Pe toata intinderea provinciei Languedoc, dispusa in partea de miazazi a Frantei, orasul Béziers este cunoscut mai ales pentru doua aspecte care il definesc in cel mai scurt dar cuprinzator mod: vinurile fine si luptele cu tauri. Cea mai buna perioada de a vizita orasul, situat pe varful unui pinten stancos, este in vremea festivalului Feria, la inceputul lunii august.
Daca pana atunci Béziers beneficiaza de linistea oricarei asezari din provincie, la sfarsitul verii este readus la viata timp de patru zile cu ajutorul spectacolelor, concertelor, evenimentelor culturale de strada si a focurilor de artificii.
Este cu atat mai interesant cu cat aflandu-se pe teritoriul Frantei, la sute de kilometri de patria toreadorilor, festivalul ofera strainilor si francezilor sansa sa preguste atmosfera intalnita la renumitele coride. Luptele cu tauri sunt organizate intr-una dintre cele mai grandioase arene din Franta, capabila sa adaposteasca populatia unui orasel de la noi, adica circa 13.100 persoane. In afara de aceasta arena proiectata in stil spaniol de Fernand Castelbon de Beauxhostes si cladita in 1905, Béziers mai detine un astfel de spatiu datand din epoca romana.
Béziers a aparut si s-a dezvoltat pe o importanta ruta comerciala, se spune chiar dupa anul 36 d. Hr cand devenea colonie romana. Deoarece climatul, relieful si solurile au fost intotdeauna de partea sa, Béziers s-a dezvoltat din punct de vedere economic pe seama comertului cu vin.
Construit pe urmele unei cladiri galo-romane, intr-o vreme cand de asemenea se punea mult pret pe calitatea bauturilor, Chateau de Raissac avea sa duca mai departe vechea traditie a viticulturii. Castelul este prevazut cu depozite speciale destinate depozitarii vinurilor nobile, printre care si o pivnita din secolul al XVII-lea.
Dintre obiectivele valoroase pentru vechime si arhitectura merita a fi enumerat inaintea tuturor podul care trece raul Orb, Pont Vieux, datand din secolul al XII-lea. Tot de atunci exista si Catedrala Saint-Nazaire, lacas de cult care a imbinat cu timpul elementele originale cu cele mai noi impuse cu ocazia diferitelor reparatii.
Cimetière Vieux, corespondentul francez al Cimitirului Vesel de la Sapanta, atrage in mod frecvent atentia turistilor prin maiestria cu care au fost sculptate unele obiecte funerare. Fiindca dateaza de la inceputul secolului XIX este socotit ca si cel din Maramures obiectiv de factura moderna.
Sursa foto 1,2,3
I. C.