Potrivit lui Corneliu Bucur, la inceputul anului 2006, Parlamentul a votat o suplimentare a bugetului MCC cu peste 45 miliarde de lei vechi, "potrivit unui asterix aflat in subsolul paginii", bani care ar fi trebuit sa ajunga la Muzeul Astra din Sibiu in vederea pregatirii programelor destinate Proiectului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". "Decizia a fost luata atunci cu peste 300 de voturi pentru, doua impotriva, si o abtinere. Ministerul Culturii si Cultelor a decis insa sa nu tina seama de asterixul din josul paginii si, deci, refuza sa se subordoneze legislativului", ne-a declarat Bucur.
In aceste conditii, conducerea Muzeului Astra a ajuns sa se descurce in acest an cu un buget de 39 miliarde de lei vechi, "bani total insuficienti pentru o institutie care are un rol covarsitor in Programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007".
«Cineva si-a permis sa scoata suma»
Potrivit lui Corneliu Bucur, discutiile legate de acesti bani au avut loc in sedinta din Plenul Parlamentului cand s-a votat Legea bugetului pe 2006. La amendamentul 34, s-a aprobat si textul: "In bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, la titlul «Bunuri si servicii», este cuprinsa si suma de 20.000 mii lei, care se va utiliza pentru finantarea actiunilor aferente programului prioritar «Sibiu, Capitala culturala Europeana 2007». Din suma propusa initial s-a aprobat doar suma de 15.000 mii Ron. Din diferenta de suplimentare, suma de 4.476,65 mii lei va fi utilizata de catre Muzeul Astra din Sibiu pentru proiectul care a fost selectat in cadrul Programului «Sibiu, Capitala culturala Europeana 2007»". In aceasta formula a trecut de Plen, dar nu a fost publicata astfel in Monitorul Oficial. Directorul muzeului considera ca: "in ciuda acestui vot, cineva si-a permis sa scoata din "Monitorul Oficial" aceasta suma. Dar cu toate acestea banii au ajuns la Ministerul Culturii. Ministrul Iorgulescu nu considera ca votul dat in Parlament reprezinta o obligatie statuata de Constitutie". Corneliu Bucur mai spune ca Sergiu Nistor, comisarul pentru programul Sibiu, l-a si instiintat ca banii au fost aprobati, dar ca nu vor ajunge la Astra.
"Am gasit aici, la Sibiu (...), un muzeu al creatiei, al reflectarii timpului care parca sta in loc, ceea ce intotdeauna am cautat sa surprind si sa realizez, un simbol care sa ajute la construirea unei Europe noi, a bogatiei, a diversitatii si a aventurii trecutului."
Giorgio Ficcarelli, coordonator al delegatiei Comisiei Europene in Romania
Banii erau destinati infrastructurii
Suma in discutie trebuia sa fie investita in infrastructura culturala a CNM Astra, "pentru a ne putea prezenta in fata Europei patrimoniul de civilizatie romaneasca". De la inceputul anului, Corneliu Bucur a facut tot felul de demersuri pentru a-si recupera banii, inclusiv o scrisoare deschisa, dar fara succes. Aceeasi sursa ne-a spus ca Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC, ar fi spus ca din punct de vedere juridic nu se putea aplica amendamentul 34, nefiind prevazut de "Monitorul Oficial". "Ce se va intampla cu democratia din Romania, cand un salariat al Parlamentului, un functionar, isi permite sa ignore o hotarare adoptata de Plen. Astfel toata democratia cade in penibil, derizoriu... si devine un pericol".
Directorul general al CNM Astra asteapta inca o reparatie si o asumare a raspunderii. Este dispus sa apeleze la cele doua Comisii pentru Cultura, Arte si Mass-Media, la Presedintie sau chiar la organismele internationale. CNM Astra are deja aprobat un proiect de anvergura pentru anul 2007, intitulat "Festivalul National al Traditiilor Populare", si alte sase proiecte luate in calcul de comisia de evaluare.