Primul eveniment din seria celor 8 editii va fi dedicat coregrafului si managerului cultural Cosmin Manolescu, remarcat in ultimii 25 de ani pentru rolul esential avut in promovarea dansului contemporan in Romania, dezvoltand numeroase proiecte culturale in plan national si international.
Publicul bucurestean va fi invitat in perioada imediat urmatoare sa ia parte la trei astfel de noi intalniri avandu-i in prim plan pe interpretul Marcel Pavel (18 februarie), violoncelistul Marin Cazacu (25 februarie) si criticul literar si eseistul Dan C. Mihailescu (3 martie).
„Dansul este o arta care poate schimba omul, care iti poate modifica structural conceptia despre corp, despre oameni, despre viata. Dansul contemporan este emotie, este ceva viu, o arta a prezentului care pune intrebari si care ne transforma.” Cosmin Manolescu
Coregraful este cunoscut publicului larg prin contributia importanta pe care a avut-o in promovarea si dezvoltarea dansului contemporan in Romania prin Fundatia Gabriela Tudor precum si prin contributia directa pe care a avut-o la fondarea Centrului National al Dansului (2002-2004), singura institutie publica de spectacole destinata sustinerii dansului contemporan la nivel national.
Cu o bogata expertiza in managementul de proiect si dezvoltare organizationala, intre anii 1997 si 2015, Cosmin Manolescu a realizat peste 150 de proiecte culturale dedicate dansului, managementului cultural si artelor contemporane in tara, Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si Japonia.
Din 1997 este director executiv al Fundatiei Gabriela Tudor si, totodata, directorul artistic al companiei Paradis Serial, sub a carei titulatura realizeaza numeroase spectacole, ateliere, turnee si evenimente culturale.
Prin experienta in realizarea proiectelor de colaborare culturala europeana si internationala, in perioada 2011 - 2015, impreuna cu Stefania Ferchedau, Cosmin Manolescu a condus in calitate de lider de proiect programul european de mobilitate si creatie artistica E-Motional co-finantat de Uniunea Europeana prin programul Cultura 2007-2013.
In perioada 2012 – 2014 a fost director artistic al spatiului-laborator ZonaD unde a realizat diferite ateliere, rezidente si proiecte pentru publicul larg. In anul 2015 a facut parte din echipa Curatorium care a conceput programele si proiectele din dosarul de candidatura pentru „Bucuresti 2021 – Capitala culturala” - si a finalizat programele internationale „E-Motional: rethinking dance” si „Eastern Connection” unde a colaborat cu o serie de artisti, producatori si critici de dans din Romania, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Italia, Norvegia si Japonia.
In luna decembrie 2014, Centrul National al Dansului i-a oferit Premiul de excelenta pentru rolul adus in dezvoltarea dansului contemporan in Romania, iar in decembrie 2015 Fundatia Alexandrion i-a acordat „Premiul «Matei Brancoveanu»” pentru sectiunea „Dans” pentru spectacolul Zmeul – Ce este dansul contemporan? pe care l-a realizat in colaborare cu coregraful japonez Zan Yamashita.
Joi seara, Cosmin Manolescu a pregatit mai multe momente artistice - surpriza
La evenimentul propus in seara zilei de joi, 11 februarie, care va incepe la ora 19:00, dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi completat prin diferite momente artistice performative alese de Cosmin Manolescu si invitatii sai.
Pe scena Studioului de Opera al Conservatorului bucurestean vor fi prezentate fragmente din filmul-spectacol Zmeul - Ce este dansul contemporan, realizat in urma unei calatorii de patru ani in spatiul geografic japonez. Publicul spectator va putea urmari un duet performativ sustinut de Cristina Lilienfeld si Smaranda Gabudeanu din spectacolul Nu toti sunt eroi, o poveste inspirata din dosarele CNSAS ale bunicilor celor doua artiste. Iar cel el de-al treilea moment artistic va cuprinde duetul „I tuoi fiori” sustinut de Catrinel Catana si Cosmin Manolescu prin fragmentul ales din spectacolul-instalatie Camera 1306 [I Am Myself] care a fost prezentat cu succes la Hotel InterContinental in stagiunea 2012-2014.
Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural co-finantat de AFCN.
La eveniment, intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, in limita locurilor disponibile. Seara de joi se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri sustinuta de Organizatia Somelierilor din Romania, prin prezenta somelierului Istvan Pentek.
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro
Februarie 2016