Pe 27 februarie, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta din Bucuresti, publicul meloman a asistat la concertul aniversar sustinut de Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”, prin care s-au marcat 93 de ani impliniti de la nasterea reputatului dirijor Marin Constantin, dar si 55 de ani de activitate neintrerupta a celebrului cor. Cu aceasta ocazie, a fost prezentata in premiera si emisiunea de marci postale dedicata maestrului Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.
Prezentarea inaugurala fost realizata de Cristina Popescu - Directorul General al Romfilatelia. „Este o onoare pentru mine sa iau parte la acest moment istoric, introducerea unei marci postale dedicate maestrului Marin Constantin si mostenirii sale culturale, Corul Madrigal. Este un moment emotionat pentru ca, in anul in care celebram Centenarul Unirii, sarbatorim marile valori ale Romaniei, ceea ce in fond este un act de normalitate. Suntem onorati sa fim parteneri ai proiectului Madrigal 55 si vom continua promovarea acestui mesaj si valorificarea reperelor culturale importante pentru romani. La multi ani, Madrigal!” a declarat Cristina Popescu.
Cu acest prilej s-a lansat si marca postala cu valoare nominala de 8 lei, care il ilustreaza pe maestrul Marin Constantin, dar si plicul Prima Zi, care va putea fi achizitionat de pasionatii filatelisti din magazinele Romfilatelia, incepand cu luna martie. Emisiunea de marci postale este completata de intregul postal prin care este redata activitatea Programului National Cantus Mundi, infiintat in 2011.
Programul serii a fost alcatuit de dirijorul Anna Ungureanu in jurul personalitatii maestrului Marin Constantin, evocand activitatea sa componistica. Printre lucrarile alese s-au aflat si compozitii ale regretatului muzician, lucrari deja consacrate ale repertoriului madrigalist, dar si creatii noi, care continua dorinta maestrului Marin Constantin de a largi si rafina permanent universul sonor al Madrigalului.
Alaturi de Corul National „Madrigal - Marin Constantin” s-au aflat pe scena si coruri de copii din Programul Cantus Mundi: „Cor cu Dor”, „Buburuzele”, „strengarii din casutele muzicale”, „Armonii si lumini”, „Partitura copilariei” si „Sfanta Elisabeta”. in anul in care Corul Madrigal sarbatoreste 55 de ani de activitate neintrerupta, Programul National Cantus Mundi continua sa fie o prioritate in strategia culturala a Corului Madrigal. Programul National Cantus Mundi este cel mai mare proiect de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”. Programul National Cantus Mundi a adunat pana acum sub umbrela sa peste 850 de coruri, 30.000 de copii de pe intreg cuprinsul tarii depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.
„Anul acesta, in care are loc marea sarbatoare a centenarului Romaniei, cultura romaneasca sarbatoreste si 55 de ani de la nasterea visului lui Marin Constantin - Corul National de Camera Madrigal. Sarbatorim astazi 93 de ani de la nasterea Maestrului Marin Constantin alaturi de publicul meloman si de marea familie a Madrigalului. Sunt alumni madrigalisti, sunt actuali madrigalisti, dar sunt si cei 150 de copii membri ai Programului National Cantus Mundi”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”.
Compozitor si dirijor, Marin Constantin a pus bazele Corului Madrigal in 1963, fiind specialist in muzica renascentista, cantul gregorian si baroc, precum si muzica traditionala si contemporana romaneasca. S-a dedicat muzicii, debutand ca dirijor de coruri studentesti si de amatori, precum Corul Universitatii si Corul Sindicatului din invatamant din Bucuresti (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din Bucuresti (1948-1952), iar din 1954 a fost seful sectorului muzical in Casa Centrala a Creatiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din Romania (1951-1974), director adjunct al Directiei Muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). intre 1966-1969 a fost directorul general al Operei Romane. Maestrul Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universitatii din Bucuresti (1948), Capelei Corale „Gheorghe Cucu” (1958) si al Corului National de Camera Madrigal (1963).
Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4500 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. in noiembrie 2016, Corul Naţional de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertaţii, Speranţei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.
Februarie 2018