foto: turkishcarpetsguide.com |
Se spune ca primii care au practicat arta tesutului covoarelor pe meleagurile turcesti au fost turcii Seljuk, iar aceasta ocupatie s-a dezvoltat rapid incepand din secolul XIII, principalele centre fiind Konya, Kayseri si Sivas, in Konya realizandu-se primele covoare cu noduri. Turcii Seljuk au jucat un rol deosebit de important, de la sosirea lor in Anatolia fondand numeroase orase in care s-au construit moschei, palate si locuinte, impodobite cu minunate covoare. Turcii Oguz care duceau o existenta nomada, obisnuiau sa teasa celebrele kilim, cu care isi impodobeau corturile, dar in egala masura cumparau covoare realizate in orase.
Potrivit marturiilor calatorilor care au ajuns in secolul XIII in Anatolia, covoarele tesute acolo erau cele mai frumoase din lume, multe ajungand si in alte tari. De aceesi parere era si Marco Polo, care le plasa cu mult peste cele pe care le vazuse in alte parti.
Covoarele care se gasesc astazi in colectiile Muzeului de Arta Turca si Islamica din Istanbul au fost aduse aici din Moscheea Aladdin, din Konya, in 1914. Moscheea a fost construita de Sultanul Aladdin Keykubad in 1221, iar urmasii acestuia au acordat locasului de cult o deosebita atentie, decorandu-l cu lampi, sfesnice si mai ales covoare, tesute special pentru moschee. In cele aproape opt secole care au trecut cele mai multe covoare s-au uzat si au fost aruncate. Astazi se mai pastreaza doar trei covoare complete si fragmente din alte cinci.
Nu doar in Turcia se gasesc astfel de marturii deosebit de pretioase pentru istoria unei traditii. Muzee din intreaga lume se pot lauda cu covoare turcesti foarte rare.
Covoarele Seljuk, cum sunt numite de specialisti, sunt usor de renunoscut mai ales prin motivele geometrice, cele mai intalnite fiind liniile incrucisate, carligele simetrice, stelele cu opt colturi. Unele covoare au marginile impodobite cu litere, altele cu motive florale stilizate. Culorile, exclusiv vegetale, isi pastreaza si astazi prospetimea si intensitatea.
Covoarele din muzeele turcesti sunt celebre in intreaga lume, fiind considerate cele mai valoroase. Cand in trecut Muzeul de Arta Turca a primit oferta de a imprumuta cateva covoare pentru o expozitie in strainatate, nu s-a putut stabili un pret pentru asigurare, iar intregul proiect a cazut. Chiar daca pare o exagerare, sunt covoare deosebit de pretioase, care au si o valoare simbolica foarte mare.
Traditia tesutului covoarelor a dus la aparitia unei arte nationale in domeniu. Orase din Anatolia ca Gordes, Kula, Ladik, Sivas, Kayseri, Kirsehir au fost centre renumite pret de multe secole. Pentru palatele sultanilor multe dintre covoare erau tesute din matase.
Si astazi sunt multi la numar cei care prefera pentru locuintele lor covoarele turcesti.
artline.ro
Noiembrie 2007