Pentru originalitatea si realismul ei profund, arta lui Corneliu Baba a dobandit o mare pretuire in tara si peste hotare. Lucrarile sale sunt prezente astazi in expozitii din Tokio, New York, Berlin, Beijing si multe alte orase importante ale lumii. Intr-un secol XX zguduit de ideologii si doctrine estetice contradictorii, Baba s-a incapatanat sa ramana in interiorul conventiilor de limbaj ale clasicilor. Si-a gasit inspiratia, prin urmare, in opera lui El Greco, Rembrandt, Goya, precum si in cea a lui Grigorescu sau Tonitza. A fost de asemenea fascinat de peisajele venetiene si spaniole. Printre cele mai importate opere raman o serie de portrete care au determinat criticii sa-l compare cu Francisco Goya.
Corneliu Baba s-a nascut in anul 1906 la Craiova, fiind al treilea fiu al lui Gheorghe Baba, pictor de biserici, si al Mathildei Baba. Anii de copilarie si adolescenta i-a petrecut la Craiova si Caransebes (orasul tatalui sau) unde se dedica celor doua pasiuni: muzica si literatura.
In 1934 a avut loc prima sa expozitie de pictura, sustinuta impreuna cu tatal sau, la Baile Herculane. Aici a fost remarcat de un influent avocat din Iasi, Omar Popovici. Prin intermediul lui, se muta in orasul moldav si se inscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase la clasa Profesorului Nicolae Tonitza.
Corneliu Baba - "Odihna pe camp" (1956)
In 1958, Baba a fost numit Profesor de Pictura la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucuresti si a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor.
Viziunea dramatica a pictorului a iscat din epoca atat nelinisti, cat si nemultumiri. Iscusit portretist, Baba si-a cautat modelul. Alegerea a avut la baza intotdeauna o experienta a pictorului cu cel pe care a vrut sa il portretizeze. Principalele genuri plastice abordate au fost: auto/portretul, arlechinul-regele nebun, portretul cu caracter social, peisajul si natura moarta. De-a lungul timpului Corneliu Baba a realizat mai multe Autoportrete, de la cele din timpul adolescentei, pana la cele din aceeasi perioada cu Spaimele, 1977 – 1986.
Printre distinctiile cele mai importante acordate artistului Corneliu Baba se numara Premiul de Stat pentru Arta (1954) si Premiul pentru Excelenta acordat de Fundatia Culturala Romana (1997). A fost membru titular al Academiei Romane, membru de onoare al Academie de Arta a Rusiei si membru corespondent al Academiei din Berlin. Corneliu Baba s-a stins din viata la Bucuresti in 1997.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.