lui Iuri Gagarin, rostite cu prilejul vizitei sale istorice la cramele din Cricova: ”Le doresc cramelor Cricova sa obtina cit mai multe medalii de aur cu vinurile lor, si daca vreodata n-o sa mai fie destul aur pe Pamint , eu promit ca ma voi reintoarce in spatiu sa caut aur pentru medaliile voastre”. In prezent, Republica Moldova este a cincisprezecea exportatoare de vinuri de pe glob.
Micul oras subteran este format din "strazi" ce poarta denumirea vinurilor care se pastrateaza cu grija in nisele adiacente: Cabernet, Dionis, Feteasca, Chardonnay, Sauvignon etc. Adancimea la care sunt situate beciurile variaza in functie de conformatia reliefului de la 35 metri, la intrare, pana la 80 m si are capacitatea de a pastra constanta temperatura peste intregul an.
Cramele de la Cricova sunt cu atat mai valoroase cu cat pe langa cele mentionate mai detin cinci sali impunatoare prin dimensiuni si rafinament: "Sala Prezidentiala", "Sala Europeana", "Casa Mare", "Fundul Marii", "Sala cu Semineu".
Vitralii, basoreliefuri, elemente decorative de mare rafinament, clasice sau de factura moderna, se impletesc aici intr-o deplina armonie a formelor. Salile servesc drept loc de desfasurare a diverselor degustari nationale si internationale, precum si a intrunirilor la cel mai inalt nivel.
Sursa foto
I. C.