Pentru că în această perioadă gândul ne este mai mereu la Crăciun şi la tradiţii, ne-am gândit să aflăm împreună câte ceva din obiceiurile altor popoare de pe Glob. Spre exemplu, în Anglia, în ajunul Crăciunului, copiii îi trimit scrisori lui Moş Crăciun, după care le aruncă în foc. Se spune că un pitic le va scoate scrisoarea prin horn, iar dorinţele li se vor îndeplini.
În Australia, 25 decembrie este chiar în miez de vară, ceea ce înseamnă că este sărbătorit altfel Crăciunul: cu brazi de plastic sau din aluminiu şi cu multă zăpadă artificială. Şi nu se folosesc lumânări, ci beculeţe, tocmai din cauza temperaturilor foarte ridicate. Ziua de Crăciun se sărbătoreşte pe malul oceanului sau în parcuri, unde se organizează picnicuri.
În satele creştine din Bangladesh, bărbaţii taie ramuri de bananier şi le replantează, câte două, de-a lungul drumurilor - spre biserici şi în jurul caselor. Apoi apleacă respectivele crengi una peste cealaltă, pentru a forma un arc peste drum şi le leagă între ele, după care se fac în ramuri mici scobituri, care se umplu cu ulei şi se aprind, pentru a lumina drumul până la biserică.
În Danemarca, se lasă în pragul uşii o oală cu orez fiert, în timpul mesei. Despre aceia care nu sărbătoresc Crăciunul şi nu respectă această tradiţie, se spune că le va merge rău tot timpul anului ce va urma.
În Finlanda, Crăciunul este o sărbătoare petrecută mai ales cu familia. În dimineaţa de dinaintea Serii Sfinte se împodobeşte bradul, iar apoi întreaga familie merge... la saună.
În Franţa, în schimb, chiar la Paris, există cea mai mare iesle tradiţională din lume, iesle în care se află Familia Sfântă. În mediul rural copiii binecuvântează cina şi rugul de Crăciun - format dintr-un trunchi de măslin uscat, care arde în vatră. Focul este stropit cu vin fiert. Apoi, familia se aşează la masă şi intonează cântece religioase, până miezul nopţii, când se duc la biserică.
În Grecia, pentru a se proteja de rele, oamenii ard tămâie sau lasă pe alocuri cadouri, care să-i îmbuneze pe spiriduşi. De asemenea, mai au un obicei: ţin în casă un bol cu apă, în care scufundă o cruciuliţă de lemn decorată cu busuioc. Apa astfel sfinţită, se împrăştie în fiecare colţ al casei, pentru a alunga spiritele rele.
Talida Stănică