Colegiul de Onoare al Uniunii Scriitorilor (USR) va fi pus, astazi, de la ora 14.30, in fata unui caz de o amploare neobisnuita pentru deja banalele rafuieli intre scriitori: Mircea Mihaies si Radu Cosasu.
Conflictul tine in priza presa culturala de aproape patru luni, impartind scriitorii in tabere de opinie. Daca, acum doua saptamani, in declaratiile celor doi scriitori sedinta de astazi se proiecta furtunoasa, cu documente de arhiva aduse drept argumente, ieri, intalnirea se anunta ca una de "impacare".
"Eu sunt sincer dezolat ca am ajuns in conflict cu Radu Cosasu, pentru ca am cunoscut o fata foarte placuta a lui. Din pacate, lucrurile au luat o turnura dramatica", a declarat criticul Mircea Mihaies.
Pe aceeasi atitudine mizeaza si Radu Cosasu, dezamagit de turnura pe care a luat-o legatura de prietenie dintre el si Mircea Mihaies. "El a laudat mereu supravietuirile mele si acum imi reproseaza ceva ce am scris acum 55 de ani! A fost printre putinii care mi-au marturisit ca autodenunturile mele despre trecutul meu comunist nu au pereche in literatura romana", a explicat Radu Cosasu.
Piesa lipsa: Oana Orlea
Totul a pornit de la un interviu al Oanei Orlea, pe numele ei real Ioana-Maria Cantacuzino, care a marturisit intr-un interviu in revista "Elle" ca un articol scris in 1951, in "Scanteia tineretului", de Radu Cosasu, a adus-o in inchisorile comuniste.
Mircea Mihaies a consemnat faptul intr-un text din "Romania literara", numit "Zeama de varza ca politie politica", in care il banuia pe Cosasu de acte de politie politica, de vreme ce articolul cu pricina "i-a pavat drumul spre inchisoare".
Cercetand arhivele "Scanteii tineretului", EVZ a descoperit ca articolul in care era criticata originea sociala a Oanei Orlea se numea "Ce naste din pisica soareci mananca" si era semnat de patru eleve, pe 30 noiembrie 1951.
Scriitoarea a revenit insa cu precizarea ca textul nu era, intr-adevar, semnat de Radu Cosasu, dar fusese scris de acesta. "Oana Orlea este un element central aici, insa lipseste. Doar cu ajutorul ei sau a semnatarelor articolului s-ar putea lamuri totul", a precizat Mihaies.
Ulterior, Mircea Mihaies si-a cerut scuze pentru tonul acuzatiilor initiale, insa Radu Cosasu nu le-a acceptat si a cerut USR, pe 29 septembrie, sa judece "degradarea morala" din acest caz.
"Nimeni nu va fi exclus"
Presedintele USR, Nicolae Manolescu, a declarat ca "judecata" nu se va sfarsi cu excluderea vreunuia dintre membri, iar Colegiul de Onoare va avea doar rol de mediator: "In niciun caz nimeni nu va fi exclus din USR pe asemenea motive", a subliniat Manolescu.
De mediere vorbesc si membrii Colegiului de Onoare, format din Alexandru George, Ion Pop, Eugen Negrici, Mihai Zamfir si Livius Ciocarlie.
"Noi vom incerca sa-i impacam, pentru ca sunt doi scriitori importanti si, pe de alta parte, sunt probleme mult mai importante decat sa descoperim vechi rani care se stiau acoperite. Nici nu-mi trece prin cap ca un om de talia lui Radu Cosasu sa poata fi dat afara din Uniune", sustine Eugen Negrici.
Dovezi din arhive
Mircea Mihaies a contrazis informatiile aparute intr-un cotidian central, potrivit carora ar fi cerut excluderea lui Cosasu din USR. "Nu eu l-am chemat pe Radu Cosasu la USR, ci el m-a chemat pe mine, deci eu sunt in postura de parat", a precizat Mihaies.
Daca va fi cazul, a anuntat acesta, isi va sustine opinia cu ajutorul volumului "Servesc Republica Populara Romana" si a unor articole publicate in anii ‘50 in "Scanteia tineretului", texte asumate de altfel de Radu Cosasu. "Am afirmat ca in acest context al tineretii sale, este posibil sa fi publicat astfel de articole. Si eu am, din pacate, o intreaga colectie", a spus criticul.
NEGRU PE ALB
Trecut asumat
Radu Cosasu este semnatar totusi al unor articole care promovau noua ideologie comunista, in "Scanteia tineretului", in anii ‘50. Articolul de mai sus a fost publicat de Radu Cosasu pe 3 ianuarie 1952, cand sustinea ca a fost exclus din redactia "Scanteii".
"Patria si drapelul ei slavit, arma si comandantul, pacea si prietenii ei - cate mai invata ostasul sa iubeasca!", spune Radu Cosasu in articolul "Noi, ostasii, iubim cartea", fotocopiat de EVZ din arhiva "Scanteia tineretului".
"De cand am inceput citi "Asa s-a calit otelul" nu ma mai pot desparti de cartile sovietice. Ele ma invata cum sa traiesc mai bine", completeaza Cosasu.
Florentina Ciuverca