Proiectul Convietuire interetnica si multiculturalitate in Dobrogea a avut ca obiectiv reluarea unor cercetari intreprinse in perioada 1994 – 2000 asupra arhitecturii dobrogene, pentru actualizarea informatiilor si observarea transformarilor petrecute in ultimii ani, precum si de definitivare a unei baze de date referitoare la arhitectura vernaculara din zona. Studiul a avut ca principal areal de studiu satul Atmagea, din com. Ciucurova, jud. Tulcea si a urmarit sa prezinte publicului – sub forma unei expozitii, dar si grupate intr-un volum – principale elemente ale arhitecturii vernaculare a unei comunitati, candva preponderent germane prezente in zona aproape 100 de ani (1848 – 1940 – marele exod fortat al germanilor in Germania nazista), a carei prezenta mai poate fi inca identificata.
Lucrarea cuprinde un explicativ bilingv (roman – englez) care da posibilitatea extinderii informatiei la nivel international De asemenea, s-a realizat o paralela intre ceea ce s-a identificat acum 10 ani si ceea ce se mai pastreaza astazi, precum si transformarile care au avut loc. Tot in cadrul acestei lucrari este prezentata dubla influenta arhitecturala: specificitatea arhitecturii nemtesti in constructiile celorlalte etnii convietuitoare, dar si reciprocitatea, la ambele impunandu-se prioritar mediul.
Expozitia vine in sprijinul intelegerii sau aprofundarii cunostintelor asupra arhitecturii atat de diversificata datorita etnicitatii din zona, si totusi atat de omogena si bine ancorata spatiului de care vorbim.
De ce satul Atmagea?
Pentru ca, dupa cum atesta izvoarele istorice, in anul 1848, a sosit in satul Atmagea (denumirea vremii Atmadscha - numele localitatii vine din turcescul atmaca care se traduce prin soim, uliu, pasare de prada) un grup de colonisti germani, de confesiune evanghelica, sub conducerea lui Adam Kühn. Acestia si-au dezvoltat asezarea ca o comunitate germana, facand-o una foarte infloritoare. Tot aici, in anul 1861, a fost construita prima biserica germana din Dobrogea. Anul 1940 a insemnat pentru etnicii germani din Dobrogea, si nu numai, o perioada de stramutare fortata in Germania nazista, sub lozinca Heim ins Reich (Acasa in Reich). Multi dintre locuitori au fost, astfel, nevoiti sa-si paraseasca locuintele Ca o nota, mentionam aici, ca nemtii dobrogeni sunt singurele grupuri etnice germane aflate sub directa stapanire otomana.
De ce acum?
Dupa 1990, in conditiile noi create de deschiderea catre Europa si implicit catre preocuparile europene vizand salvarea si conservarea patrimoniului rural, s-au cautat la diferite nivele de competenta, solutii eficace care sa permita protejarea unui patrimoniu cu valoare identitara in genere neglijat si aflat in pericol de pierdere ireversibila, asa cum este cel al germanilor dobrogeni, in cazul de fata.
Cercetarea, inca nefinalizata desfasurata intre anii 1994 - 2000, a avut drept consecinta imediata demararea unei arhive de date (si ea nefinalizata) privind Dobrogea de nord; deja au fost elaborate monografiile unor asezari rurale din aceasta zona.
Din anul 2004, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" deruleaza programul Comunitati etnice din Romania, pentru anul acesta propunandu-si completarea monografiei asupra satului Atmagea, com. Ciucurova, jud. Tulcea.
Alese multumiri intregii echipe AFCN, conduse de domnul director dr. Cristian Petcu, pentru rodnica colaborare dintre cele doua institutii
Noiembrie 2011