Noua orase din Romania, printre care si Craiova, vor sa castige titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Cunoscuta drept “capitala Olteniei”, resedinta judetul Dolj nu se lasa cand vine vorba sa-si etaleze frumusetea. Increzator in farmecul sau, acest oras cu rezonanta istorica, situat pe malul stang al Jiului, adaposteste o serie de obiective de interes turistic.
In primele doua decenii ale secolului al XIX-lea, Craiova se bucura de inflorire economica si urbanist-edilitara. Astfel, un numar tot mai insemnat de locuitori a inceput sa se ocupe cu mestesugurile, comertul si serviciile publice. Craiova ajunge un nod comercial, administrativ si cultural de prim rang. Noile cladiri vor fi construite de acum in diferite stiluri: renastere, baroc, clasic, neoclasic, romantic, romanesc, de catre arhitecti francezi, italieni, nemti sau romani. In plastica arhitecturala domina formele caracteristice eclectismului european, in special academismul francez.
Palatul Vorvorenilor (actualul sediu al Mitropoliei Olteniei) este un palat cu aspect impresionant, realizat dupa planurile arhitectului D. Maimarolu. El prezinta influenta mai tarzie a Renasterii franceze.
Cea mai veche constructie din zona Craiovei care s-a pastrat, atestata ca atare, este manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi. Aceasta se inscrie in categoria constructiilor religioase-monumente din Tara Romaneasca. Alte biserici locale importante sunt: biserica Sfantul Ilie (1720), biserica Tuturor Sfintilor (1700), Biserica Sf. Gheorghe Vechi (1730), Manastirea Obedeanu (1747) si Bbserica Mantuleasa (1747). Un loc aparte intre constructiile vechi il ocupa Catedrala Sfantul Dumitru, protectorul orasului Craiova, care apare si pe blazonul orasului.
Casa Baniei, monument de arhitectura medievala si cea mai veche constructie civila din Craiova, a fost zidita la sfarsitul secolului al XV-lea de boierii Craiovesti, iar in anul 1699 a fost reconstruita de domnitorul martir, Constantin Brancoveanu. Din constructia initiala a Craiovestilor se mai pastreaza doar o parte a pivnitelor. Casa Baniei are doua nivele, cu camere cu bolti de caramida la parter, cu camere si cerdace la etaj. In acest loc se aduna divanul Craiovei.
Muzeul Stiintele Naturii sau Sectia de Stiintele Naturii (Muzeul Olteniei), a fost infiintat in anul 1923 sub denumirea de “Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei”, de catre membrii Cercului Stiintific Craiovean condus de profesorul de stiinte naturale Marin Demetrescu. Un alt punct de atractie al Craiovei il reprezinta Parcul Nicolae Romanescu. Este unic in Romania, tototada una dintre cele mai interesante realizari de pe continent.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.