Constantin Virgil Gheorghiu, scriitor si jurnalist roman, s-a nascut pe 9 septembrie 1916 in comuna Razboieni, judetul Neamt. Urmeaza in perioada 1928-1936 liceul militar Regele Ferdinand I la Chisinau, fiind ulterior transferat la un liceu cu acelasi profil din Cernauti.
Dupa absolvirea studiilor liceale, renunta la cariera militara si se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Primele versuri ii apar in anul 1937, in Bilete de papagal. Doi ani mai tarziu publica prima carte de poezii, intitulata "Viata de toate zilele a poetului".
Urmeaza volumul "Caligrafie pe zapada" (1940), pentru care obtine Premiul Scriitorilor tineri al Fundatiei Regale Carol al II-lea. In acelasi an Gheorghiu debuteaza ca reporter la revista Timpul. Colaboreaza si la Universul, Romania, Curentul si Universul literar. Ca poet a publicat si sub numele Virgil Gheorghiu.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Gheorghiu este trimis pe front in calitate de reporter. Publica numeroase reportaje in marile cotidiane, adunate in volumele "Ard malurile Nistrului" (1941), "Am luptat in Crimeea" (1942) si "Cu submarinul la asediul Sevastopolului" (1942). In 1943 publica primul sau roman, "Ultima ora, fara un ecou critic deosebit". In acelasi an e atasat cultural la ambasada romana de la Zagreb, Croatia.
Inchiderea granitelor romanesti l-a determinat sa ia calea exilului. Impreuna cu sotia traverseaza Europa Centrala, si timp de 2 ani face experienta lagarelor postbelice. In 1947, refugiat in Germania, studiaza teologia la Heidelberg.
In 1948 se stabileste in Franta, si este hirotonit preot la Biserica romana "Sfintii Arhangheli" din Paris (1963). Gheorghiu isi continua activitatea literara, publicand in Franta aproximativ 40 de volume. In 1950 devenise celebru prin romanul de mare succes "Ora 25", tradus in numeroase limbi si ecranizat in 1962.
Scriitorul Constantin Virgil Gheorghiu se stinge din viata pe 22 iunie 1992 la Paris.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro