Aceasta carte are o valoare inestimabila atat pentru clinicieni, cat si pentru clientii lor, pentru a intelege psihofiziologia traumei si a sti ce sa faca legat de manifestarile ei. Ea face lumina asupra fiziologiei, atragand atentia cu privire la impactul pe care trauma il are asupra corpului si asupra fenomenului de memoriei somatice.
Se crede acum ca persoanele care au fost traumatizate pastreaza o memorie implicita a evenimentului traumatic in creierul si corpul lor. Aceasta memorie se exprima adesea prin simptomatologia tulburarii de stres posttraumatic - cosmaruri, flashbackuri, tresariri si comportamente disociative. In esenta, corpul individului traumatizat refuza sa fie ignorat.
In timp ce reduce distanta dintre teoria stiintifica si practica clinica si creeaza punti intre psihoterapia verbala si cea somatica, Rothschild prezinta principii si tehnici non-contact pentru a oferi corpului ceea ce i se cuvine. Atenta la relevanta lor pentru clinicieni, ea consolideaza cunostintele actuale despre psihobiologia raspunsului la stres atat in situatiile normale dificile, cat si in situatiile de trauma extrema si prelungita. Aceasta ofera clinicienilor din toate domeniile o baza pentru a specula asupra originii simptomelor clientilor lor si a incorpora in practica lor interesul pentru corp. Tehnicile somatice sunt alese avand in vedere scopul de a face terapia traumei mai sigura, in timp ce creste integrarea minte-corp.
Incorporand numeroase studii de caz, Corpul isi aminteste integreaza corpul si mintea in tratamentul tulburarii de stres posttraumatic. Cartea va crea interes in randul clinicienilor, cercetatorilor, studentilor si al cititorilor in general.
"Cartea isi atinge scopul principal: de a construi o punte intre practica traditionala a terapiei verbale a traumei si terapiile orientate asupra somaticului. Arata modul in care corpul este o resursa in tratamentul tulburarii de stres posttraumatic (TSPT) si face o treaba exceptionala combinand teoria despre cum mintea si corpul proceseaza, inregistreaza si rememoreaza evenimentele traumatice (intr-o forma usor de inteles) cu strategiile practice de a ajuta atat corpul, cat si mintea.
Asa cum remarca Rothschild, TSPT este o tulburare a memoriei ce nu mai functioneaza cum trebuie, care trebuie tratata fenomenologic intr-un cadru bine definit, ancorat, sigur in plan intern si extern pentru a unifica memoria implicita si cea explicita. Aceasta carte este absolut necesara in biblioteca profesionistului!"
Mary Beth Williams, Ph. D., LCSW, CTS, fosta presedinte a Asociatiei Specialistilor in Stres Traumatic
Babette Rothschild
Babette Rothschild, MSW, LCSW, practica psihoterapia din 1976. Este membru al Societatii Internationale de Studiu al Stresului Traumatic, al Asociatiei Specialistilor in Stres Traumatic si al Asociatiei Americane de Psihoterapie Somatica. Autoare a mai multor articole si carti, ofera in continuare consultatii private in cabinetul sau din Los Angeles si organizeaza in lume ateliere de formare in psihoterapia traumei.
Alte titluri:
The Body Remembers Casebook: Unifying Methods and Models in the Treatment of Trauma and PTSD (Norton, 2003)
Help for the Helper: The Psychophysiology of Compassion Fatigue and Vicarious Trauma (Norton, 2006)
8 Keys to Safe Trauma Recovery: Take-Charge Strategies to Empower Your Healing (Norton, 2010)
Trauma Essentials: The Go-To Guide (Norton, 2011)
August 2015