De la apariţia sa şi până în prezent formaţia a mers pe un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formaţie profesionistă, „Preludiu” îşi aduce o deosebită contribuţie la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospeţimea şi, în acelaşi timp, prin maturitatea sa. Secretul rezidă, desigur, în talentul şi muzicalitatea nativă a coriştilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat şi în muzicalitatea, rafinamentul şi deosebitul simţ artistic al dirijorului.
Repertoriul Corului de cameră „Preludiu” este vast, cuprinzând peste 350 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menţionat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.
În cei 36 de ani de activitate (corul a fost înfiinţat în anul 1972), „Preludiu” a realizat circa 250 de înregistrări radio şi t.v., un disc „Electrecord” şi trei C.D. (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti). De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.000 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 80 de turnee efectuate în 26 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Se cuvine a fi amintite câteva momente mai importante din activitatea formaţiei: onoarea de a susţine un concert în Sala „DAG HAMMARKSJOELD” din incinta sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York (1977), şansa de a fi printre formaţiile „de elită” care au participat la Bienala de Muzică Contemporană de la Berlin cu ocazia împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a oraşului (1987), şi satisfacţia de a reprezenta România în manifestări de anvergură: Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor (Moscova 1985), „EXPO ‘92 - Sevilla (Spania), Expoziţia Mondială - HANOVRA 2000. Sunt, desigur, momente de mare rezonanţă în activitatea oricărei formaţii de gen.
În anul 2001 Corul “PRELUDIU” a susţinut un concert extraordinar de muzică religioasă în cadrul Festivalului internaţional “George Enescu”, concert primit cu deosebită căldură atât de marele public cât şi de critica de specialitate.
Anul 2002 a însemnat încă o dată confirmarea internaţională a Corului “PRELUDIU” la Festivalul coral internaţional de la Beijing, formaţia condusă de Voicu Enăchescu a cucerit locul I şi medalia de aur, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese în limba chineză, iar dirijorului Voicu Enăchescu i s-a acordat diploma pentru cel mai bun dirijor.
În luna mai 2004, Corul de cameră “PRELUDIU” a fost invitat să susţină două concerte la Stockholm în cadrul manifestărilor organizate de Uniunea Europeană şi Ambasada României în Suedia, iar în anul 2006 formaţia a fost prezentă pe scene de concert din Germania (Berlin, Kassel) şi Austria (Graz, Viena), iar în luna Decembrie a anului trecut Corul “PRELUDIU” a sustinut o serie de concerte la Strasbourg, Madrid, Toledo, Barcelona, Roma, Paris si Salzburg.
Aprilie 2009