Din punct de vedere spiritual, sarbatoarea Nasterii Domnului reprezinta unul dintre momentele cele mai speciale din cursul anului, motiv pentru care nu putini sunt cei care aleg sa-si petreaca vacanta intr-o atmosfera cat mai speciala.
Mult inainte ca religia crestina sa patrunda in nordul Europei, oamenii serbau cu mare fast solstitiul de iarna ce marca cresterea zilei in detrimentul noptii. Dupa adoptarea religiei crestine in anul 1000, serbarea pagana si cea a Nasterii Domnului s-au contopit intr-una cu dubla semnificatie.
Pe lista destinatiilor exclusiviste, alaturi de insulele exotice din mijlocul oceanului Pacific se afla Islanda, taram de gheata situat la mii de kilometri departare, cu o suprafata de 103 000 km patrati, ce este scladat de apele reci ale Atlanticului.
Turismul este o componenta extrem de dinamica a economiei nationale, reusind sa genereze circa o treime din valoarea produsului intern brut. Desigur, cel mai mare flux de vizitarori provine din statele apropiate: Marea Britanie, Germania si tarile scandinave, insa lor li se adauga si un numar insemnat de cetateni americani.
Indiferent de nationalitate, de statutul social sau de posibilitatile materiale, a petrece sarbatorile de iarna in aici, in imparatia zapezilor, este un vis pe care cu totii ne straduim sa il transformam in realitate. Se cuvine asadar sa conturam succint aspectele la care trebuie sa luam seama inainte de a intra in contact cu traditiile minunatei insule.
Cand sunt batute clopotele catedralei luterane din Reykjavik cu ocazia oficierii serviciului religios oamenii se imbratiseaza si isi transmit unii altora cele mai frumoase urari. Dupa acest inceput de sarbatoare, difuzat de altfel in intreaga tara, oamenii se roaga dupa care se intorc la casele lor.
Ca pretutindeni, islandezii obisnuiesc sa reintregeasca familia mergand la casa parinteasca, stau la masa, povestesc si isi ofera unii altora daruri. Spre deosebire de situatia din alte spatii ale Europei, pe insula Islanda festivitatile cunosc cea mai mare intensitate in ajunul Craciunului, urmatoarele zile fiind alocate vizitelor si odihnei. In mod surprinzator islandezii celebreaza nu mai putin de 13 zile cu ocazia Craciunului, incepand din data de 24 decembrie pana pe 6 ianuarie cand sunt inlaturate ultimele decoratiuni de pe strazi sau din case.
Printre specialitatile culinare traditionale se numara "kjotsupa", care este o supa cu multa carne, ”hamborgarahryggur", un fel de sunca si "hangikjot", care nu este altceva decat mielul afumat. Toate acestea desigur, sunt insotite de aperitive si garnituri formate din legume de tot felul.