Nu toti parintii au bani sa-si trimita copiii la mare in Grecia, la schi in Austria sau Elvetia. Majoritatea s-au saturat sa le puna telecomanda in mana si sa-i uite in fata televizorului sau sa le faca rost de un joc pe calculator si, cu urlete si vaicareli, de-abia sa-i mai urneasca de acolo. O alternativa la toate acestea ar fi muzeul. stiu, o sa ziceti, ce plictisitor! Cat de atractiv poate sa fie un muzeu?
La Antipa, copiii picteaza si pescuiesc
In ultimii sase ani, cateva muzee importante din Romania au dat in mintea copiilor si se intrec in activitati dintre cele mai ingenioase pentru a capta atentia micutilor vizitatori, care si asa se plictisesc foarte repede. De pilda, una dintre institutiile unde copiii de-abia asteapta sa revina in fiecare vacanta este Muzeul "Grigore Antipa" din Capitala, curiosi sa descopere cum a aratat omul in urma cu milioane de ani sau pur si simplu sa invete cum se face un ierbar sau un insectar. Cum suna ultimul clopotel din luna iunie, parintii cu portofelele mai goale, dar cu gandul la viitorul copilului lor, fac rezervari din timp. si in 2007, Muzeul Antipa este cu ochii pe copii, pregatindu-le tema "melcul in arhitectura" si o expozitie spectaculoasa cu modele dupa scheletele dinozaurilor descoperiti in Patagonia.
"Marea Bucatareala" a Muzeului taranului
"Toti copiii intre 5 si 80 de ani", astfel isi invita Muzeul taranului Roman publicul la Atelierul de creativitate, pentru a mai uita de grijile de la serviciu, de orele pierdute in fata calculatorului sau a televizorului. Copiii vor sta fata in fata cu mesteri care le vor pune acul, ata sau pensula in maini. si aici fiecare curs specializat, de broderie cu matase si margele, tesut la gherghef, pictura pe lemn, sticla, panza, teatru de papusi, fotografie sau origami, se incheie cu realizarea unei expozitii. De 1 Iunie, in fiecare an, la MtR se intampla "Marea Bucatareala", o actiune cu picto-mancaruri, retete din aduceri-aminte si blaturi de pizza desenate cu mustar si bulion. Ce razboi iese la sfarsit, numai copiii stiu! La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, tabara de etnografie de vara a ajuns anul acesta la cea de-a saptea editie. Copiii cu varste intre 3 si 16 ani invata cum se face o masca sau o capra pentru colinda de iarna. In lunile ianuarie-februarie, distractia este si mai mare. La concursul de oameni de zapada "Iarna pe ulita", in aer liber, nici nu va trece prin minte cum si-au inchipuit copiii un om de zapada: rocker, folkist sau baba. Se dau si premii. Un curs pe timp de vara costa 500.000 pentru doua saptamani si dureaza doua luni si jumatate. Nici Muzeul Satului Banatean din Timisoara nu se lasa mai prejos. Copiii invata cum se face o oala sau o pictura pe lemn. La fiecare sfarsit de serie, se deschid expozitii si se acorda certificate de absolvire.
Ghidaj gratuit la Muzeul de Arta
Muzeul National de Arta din Bucuresti isi dezvaluie secretele prin povesti reale si imaginare. Unul dintre cele mai dinamice muzee din tara, MNAR, a lansat, din anul 2000, un numar variat de programe (pentru scoli si gradinite, pentru familii, pentru publicul adult). Veti afla informatii despre tot ce va intereseaza: curente artistice, istorie, mituri, legende, omul in arta, pictura, viata cotidiana in Europa sau in tarile romane, arta ca spectacol, colectii si colectionari, arta si religie, animale si plante sau matematica prin arta, arta la microscop. Pentru adulti, sub titlul "Un ceas pentru arta", exista program de vizitare, o data la doua saptamani, cu ghidaj gratuit, a uneia dintre galerii sau a expozitiilor temporare. Sambata de la ora 11.00, copiii isi dau intalnire in atelierul de pictura la Muzeul "Theodor Pallady". Dumneavoastra de cand n-ati mai fost la muzeu?
Cei mai buni sunt premiati
La Antipa se pescuieste pe uscat, se picteaza, se fotografiaza, se croiesc haine, iar cele mai frumoase, cele mai originale, cele mai populare, cele mai corecte lucrari sunt aratate intr-o expozitie care dureaza toata luna ianuarie. Nu numai ca invata cum sa-si dezvolte creativitatea si indemanarea, dar mai primesc si diplome de absolvire a cursurilor, asta numai dupa ce au dat examene foarte serioase. Cel mai bun copil, care reuseste sa ia peste nota 9, va primi un atestat de organizator-conservator de colectie zoologica scolara.
Nicoleta Zaharia