New York, 24 aprilie - Corina Şuteu, directorul ICR New York, a participat între 19-21 aprilie 2009 la grupul de lucru susţinut de către Rockefeller Brothers Fund sub titulatura „Viitorul artelor în Cuba”. Organizat sub îndrumarea Cuban Research Institute şi a Colegiului Purchase (SUNY, NEW YORK), seminarul a avut ca participanţi o seamă de profesori şi cercetători în management şi politici culturale, iar Corina Şuteu a fost solicitată, în calitate de expert, să susţină o intervenţie despre dinamica artelor în spaţiul postcomunist şi relevanţa acestei realităţi pentru o ţară cum este Cuba.
Fundaţia fraţilor Rockefeller (RBF), dedicată Filantropiei pentru o lume interdependentă, a fost creată în 1940, iar primul fond a fost constituit de către John Rockefeller în numele celor cinci fraţi, fundaţia rămînînd pînă în zilele noastre singura susţinută financiar şi condusă de familie, spre deosebire de Fundaţia Rockefeller, organism administrat astăzi independent. RBF are patru mari zone de acţiune globală, orientate către încurajarea iniţiativelor dedicate dezvoltării durabile, gîndirii democratice, evoluţiei umane şi păcii şi securităţii planetare. Seminarul despre viitorul artelor în Cuba s-a înscris în aceste linii de reflecţie.
Condus de Damian Fernandez şi Katrin Hansing, profesori la colegiul Purchase, grupul de lucru a trecut în revistă atît starea actuală a artelor în Cuba, cît şi potenţialul de dezvoltare a relaţiilor de cooperare culturală cu zonele vecine, locul Cubei în dinamica artistică din America de Sud şi importanţa pregătirii tranziţiei către o societate democratică prin acompanierea avizată a acestei schimbări de către factorii interni şi internaţionali.
Participanţii, printre care Laura Kaminsky, directorul artistic al Symphony Space din New York, Leland Cobb, profesor de urban planning la Harvard sau Rachel Weiss, profesoară de Art Management la Universitatea din Chicago, s-au întîlnit într-o ambianţă de rară complicitate, calitatea reuniunii fiind aceea că dialogurile de peste zi se completau cu vizionări de filme (tulburător şi tragic, dulce-amar Suite Havana), plimbări prin vastul domeniu Rockefeller (galeria de artă privată a fraţilor deţine lucrări de Warhol, Picasso, Braque, grădina în stil florentin e presărată cu sculpturi de Giacometti, iar în faţa casei în care sînt găzduiţi oaspeţii tronează Pasărea lui Brâncuşi) şi seri de discuţie despre artele vizuale şi evoluţia lor în Cuba (curatoarea Nina Mendocal a prezentat o panoramă a celor mai importanţi artişti din insulă).
Condensat şi intens, revelator la mai multe niveluri, seminarul despre viitorul artelor în Cuba a dat ocazia unei reprezentări româneşti de înalt nivel în domeniul politicilor culturale prin expertiza directorului ICRNY.
La sfîrşitul reuniunii, Corina Şuteu a propus să organizeze la New York, în cadrul EUNIC (reţeaua institutelor culturale europene), o continuare a întîlnirii: o mini-conferinţă despre cooperarea culturală între ţările UE şi Cuba. În urma acestui eveniment, directoarea Symphony Space din New York şi-a manifestat interesul de a începe o colaborare de amploare în domeniul concertelor şi rezidenţelor muzicale cu Institutul Cultural Român din New York.
Între 29 mai şi 7 iunie, Corina Şuteu va fi membru în juriul celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca.
Comunicat
Institutul Cultural Român din New York
E-mail: info@icrny.org