Statiunea austrica Hallstatt, aflata in zona Salzkammergunt, in centrul Austriei beneficiaza de una dintre cele mai pitoresti asezari, intre versantul muntos Salzberg si malurile lacului alpin Hallstattersee.
Localitatea are un numar de 1000 de locuitori si din cauza modului in care este asezata nu exista practic posibilitati de extindere.
Casele sunt asezate in terase, iar intre ele poti vedea alei stramte, ori scari de lemn sau de piatra. Nu exista curti si uneori nici garduri, toate acestea din cauza spatiului redus.
Si in Hallstatt, ca in multe alte statiuni montane ale Austriei, se pot practica diverse sporturi de iarna, iar numarul turistilor sositi aici in fiecare an ajunge la aproximativ 1 milion.
Oraselul este renumit atat pentru bogatele zacaminte de sare din zona, exploatate din timpuri stravechi, cat si datorita descoperirilor arheologice unice datand din prima epocă a fierului (1150–350 i.e.n.). Hallstatt a intrat in cartile de istorie, asezarea dand numele primei epoci a fierului, denumită convenţional epoca hallstattiană.
Una dintre cele mai vechi asezari ale Austriei, are si cea mai veche mina de sare din lume (numele provenind de la Hall - sare) , iar scarile de lemn ale minei se pot vedea inca dupa 35 de secole.
Strada principala a fermecatoarei asezari, Seestrasse, se intinde chiar pe marginea lacului. Aici poti intalni magazine cu obiecte decorative din sticla, mici galerii de arta, dar si magazine cu articole sport si restaurante din care razbat spre strada arome imbietoare.
Hallstatt se afla la 508 m altitudine si este intr-adevar o destinatie speciala.