Luminata si plina de incarcatura duhovniceasca sarbatoarea Nasterii Domnului aduce in fiecare an sfinta bucurie a reintilnirii cu Pruncul Iisus Izbavitorul si Mintuitorul. Chemare tainica pentru fiecare dintre noi de a porni cu gind bun, fiecare,pe drumul magilor din rasarit, insotiti de steaua credintei cu dorinta de a-L reintilni pe Cel care, mereu iertator, a indumnezeit lumea prin valoarea Nasterii si a Jertfei Sale. Vestea Nasterii Mintuitorului a implinit proorocia, a implinit insasi fagaduinta lui Dumnezeu (Fac.3,15) de a ne reabilita din intinaciunea faradelegilor in care a cazut neamul omenesc prin pacatul neascultarii protoparintilor( Adam si Eva) nostrii. Dumnezeu se face om pentru ca omul muritor si supus pacatelor sa fie indumnezeit.
Cuvintul "Craciun" este inrudit cu termenul de origine latina "creatio" (latina culta), iata intelesul, semnificatia-precum o creatie, Dumnezeu coborind in lume cu scopul rezidirii acesteia aducind impacarea cu Fiul Sau Cel ce va ridica pacatele lumii,inceputul noii creatii prin Adam cel nou.
Plina de parfum divin, minunata sarbatoare a Nasterii Domnului (Craciunul) revine iar ca prilej de bucurie. Cei mici isi lumineaza copilaria acestor zile deosebite semanind bucurie prin vestea colindelor, recompensati fiind cu daruri crestineste daruite. Maramuresul imbraca sfinta haina a acestor sarbatori poate mai deosebit ca niciunde in lume. Colindele, asemeni unor rugi inaltate spre ceruri deschid usile inimilor si a caselor de maramureseni vrednici, cu frica si respect pentru Dumnezeu,bucurindu-i deopotriva.
In Sfinta Noapte nu doarme nimeni caci de la casa preotului incep cetele de colindatori, precum un regal, ducind pretutindeni salba lor de colinde. Apoi obiceiuri ramase din mosi stramosi, pastrate cu sfintenie intregesc frumusetea sfintelor sarbatori de Craciun. Miezul Noptii Sfinte e completat de "Vitflaim", obicei care infatiseaza prin cei aproximativ douazeci si patru de tineri personaje biblice-punctul central axindu-se pe Nasterea Domnului. Magica noapte isi continua farmecul, copii sanatosi, rumeni in obraji umblind cu "Steaua" ori amintind, "Irozii". Din casele crestinilor nu lipseste nici bradul, darnic impodobit, mindria fiecarei familii crestine. In vremurile din trecut, bradul era ornat cu mere, nuci, siruri de boabe de fasole alba ce simboliza purificarea sufletului, acum inlocuiete cu ornamente moderne. Dar trecutul si prezentul aici poarta esenta aceleeasi idei nobile.
Ultimii ani au completat frumusetea Maramuresului cu festivaluri de datini si obiceiuri cum ar fi cele de la Sighetu Marmatiei, Borsa ori de pe Valea Izei, Baia Mare, Tara Chioarului sau din zona Ulmeni.
Pr.stavr.Botis Radu
Decembrie 2007