„In Corul Mediesana, infiintat in 1934, canta astazi trei generatii: avem 40 de membri, atat tineri de 20 de ani cat si oameni de peste 60 de ani. Anul acesta se implinesc 45 de ani de cand sotii Ioan si Ileana Petrovici dirijeaza ansamblul si tocmai de aceea ne-am gandit sa sarbatorim si sa invitam alaturi de noi corul numarul unu in Europa, Corul Madrigal”, spune Mihai Radu Iancu, primarul comunei Mediesu Aurit, el insusi membru al Ansamblului Mediesana din 1991.
Membrii Corului Madrigal vor avea, cu acest prilej, mai multe activitati in judetul Satu Mare. intre 4 si 5 octombrie, echipa Programului National Cantus Mundi va sustine un workshop in comuna Mediesu Aurit. Cantus Mundi este un program national de integrare sociala prin muzica, al carui scop este formarea a peste 4000 de dirijori si coruri in toata Romania. Nu in ultimul rand, in 7 octombrie Corul Madrigal va canta in cadrul unei gale organizate in fata Castelului Lonyai, un impresionant castel medieval situat chiar in Mediesu Aurit, alaturi de coruri de copii din Programul Cantus Mundi din judet. La finalul spectacolului, vocile copiilor se vor impleti cu cele ale madrigalistilor, intonand impreuna o frumoasa piesa, precum si Imnul Cantus Mundi.
„Anul viitor implinim 55 de ani de la infiintare, dar Corul Madrigal este o prelungire a unei lungi traditii muzicale, energia lui, asa cum a formulat-o regretatul maestru Marin Constantin, este extrasa din aceasta fabuloasa traditie corala romaneasca. Exista multe coruri in tara care au constituit, timp de decenii, nuclee veritabile de cultura pentru comunitatile din care provin, asa cum este si ansamblul Mediesana. Cantatul coral a constituit o forma de exprimare libera in vremuri in care libertatea era un lux. Ma bucur sa sarbatorim alaturi de ei si sa punem bazele unor noi generatii de dirijori si coristi prin intermediul proiectului Cantus Mundi”, spune Anna Ungureanu, dirijorul Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”.
Compus din membri ai comunitatii din Mediesu Aurit, Corul Mediesana este ansamblul cu cea mai veche tradiţie din judeţul Satu Mare. Cu numeroase premii nationale si participari internationale in palmares, ansamblul a concertat anul trecut la Bruxelles, in Parlamentul European, la Viena si Luxemburg, iar in primavara acestui an a cantat in Parlamentul Romaniei.
Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat "brand de tara". Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. in noiembrie 2016, Corul Naţional de Camera “Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertaţii, Speranţei şi Pacii, primind premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.