Seul, capitala Coreei de Sud, este un mega-oras tipic: este foarte mare, zgomotos si poluat de gazele emise de tevile de esapament ale masinilor.
Seul este orasul ales de cercetatorii Institutului Fraunhofer din Germania pentru a dezvolta noi concepte arhitecturale si solutii IT care sa permita economisirea energiei, diminuarea poluarii si imbunatatirea calitatii vietii pentru cei care locuiesc intr-un astfel de oras.
Locuintele acopera fiecare particica de teren in mega-capitala Coreei de Sud care a cunoscut in ultimele decenii o dezvoltare exponentiala. Populatia, in ultimii cincizeci de ani a crescut de patru ori. Zece milioane de oameni traiesc in interiorul granitelor orasului. In cazul in care numaratoarea este extinsa si in zona metropolitana, numarul de locuitori creste pana la douazeci de milioane de oameni. Asupra mediului cresterea populatiei a avut si are in continuare un impact dramatic. Odata cu cresterea populatiei creste si numarul masinilor din trafic, galagia se amplifica si poluarea aerului este mult mai accentuata.
Primarul orasului Seul nu isi mai doreste sa vada cum toate cifrele cresc la niveluri alarmante, afectand nu doar imaginea orasului ci si calitatea vietii oamenilor care sunt tot mai mult inconjurati de praf, zgomot, poluare si un aer nesanatos ce abia poate fi respirat. Daca lucrurile vor decurge exact asa cum au fost planuite, in curand Seul va fi un oras verde, cu un aer respirabil curat, fara emisii de carbon, praf si poluare fonica.
De asemenea, Seul va fi un model pentru toate celelalte mega-orase din intreaga lume ce se confrunta cu probleme asemanatoare.
Orasul investeste astazi in tehnologii inovatoare si in constructii care respecta natura, fiind totodata sprijinit si de cel mai mare institut de cercetare si dezvoltare din Europa, Institutul Fraunhofer. Una din activitatile de baza ale acestui insititut va fi cea de a dezvolta concepte tehnologice menite sa transforme viata in mega-orasele de maine intr-una placuta, usoara si mult mai sanatoasa.
Cercetatorii din cadrul institutului Fraunhofer, divizia Sistemelor de Energie Solara ISE, lucreaza la dezvoltarea unui proiect ecologic ce implica o cladire prototip construita eficient din punct de vedere energetic. Acest concept incorporeaza intr-un singur proiect toate principiile tehnologiilor moderne de economisire a energiei. Cladirea va fi incalzita si racita cu ajutorul unor surse de energie durabile si nepoluante.
Constructia cladirii prototip a inceput in 2009 cu intentia de a da nastere unui ansamblu exemplar al viitorului.
Pentru proiectul "casa energie-zero", echipele de specialisti vor utiliza doar surse de energie alternativa precum lumina solara, caldura geotermala si vantul.
Eficienta energetica si confort
Calitatea traiului intr-un oras aglomerat ca Seul poate fi imbunatatita chiar si prin modificarea structurii cladirilor existente. In vara anului 2008, cercetatorii Institutului Fraunhofer au stabilit un parteneriat cu Samsung Engineering&Construction, una din cele mai mari companii de constructii din Coreea, pentru a crea un plan care sa imbunatateasca eficienta energetica si confortul in cladirile rezidentiale.
Multi dintre coreeni locuiesc astazi in cladiri care au fost construite acum cateva decade. Dupa standardele din Germania, aceste cladiri sunt slab izolate. Pentru a incalzi sau raci apartamentele este nevoie de multa energie consumata.
Cauzele au fost analizate sistematic si deja s-au stabilit masurile care ar trebui luate. Apartamente din diverse zone au fost si inca sunt monitorizate mereu cu ajutorul unor senzori de caldura.
Poluarea fonica in Seul
Un alt lucru foarte studiat in cadrul aceluiasi program de reabilitare urbana in vederea imbunatatirii calitatii vietii si protejarea mediului a fost acustica cladirilor. Traficul de pe strazi produce un zgomot infernal, iar blocurile foarte inalte nu sunt izolate fonic corespunzator.
Noile legi adoptate sunt menite sa acorde cetatenilor mult mai multa liniste. Potrivit reglementarilor ce au intrat in vigoare in 2006, noile cladiri trebuiesc construite cu ajutorul materialelor care sa ofere confort fonic locatarilor.
Expertii Institutului Fraunhofer coopereaza cu inginerii coreeni pentru a dezvolta noi concepte si tehnologii care sa imbunatateasca izolarea fonica.
Un alt element aflat actualmente in atentia autoritailor din Seul este legat de legatura dintre cetateni si administratie. Serviciile locuitorilor orasului vor fi simplificate. Acestea vor fi mult mai putin complexe si mai usoare.
Agentia Nationala de Informatii lucreaza deja la programe IT special create pentru guvern pentru a transpune in mediul virtual procedurile care astazi sunt complexe si rapesc foarte mult timp cetatenilor.
Foto: worldarchitecturenews.com