Peste 100.000 de lei despagubiri si repunerea in functie
Ministerul Culturii este obligat sa-l repuna in functie si sa-i plateasca despagubiri de intarziere de peste 100.000 de lei fostului consilier sef al Inspectoratului pentru Cultura Salaj, Cornel Grad. Decizia apartine Curtii de Apel Cluj si obliga ministerul sa anuleze un ordin din 2001 prin care Cornel Grad fusese eliberat din functie si sa plateasca acestuia despagubiri de intarziere pentru perioada 10 aprilie 2002 - 13 septembrie 2007, in cuantum de 50 de lei pe zi, precum si 10.000 de lei daune morale.
Cornel Grad detinuse functia de consilier sef al fostului Inspectorat pentru Cultura Salaj, actuala Directie pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National din 1997, pana in februarie 2001, data la care a fost demis prin ordin al Ministerului Culturii, pe motiv de reorganizare a institutiei. Considerand procedura ca fiind una abuziva si nelegala, Cornel Grad a contestat in instanta ordinul prin care fusese demis, Curtea de Apel Cluj dandu-i castig de cauza inca din iunie 2001.
12 procese in 7 ani
^Printr-o sentinta civila pronuntata inca din iunie 2001, ordinul ministrului prin care fusesem eliberat din functie a fost anulat, ceea ce inseamna ca ar fi trebuit sa fiu repus in functie chiar de la acea data, cu plata unor despagubiri minime^, declara Cornel Grad. ^Ministerul Culturii a contestat insa acea decizie in mod repetat, ceea ce face ca, dupa aproape 7 ani si 12 procese, sa ajungem la aceeasi decizie a Curtii de Apel Cluj, reconfirmata in noiembrie 2007. Singura diferenta e ca acum ministerul trebuie sa plateasca pentru incompetenta angajatilor sai, despagubiri de peste un miliard de lei vechi^, mentioneaza aceeasi sursa. Fostul sef al culturii din Salaj crede insa ca institutia cu care se afla in proces de atatia ani nu va renunta nici de aceasta data, contestand si aceasta decizie, ceea ce nu ar face decat sa creasca suma ce trebuie acordata ca despagubire reclamantului.
Vinovatii fara vina
^Regret ca s-a ajuns aici. Eu am facut mai multe cereri de conciliere ministerului, insa nu am primit niciodata raspuns. Banii pe care ar trebui sa-i primesc sunt din fonduri publice si nu mi se pare corect ca cetatenul de rand sa plateasca pentru ca niste functionari nu-si fac treaba bine. Sper ca ministerul sa se indrepte impotriva celor cu adevarat vinovati^, considera Cornel Grad.
Trebuie mentionat faptul ca Cornel Grad a primit deja, in aceeasi cauza, printr-o sentinta civila din 2005, 10.000 lei daune morale si o diferenta de drepturi salariale de circa 30.000 de lei.
Cornel Grad, actualmente profesor universitar la Universitatea ^Vasile Goldis^, filiala Baia Mare, este licentiat in istorie si drept, are peste 30 de ani de activitate in domeniul culturii, are un doctorat in istorie si mai mult de 300 de studii de specialitate, fiind autor sau co-autor a 8 carti.