Din pacate prea putin din vechiul oras se mai pastreaza astazi, dupa ce doua incendii devastatoare au distrus in 1728 si 1793 cea mai mare parte a constructiilor. Atunci a disparut in flacari si Biblioteca Universitatii din Copenhaga, si peste 35000 de manuscrise si carti au fost pierdute pentru totdeauna. Si chiar daca orasul a fost reconstruit cu migala, stil si inteligenta, nu putini sunt cei care si-ar dori ca din vechea Copenhaga sa mai existe astazi macar unele dintre cladirile pomenite in arhive.
In 1416 Copenhaga era capitala Danemarcei, Norvegiei si Suediei, si pentru 150 de ani cele trei tari au constituit Uniunea de la Kalmar. Abia in 1523 alianta se va rupe, dupa ce Suedia a ales independenta.
Este unul dintre cele mai "verzi" orase din lume, si unul dintre cele mai prietenoase cu biciclistii. De altfel Copenhaga are peste 400 de kilometri de piste pentru biciclete, asa ca numerosi locuitori prefera sa mearga cu bicicleta la serviciu sau la intalnirile cu prietenii.
Castelul Kronborg este cea mai cunoscuta fortareata daneza, fiind inclus pe lista UNESCO, dar pentru pasionatii de dramaturgie este cunoscut din Hamlet.
Apa din portul orasului este atat de curata - o exceptie care ii socheaza pe turisti - incat se poate inota in ea, si chiar sunt amenajate zone pentru asta. Dar fie ca este vorba de zona portului, fie de canale, curatenia pare sa fie o regula esentiala pentru Copenhaga, si unul dintre principalele motive pentru care orasul este mereu printre "campionii" in topurile calitatii vietii.
Ar fi existat oare Disneyland fara Gradinile Tivoli din Copenhaga? Celebrul parc de distractii, construit in 1843, a fost vizitat in 1951 de celebrul Walt Disney, care a fost de-a dreptul entuziasmat. Doar ca spre deosebire de cei care preferau sa se distreze, Disney a scos in carnet si a inceput sa ia note despre tot ce vedea, de la atractii si felul in care era amenajat parcul la preturi, mancare, bauturi si suveniruri. Chiar avea peste o vreme sa spuna ca de la bun inceput si-a dorit sa reproduca atmosfera pe care o intalnise in parcul de distractii din Copenhaga.
Cu siguranta ca cel mai cunoscut si iubit obiectiv turistic (dar si simbolul orasului) este superba statuie ce o infatiseaza pe Mica Sirena din povestea lui Andersen.
Muzica jazz este deosebit de populara in Copenhaga, si printre numele mari care au cantat aici s-au numarat legende ca Miles Davis si Duke Ellington.
Un parc de distractii vechi de secole? Fireste, Bakken, inaugurat dupa cum e scris in vechile cronici tocmai in 1583, si inca deschis pentru noi si noi generatii de vizitatori.
Fabrica de bere Carlsberg are cea mai mare colectie de sticle de bere nedesfacute din lume, o idee originala care a inceput in 1968, cand un inginer danez, Leif Sonne, a inceput sa adune sticle din toata lumea. Cum in 1993 colectia era deja prea mare pentru a mai incapea in locuinta sa cei de la Carlsberg i-au oferit un nou spatiu. In prezent pasionatul colectionar a trecut deja de 20000 de sticle, si cu siguranta va continua.
Copenhaga are un numar impresionant de restaurante foarte apreciate de cunoscatori, o parte dintre ele avand stele Michelin - in total 15, un adevarat record pentru un singur oras - de la cele cu specific national la cele dedicate bucatariilor exotice.
Foto: visitcopenhagen.com, travelandleisure.com, wikipedia.org