Orasul Corint este situat pe istmul omonim care face legatura intre Peloponez si partea continentala a Greciei, la circa 78 km vest de Atena. Legenda spune ca numele i se trage din timpuri imemoriale de la fondatorul sau Corinthos, descendent al Zeului Soare. Arheologii au confirmat in parte spusele poporului, cele mai vechi urme de locuire descoperite in regiune fiind din epoca de piatra.
In antichitate Corintul a fost unul dintre orasele-stat cele mai importante fiind devansat doar de Atena. Orasul antic era strajuit de muntii Lechaio, Kalamaki, Loutraki, Geraneia si avea marea ca mijloc de comunicare cu alte regiuni fapt ce i-a permis sa se dezvolte atat in domeniul militar cat si cel comercial.
Corintul de astazi se afla la o distanta de 7 km fata de locul orasului istoric, distrus de un cutremur devastator care a avut loc in anul 1858. Atractiile turistice ale Corintului sunt prin urmare in special istorice, multe dintre ele datand din jurul anului 500 i. Hr.
In mod ironic, cele mai multe ruine aflate in situl arheologic sunt romane si nu autohtone, asa cum s-ar astepta oricare dintre noi. Acestea dateaza din perioada de prosperitate a orasului care a urmat imediat dupa demiterea lui Caesar.
In locul cunoscut sub numele de Acrocorinth se gasesc ruinele templului zeitei Afrodita, ruinele unui minaret de piatra si ceea ce s-a mai pastrat din vechile ziduri de aparare. In Grecia antica barbatii se adunau intr-o "agora" pentru a indeplini stagiul militar si tot aici li se comunicau de catre rege hotararile privitoare la viitorul orasului. Din fericire, Agora din Corint s-a pastrat fiind reconstituita si inclusa in traseele turistice. Intr-o perioada ulterioara aceste locuri numite "agora" (in traducere "piata") au devenit loc de intalnire pentru comercianti si cumparatori, caracter pe care si-l pastreaza si astazi.
Insa cele mai importante ramasite ale Corintului antic sunt cele ale Templului lui Apollo, construit pe un deal cu vedere spre Agora, care dateaza din secolul VI i. Hr. Sapte dintre cele 38 de coloane dorice initiale inca exista, restul pierind de-a lungul timpului din cauza seismelor.
Ca leagan al civilizatiei elene Corintul a fost unul dintre pilonii pe care avea sa se cladeasca statul modern al zilelor noastre.
Sursa foto:
http://www.galeon.com/emruiz/CORINT02.JPG